Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Eнергетичні напої можуть викликати суїцидальні настрої у дітей

Не дозволяйте дітям цієї гидоти!

Фото із сайту orto-med.com.ua.

Eнергетичні напої можуть викликати суїцидальні настрої у дітей

Британські дослідники вимагають заборонити продаж усіх енергетичних напоїв молоді та дітям, адже нещодавно виявили більше негативного впливу на організм, ніж було відомо раніше. Серед ризиків учені тепер також називають тривогу, стрес і суїцидальні думки

Енергетичні напої, які рекламують як засоби для підвищення фізичної і розумової активності, часто містять високий рівень кофеїну та цукру. У 2019-му в Англії та Шотландії пропонували повністю заборонити їхній продаж у крамницях, інтернет-магазинах та торговельних автоматах. Міністерство охорони здоров'я країни пообіцяло надати відповідь на заклик. 

За результатами досліджень 40 організацій, пов’язаних з охороною здоров’я, написали листа британській очільниці медичного відомства із повторним закликом обмежити продаж енергетиків. «Багато з цих напоїв містять велику кількість кофеїну, деякі – по 160–200 мг на бляшанку, що вдвічі більше, ніж у середній чашці кави (приблизно 80 мг залежно від міцності)», – йдеться у листі. 

На упаковках таких напоїв часто зазначають, що вони не підходять для дітей, проте молодь до 18 років може без проблем купити їх у магазинах, наголошують експерти. Це величезний ринок, який продовжує зростати, третина британських дітей щотижня вживає ці напої.

Доктор Амелія Лейк, професорка громадського здорового харчування з Університету Тісайд, очолила огляд 57 нещодавніх досліджень, які вивчали вплив енергетиків на здоров’я молоді. У цих дослідженнях загалом взяли участь понад мільйон неповнолітніх із 21 країни. «Є докази того, що енергетичні напої шкідливі для психічного та фізичного здоров’я дітей і молоді, а також для їхньої поведінки й навчання, – сказала вона. – Ми повинні негайно вжити заходів, щоб захистити їх від цих ризиків».

Дослідження показало, що хлопчики частіше, ніж дівчатка, вживають енергетичні напої. Їхнє регулярне споживання з великою ймовірністю спонукало молодих людей до наркотиків, агресивності, небезпечного сексу. Окрім того, проблеми зі сном, низька успішність у школі та нездорове харчування також тісно пов’язані із вживанням енергетичних напоїв.

Згідно з офіційними рекомендаціями, люди повинні вживати не більше 3 мг кофеїну на кілограм ваги. «Але з енергетиками цю норму легко порушити, – каже пані Лейк, – адже бляшанка напою містить кофеїну, як у двох еспресо». В енергетиках також багато цукру, який шкодить зубам дітей і в сукупності з нездоровою їжею сприяє ожирінню. З нею згідний і Вільям Робертс із Королівського товариства охорони громадського здоров’я: «Є все більше доказів того, що енергетичні напої можуть бути шкідливими для фізичного та психічного здоров’я дітей і молоді як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі».

За чинними в Британії правилами, на напоях, які містять понад 150 мг кофеїну на літр, має бути попередження: «Високий вміст кофеїну. Не рекомендується дітям, вагітним та жінкам, які годують». І поки департамент охорони здоров’я та соціального забезпечення проводить консультації щодо цього питання, багато роздрібних магазинів та супермаркетів добровільно ввели заборону на продаж енергетичних напоїв особам до 16 років.

Латвія, Литва, Польща та деякі інші країни вже заборонили продаж енергетичних напоїв дітям. Англія та Шотландія консультувалися щодо припинення їх продажу дітям чотири роки тому, а Уельс – у 2022-му. 

В Україні продаж енергетиків неповнолітнім заборонений на території шкіл та лікарень. На сайті Президента України у 2022 році реєстрували петицію із закликом повністю заборонити продаж цих напоїв дітям до 18 років.

Філіппа РОКСБІ, bbc.com.

Читайте також: На Волині 50-річний чоловік після своєї смерті продовжив життя 4 людям.

Реклама Google

Telegram Channel