Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Дівчата, зауважте: ця спеція навіть найпростішу страву перетворить на ласощі

Вживання в їжу кориці здатне покращувати роботу мозку.

Фото із сайту unian.ua.

Дівчата, зауважте: ця спеція навіть найпростішу страву перетворить на ласощі

Цей інгредієнт можна додавати до кефіру, сиру, йогурту. Згодиться він і до чаю, кави, до десертів, чудово поєднується з вишнею, черешнею, яблуками, апельсинами, мандаринами, лимонами, грейпфрутами, а також багатьма іншими прянощами. Корицею посипають скибочки фруктів, морозиво, гарячі рисові та вівсяні каші. Часто додають її у свіжі соки і морси. А ще вона – обов’язковий атрибут багатьох маринадів і сумішей приправ, наприклад карі

Цікаво, що посилити аромат кориці в декілька разів можна, якщо купити цю пряність не в порошку, а у вигляді паличок. Аби розтерти їх, просушіть спершу на сковороді, потому покладіть у щільний мішечок і покачайте по них туди-сюди качалкою, після чого подрібніть у кавомолці або блендері.

Кориця володіє знезаражувальною, антисептичною та дієтичною дією, має тонізуючий ефект. Її застосування сприятливо позначається не тільки на травленні та стані нервової системи, але й загалом на зовнішньому вигляді, адже поліпшується стан шкіри, волосся. Вже давно доведено, що вживання в їжу кориці здатне покращувати роботу мозку. Окрім того, застосовують її при болях у горлі, під час застуди.

Проте не вся кориця однакова. Купуючи цю спецію в магазинах, ми навіть не підозрюємо, що зазвичай під виглядом справжньої кориці нам продають її дешевий та шкідливий аналог – касію. У чому різниця?

На жаль, абсолютна більшість кориці на полицях супермаркетів – саме касія.

Кориця – частина кори вічнозеленої рослини Cinnamomum zeylanicyn, яка росте на Шрі-Ланці та в Західній Індії. Це дорога, якісна і дуже корисна спеція. Для її виробництва використовують тільки тонкий внутрішній шар кори молодих пагонів. Його висушують на сонці і вручну скручують у трубочки.

Касія, або ж фальшива кориця, виготовляється з рослини Cinnamomum aromaticum. Вона росте у Китаї, В’єтнамі, Індонезії. Для виробництва касії використовують не трирічні пагони, а дерева 7–10-річного віку, причому в хід іде не лише внутрішня частина, а й уся кора. Майже всі корисні властивості, які має справжня кориця, у касії відсутні. Більше того, споживати її у великих кількостях небезпечно, адже касія містить отруйну речовину – кумарин. При вживанні касії у значних дозах кумарин може викликати запаморочення та головні болі, розлади в роботі шлунку, діарею, проблеми з нирками та печінкою. Особливо касію не варто вживати вагітним. При передозуванні м’язові скорочення матки стають частішими, що може призвести до викидня.

На жаль, абсолютна більшість кориці на полицях супермаркетів – саме касія. Якщо шукаєте справжню корицю – читайте склад, питайте у консультантів. Найчастіше на неї можна натрапити в магазинах здорової їжі. 

Читайте також: Як вибрати якісну варену ковбасу: слушні поради.

Реклама Google

Telegram Channel