Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
І картопля  для українців стала золотою

Виробники кажуть, що нинішня ціна – не межа. Вартість бульби буде зростати.

Фото із сайту vsim.ua.

І картопля для українців стала золотою

На луцьких ринках бульбу продають по 17–23 гривні. І це ще не межа. Вартість, кажуть господарі, буде зростати, У супермаркетах вона вже коштує майже 30 гривень

Картопля в українців – другий хліб. Без неї ні борщу не звариш, ні дерунів не приготуєш. Тож попит на цей овоч завжди є. Та й ціна донедавна була прийнятною. Однак минулих вихідних вона неприємно вразила багатьох лучан. За кілограм картоплі продавці просили 17–23 гривні. І це на Волині, де її завжди було вдосталь! Наші сільгоспвиробники забезпечували потреби не лише області, а й продавали бульбу південним і східним регіонам. До того ж врожай торік був начебто непоганий. Зібрали достатньо, понад мільйон тонн.

Чи ж влаштовує нинішня вартість бульби покупців?

– Нормальна ціна, – каже Світлана Якубішина, яка прицінювалася до картоплі, котру пропонувала підприємець Тетяна Капішевська за 17 гривень. – Звісно, хотілося б дешевшої. Волинь же – сільськогосподарська область. Картоплі у нас завжди вирощували багато. Але бульба тут дешевша, ніж у магазинах. Хотіла взяти кілька сіток, бо своєї уже мало залишилося, але боюся, що підмерзла, бо ж на вулиці мороз, а картопля лежить у металевому контейнері.

– Трохи дорогувата, – долучається до розмови пан Микола, – але що нині є дешеве? Проїзд у транспорті дорогий, комуналка, хліб… А хто хотів дешевше купити, то брав у вересні-жовтні оптом.

Восени ціни на картоплю і справді були значно нижчими. На ринках її пропонували по 8–10 гривень за кілограм. Це на 1–2 гривні дорожче, ніж у цю пору 2022 року. Оптом можна було взяти й по 6–7. Але вже тоді виробники очікували, що ціни на їхню продукцію у 2024 році зростуть, бо продавати її було невигідно.

Попри ціну, минулої суботи торгівля була жвавою. Люди купували картоплю – хто кіло-два, хто – сітку. «Їсти ж щось треба», – сказала в розмові підприємець Тетяна Капішевська, додавши, що господарі вже витягли з льохів частину врожаю на продаж, а ту, що залишилася, притримують в очікуванні вищих цін. До того ж якісної, кондиційної бульби поменшало. Не у всіх є гарні сховища. Частина врожаю зіпсувалася.

– Ми раніше купували для реалізації у селян по 10–20 тонн бульби. А нині і пів тонни не можемо знайти. Одноосібники, фермери і великі сільгоспвиробники через низькі ціни менше садили її. Замість неї сіють сою, моркву, огірки. З ними менше мороки.

Мої ж співрозмовники на луцьких ринках прогнозують, що навесні ціна зросте щонайменше на 5 гривень.      

Такої ж думки й господарі, які торгують на так званому фермерському ринку, що діє неподалік Центрального.

– Вирощування  картоплі дороге і трудомістке. А ціни на неї останні кілька років були низькими. Я торік у травні продавав картоплю по 3–4 гривні.  Таку ось сітку, за яку треба було б взяти 80 гривень, – показує Володимир Новосад, господар із Копачівки,  на 20-кілограмовий мішок, – віддавав за 50. А скільки довелося викинути! Вивозили у ліс, згодовували худобі. Тому й стали менше садити. Я, наприклад, раніше садив 4,5 гектара, а торік – гектар. І всі скоротили площі під бульбу.

– Цього року картопля у кого вродила, а в кого й ні, – аргументує підвищення ціни господар із Локач пан Сергій. – Я, скажімо, з одного поля в 15 сотих зібрав 20 мішків, а мало би бути 60. Торік збільшилися витрати на вирощування: подорожчали пальне, добрива, засоби захисту рослин. Тільки на дорогу, щоб привезти продукцію на ринок до Луцька мені треба 300–400 гривень. А стільки не завжди вторгуєш...

Виробники картоплі кажуть, що нинішня її ціна (у луцьких супермаркетах вона ще вища і стартує від 22 гривень, а в мережі «Сільпо» кілограм можна придбати за 30 гривень) – не межа. Вартість бульби буде зростати. Ось як обґрунтовує причину керівник відділу маркетингу львівського оптового ринку «Шувар», одного з найбільших на Заході Україні, Тетяна Попова:

– Через низькі оптові ціни в попередні сезони, українські картоплярі обмежили використання якісного посівного матеріалу, що призвело до зниження якості продукції. Відтак маємо дефіцит якісної продовольчої картоплі та рекордну ціну.

Зазначимо, що на «Шуварі» ціна бульби сягає 18–22 гривень за кіло, що на 15 відсотків більше, ніж наприкінці минулого року і в 4,5 раза порівняно із січнем 2023-го.

Мої ж співрозмовники на луцьких ринках прогнозують, що навесні ціна зросте щонайменше на 5 гривень. А що кажуть експерти агропромислового ринку? На їхню думку, вартість картоплі нині найвища в історії України і може сягнути європейського рівня – 35 гривень за кілограм.  Тож, можливо, доведеться імпортувати її.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Волиньоблрада виділила майже 1,2 млрд грн обласній клінічній лікарні.

Реклама Google

Telegram Channel