Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині 50-річний чоловік після своєї смерті продовжив життя 4 людям

«Хочу подякувати донору і його рідні, що вони погодилися на такий складний для них крок, і, звісно, – медикам».

Фото – «Суспільне Волинь».

На Волині 50-річний чоловік після своєї смерті продовжив життя 4 людям

Уже понад три тижні живе з пересадженою ниркою 45-літній Василь Матейчик (на фото) із села Седлище Камінь-Каширського району. Діагноз «хронічний гломерулонефрит» йому поставили п’ять років тому, із 2022-го чоловік перебував на діалізі

Дізнавшись про операцію, каже волинянин, дуже зрадів. Донором для Василя Матейчика став 50-річний чоловік. Після констатації смерті мозку родичі дали згоду на забір органів для проведення трансплантації.

«Ввечері, десь о 8-й, лягав спати, і лікар дзвонить до мене, каже: для вас є різдвяний подарунок – донор, приїжджайте... Ще ніби болить після операції, ще немає сили такої, як було, але я думаю, що з часом воно налагодиться. Хочу подякувати донору і його рідні, що вони погодилися на такий складний для них крок, і, звісно, – медикам», – говорить пацієнт.

«Ввечері, десь о 8-й, лягав спати, і лікар дзвонить до мене, каже: для вас є різдвяний подарунок – донор, приїжджайте...».

Нині пан Василь готується до виписки. Його стан – задовільний, трансплантована нирка працює задовільно, каже лікар Ерік Свіржевський.

«Знаходиться під спостереженням, він буде приїжджати до нас, має контролювати чіткий прийом препаратів. Мінімум інфекційних осередків. Ще певний час зберігається дієта діалізна, з часом можна від неї відходити», – зазначив лікар.

Крім Василя Матейчика, ще трьом пацієнтам трансплантували органи від 50-річного донора, якому констатували смерть мозку. Як розповів завідувач відділення трансплантології Богдан Степан, у Волинській обласній клінічній лікарні виконали пересадку двох нирок, серця і печінки.

До речі

Станом на січень 2024 року майже 60 волинян перебувають у листі очікування на трансплантацію донорських нирки, печінки чи серця. За словами трансплант-координаторки Волинської обласної клінічної лікарні Тетяни Мигалеги, торік у медзакладі зробили 31 трансплантацію. Пересадили 28 нирок, печінку та два серця. У 2022-му була 21 така операція.

Олена ПАРАЙ, «Суспільне Луцьк».

Читайте також: На Рівненщині жінка померла під час лікування зубів.

Реклама Google

Telegram Channel