Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Замість виправити помилки – влада затикає рота критикам

Бізнесмена Ігоря Мазепу, якого підозрюють у справі про заволодіння землею поблизу Київської ГЕС, випустили із СІЗО під заставу.

Фото із сайту glavcom.ua.

Замість виправити помилки – влада затикає рота критикам

2024-й розпочався з відчуття великої тривоги

Тяжка ситуація на фронті. Зависли питання з макрофінансовою допомогою від ЄС і з коштами на воєнну допомогу від США. Під дуже великим питанням перспектива запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Свої складнощі з переговорами щодо вступу до ЄС: насувається головування Угорщини в Євросоюзі. Інвестори бояться вкладати гроші в Україну. Дедалі більше зовнішніх гравців мусолять тему про нібито невідповідність нашої країни критеріям членства в ЄС та НАТО.

Але як не прикро, є люди, які дають нашим недругам пас з України. Це ті, хто тисне на журналістів-розслідувачів, залякує їх та веде незаконне за ними спостереження. Це ті, хто розхитує єдність і веде кампанію проти Головнокомандувача ЗСУ. Це ті, хто у стосунках влади і бізнесу повертають країну в часи Януковича-старшого і його Саші-стоматолога.

Це і не дивно. Представники команди президента-втікача не просто пригріті й обласкані в теперішньому ОПУ, а керують: один – правоохоронними органами, а інший – судовою системою. Обоє делеговані туди сумновідомим Андрієм Портновим, проти якого США запровадили санкції, а українська влада, навпаки, наділила цілковитим імунітетом.

Саме під їх керівництвом ДБР, БЕБ та інші правоохоронні органи пресують бізнес і відлякують від України навіть тих інвесторів, які не бояться війни.

Затримання Ігоря Мазепи (інвестиційний банкір. – Ред.) – це не його персональний кейс. Таких справ накопичилося дуже багато, просто прізвища жертв вибіркового правосуддя не такі гучні і відомі.

Про повернення практик 2010–2013 років дедалі більше говорять представники самого бізнес-середовища. Про це йшлося і в заяві громадського руху «Маніфест 42», ініційованій Мазепою. Ніколов та Бігус критикували корупцію в МО та ОПУ (невідомі чоловіки намагались увірватись у квартиру до журналіста Ніколова, за командою Бігуса хтось встановив незаконне стеження. – Ред.), а Мазепа – у правоохоронних органах, за що і поплатився.

Замість дослухатися і виправити помилки – влада обирає інший шлях: заткнути рота критикам. І не цурається найгірших практик часів Януковича.

Ситуація потребує негайного втручання Президента. Вважаю, що політичні аспекти цих проблем мали б обговорити на зустрічі Володимира Зеленського з лідерами парламентських фракцій, а бізнесові та ділові – під час розмови глави держави з бізнес-асоціаціями та з громадським рухом «Маніфест 42».

Такий відвертий діалог має покласти край негативним тенденціям і посилити нашу внутрішню єдність у протидії зовнішній агресії. Єдність довкола Збройних сил України.

Петро ПОРОШЕНКО, п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності».

P.S. Ігоря Мазепу було затримано 18 січня працівниками ДБР під час проходження польського кордону на КПП «Медика–Шегині», а в офісі його компанії Concorde Capital відбулися обшуки. Інвестиційного банкіра звинувачують у справі десятирічної давності про незаконне заволодіння 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. 19 січня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави на 60 діб. Для Ігоря Мазепи вона становить 349,7 млн гривень (спочатку становила 700 млн), його брата Юрія – 44 млн грн. Потім суд зменшив заставу для Ігоря Мазепи до 21 млн грн. 23 січня бізнесмен вийшов із СІЗО під заставу.

Читайте також: Петро Порошенко оголосив план захисту бізнесу від свавілля силовиків і закликав до обговорення (Інфографіка).

Реклама Google

Telegram Channel