Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Іванівна відмовила путіну –  він розтрощив її квартиру

«Живі! Не поранені. Інше здолаємо й переможемо».

Фото Артема ШЕВЕЛЬОВА, zn.ua.

Іванівна відмовила путіну – він розтрощив її квартиру

Життя Надії Капустіної (на фото) понад 40 років було пов’язано з Дніпровським національним історичним музеєм ім. Яворницького. Протягом 20 з них вона була його директоркою. Квартира пані Надії – одна з 236, які постраждали під час масованої атаки ракетами на Дніпро 29 грудня 2023 року

 

 Ударною хвилею в квартирі винесло всі вікна

Того дня основний удар припав на торговельний центр і пологовий будинок. Унаслідок атаки загинуло семеро людей, зокрема в лікарні помер 45-річний чоловік. Понад 30 травмовані. Було пошкоджено 14 багатоповерхівок.

Понівечено 7 приватних будинків, 35 автомобілів, 12 адмінбудівель, три лікарні, 7 магазинів і складське приміщення.

«Донька пішла в укриття – у підвал кінотеатру «Супутник», а я трохи забарилася, – згадує пані Надія в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». – Але читала пабліки – ракети вже були в повітряному просторі України... Я підготувала свою «тривожну сумку» з документами та ліками й думала виходити до доньки. Але почула перший вибух. Тоді побігла в коридор. За спиною вже летіло скло та балконна група».

Вибухів було кілька. Якийсь час по тому, як ударною хвилею в квартирі винесло всі вікна, пані Надія ще сиділа в коридорі. Коли все стихло, визирнула у велику діру, що залишилася замість балкона, – навпроти будинку палав пологовий.

Надія Іванівна зібрала речі й пішла до доньки у сховище кінотеатру «Супутник». Коли жінки трохи оговталися, то повернулися додому. І закрутилося масштабне прибирання. Приїхали друзі, почали вигрібати скло та сміття, пилососити килими. Друзки скла були всюди. Дрібні скалки пані Надія знаходила навіть на четвертий день після прильоту.

На кухні поламано стіл, пошкоджено кухонні меблі, завалилася різдвяна ялинка, розбилися колекційні ялинкові прикраси. У доньчиній кімнаті просіла стіна. Цікаво, що непохитним залишився маленький синьо-жовтий прапорець. 

Не віддала кремлівському карлику «Козака Мамая»

На початку 2001-го в місті готувалися до візиту російського керманича путіна. За протоколом, готували певні подарунки. Була інформація про те, що «гість» забажав щось історично цінне. Тодішнє керівництво області викликало

Надію Іванівну й поставило завдання віддати з колекції національного історичного музею картину «Козак Мамай»... у подарунок путіну.

«Сказати, що я була в шоці, – нічого не сказати, – згадує колишня директорка музею. – Я категорично відмовилася це робити. Моя пропозиція була – подарувати роботу сучасного дніпровського автора, бо все, що зберігається в музеї, – це державна частина музейного фонду України».

У Дніпровському історичному – 13 робіт із зображенням козака Мамая. Кожна – унікальна й неповторна, не копія! Одну з них вимагали подарувати кремлівському карлику.

Надії Іванівні почали погрожувати звільненням і тим, шо вона не знайде роботи в жодному закладі області. Пані Надія сказала: «Спробуйте! Здійму галас на всю країну. Я родом із Запоріжжя. Дасте вовчий білет у Дніпрі – працюватиму в рідній області».

 Коли все стихло, визирнула у велику діру, що залишилася замість балкона, – навпроти будинку палав пологовий.

Розмова велася на підвищених тонах, Надія Капустіна ставила незручні запитання керівництву: «Хіба Ермітаж по шматочку роздаровують? Хіба в москві чи пітері розпорошують колекції? Чому український музей має віддавати унікальні експонати?».

Тоді картина путіну так і не дісталася. Надія Іванівна відстояла. «Це нормальний вчинок будь-якого музейника, котрий розуміє, що колекція створюється не для подарунків, а для нашого розуміння шляху, який проходить

Україна», – зазначає колишня директорка.

І згадує, як у лютому 2001 року до Дніпра приїздив російський президент. Прибув до міста вночі, Кучма запросив його на нічну вечерю до готелю «Жовтневий».

«Дивна штука – життя», – каже Надія Капустіна. У березні 2022-го готель «Жовтневий» був заповнений під зав'язку переселенцями, які тікали від путінських ракет зі сходу…

Вранці наступного дня візиту 2001-го путін відвідав «Південмаш»… Упродовж 2022–2023 років він цілив у підприємство кілька разів, а 29 грудня 2023-го ракети армії рф розбили дніпровський пологовий, ТЦ і понівечили цілий житловий квартал біля «Південмашу»… 

Новорічні путінські «подарунки» під ялинку отримала й сама Надія Іванівна. «Це він помстився мені за картину, якої я йому не віддала», – сумно всміхається пані Надія. І додає: «Тримаємося на життєвому досвіді. Живі! Не поранені. Інше здолаємо й переможемо».

Ірина СКОСАР, zn.ua.

Читайте також: На Волині 50-річний чоловік після своєї смерті продовжив життя 4 людям.

Реклама Google

Telegram Channel