Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Цар, тобто президент, хороший, а бояри, в нашому випадку це військові, – погані»

Волинь-нова

«Цар, тобто президент, хороший, а бояри, в нашому випадку це військові, – погані»

Найяскравіші за тиждень думки і цитати

Вікторія СЮМАР, народний депутат від опозиційної партії «Європейська Солідарність», про слова секретаря РНБО Олексія Данілова, що «опозиції в Україні не існує»:

 

 «Спробую припустити, чого ж не існує в Україні. Не існує прав людини і конституції. Не існує верховенства права, незалежних гілок влади і незалежної правоохоронної системи. Не існує дієвого парламенту та ефективного уряду воєнного часу. І масового виробництва дронів та боєприпасів – не існує. Не існує відповідальності влади, яка мала б розуміти глибину провалля, в якому країна опинилася через 4,5 роки її, влади, управління державою. Натомість є війна, щоденні смерті, розруха, мільйони біженців, зруйнована економіка і повна залежність від партнерів. І є Данілов, який does not look up («не дивиться вгору») досі. І 5–6 менеджерів, напевно…
Головне, аби після всього цього трешу ще існувала Україна, бо тривожно всім, не лише опозиції…».

Наталія БАЛЮК, журналіст, про заяву Володимира Зеленського, що він не бачить потреби у 500 тисячах мобілізованих:

 

 «Ось що буває, коли воюючою країною керує рейтингозалежний президент. Ця заява Верховного Головнокомандувача – чергова спроба показати своєму потенційному виборцю, що цар, тобто президент, хороший, а бояри, в нашому випадку це військові, – погані. Це вони хочуть загнати хлопців в окопи, це їм потрібні мобілізовані. Але хороший президент їх захистить від ненаситних кровожерливих військових».

Сергій МАРЧЕНКО, експерт ринку праці, про економіку України у 2023 році:

 

 «2023 року ми втратили 25 відсотків платників податків. Якщо 2021-го єдиний соціальний внесок сплачувало майже 10 мільйонів людей, то торік – 7,5 мільйона. Це означає, що чверть економічно активного населення країни або виїхала за кордон, або не має роботи, або пішла в тінь. І всі ці варіанти негативні. Позитивне те, що економіка залишилася стабільною, не впала, відновлюється, але абсолютні величини досить скромні й державний бюджет досі не забезпечує навіть військових потреб».

Єгор ФІРСОВ, народний депутат VII та VIII скликань, воїн ЗСУ, про «битву безпілотників»:

 

 «Якщо креатив розум і експерименти – це наша перевага, то масованість застосування – перевага ворога. Вони крадуть у нас ідеї і ставлять їх на потік. В історії немало прикладів, коли той, хто виробив цікаве рішення першим, програє тому, хто зміг поставити це рішення на конвеєр.

Тому наше головне завдання – бути готовими миттєво ставити на масові виробництва всі технологічні рішення. Саме за це на фронті ми і переживаємо. Щоб ми не програли війни в інженерних кімнатах і не проспали мить, коли державі терміново треба приймати рішення щодо закупівель кращих технологій у наших виробників».

Олег СААКЯН, політолог, дає прогноз на 2024 рік:

 

 «Лінія фронту може динамічно змінюватися – десь просідати, десь, навпаки, ЗСУ можуть рухатися вперед. Але ми вже вийшли з фази швидкої війни, де кінцевий результат багато в чому визначався військовою майстерністю, силою духу і ситуацією на передовій. Наразі ми вже у протистоянні систем, організованості як армії, так і тилів. Саме здатність організуватися вдовгу та найкращим чином використовувати й без того обмежені ресурси може мати критичний вплив на нашу стійкість та майбутню Перемогу».

Володимир ПОПЕРЕШНЮК, співвласник компанії «Нова пошта», про затримання бізнесмена Ігоря Мазепи, яке багато експертів називає показовою розправою влади над незалежними від влади підприємцями:

 

 «Маски зірвані, і влада визначилася зі своїм головним ворогом – це український підприємець. Їм не потрібно приховувати безглуздість звинувачень та неадекватність власних дій, арешти чи суми застав стають звичними інструментами демонстрації сили. Чому вони так себе ведуть? Можливо, вважають, що українська економіка тримається на іноземних кредитах чи на чиновниках? Ні, вона тримається на плечах українського бізнесу, тож залиште їх у спокої! Воювати з підприємцями, нехтувати їхньою думкою та впливом на суспільство – це самовбивча політична стратегія. Чомусь кожна влада завжди наступає на ці граблі…».

Михайло БАСАРАБ, політолог, про те, як закінчиться війна:

 

 «Ця війна закінчиться не угодою, а припиненням існування однієї з двох держав. І хай яким масивним виглядає наш ворог, в України побільше шансів. У разі поразки, нас будуть фізично нищити. І ми це знаємо. Вони ж у випадку програшу мають просто змиритися з невдачею у розпочатій війні… Тож думаймо не про мирну угоду, а про те, як завдати ворогу поразки швидше». 

Telegram Channel