Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Овочеве рагу: і самостійна страва, і гарнір. Рецепти

Використовуйте яскраві овочі: томати, моркву, горошок, перець – страва буде не тільки смачною, а й красивою.

Фото із сайту food.obozrevatel.com.

Овочеве рагу: і самостійна страва, і гарнір. Рецепти

Раніше його готували тільки з м’яса, яке дуже довго тушкували на слабкому вогні. Потім до нього стали додавати овочі, гриби, бобові, зелень. У «Книзі про смачну і здорову їжу» 1955 року подано 5 рецептів цієї страви. Нині ж всезнаючий гугл пропонує їх понад тисячу! Тож, без сумніву, популярність і різноманітність рагу зростає з кожним роком. Ще б пак: це одна з найбільш простих у приготуванні та економних страв. Окрім того, тушковані овочі надзвичайно корисні для організму, це не тільки джерело вітамінів і мінеральних речовин, але й щадна термічна обробка, тому овочеве рагу можна віднести до дієтичних наїдків

Томатне рагу з телятиною

Інгредієнти: 1 скл. подрібнених печериць, 300 г телятини, 2 ст. л. оливкової олії, 2–3 цибулини, 1–2 зубчики часнику, 250 г консервованих помідорів (без соку), 2 ст. л. винного оцту, 1 ст. л. діжонської гірчиці, сіль та перець – за смаком.

Приготування. М’ясо промити й покраяти тонкими смужками. У глибокій пательні розігріти олію, покласти телятину й обсмажити до золотистої скоринки. Потому додати дрібно нарізану цибулю, спасерувати її, всипати скибочки грибів і подрібнений часник, готувати разом протягом 15 хвилин. Додати помідори, діжонську гірчицю, влити винний оцет, посолити й поперчити і тушкувати на слабкому вогні ще 10 хвилин. Готове рагу подавати з рисом або картопляним пюре. За бажанням страву можна прикрасити петрушкою.

Асорті

Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 400–500 г інших овочів (на вибір – моркви, ріпи, брукви, капусти (звичайної, цвітної), стручкової квасолі, ріпчастої цибулі), 2–3 ст. л. томатної пасти (або декілька свіжих помідорів), 2 ст. л. борошна, 4 ст. л. олії, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Очищені й вимиті овочі нарізати кубиками. Моркву, ріпу, брукву, капусту стушкувати до напівготовності. Квасолю відварити. Картоплю і цибулю обсмажити на олії. Окремо на сухій пательні підсмажити борошно, розвести овочевим бульйоном, додати томатну пасту чи дрібно нарізані помідори і прокип’ятити. Соусом залити підготовлені овочі, складені в каструлю, посолити, поперчити, додати лавровий лист, 3–4 гвоздики, накрити каструлю кришкою і тушкувати 15–20 хвилин. Подаючи на стіл, посипати рагу зеленню петрушки.

Квасолеве

Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 0,5 кг капусти, 2 цибулини, 2 морквини, 2 скл. квасолі, 2 ст. л. томатної пасти, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Відварити квасолю майже до готовності. Картоплю нарізати шматочками невеликого розміру, моркву натерти, капусту дрібно нашаткувати, цибулю покраяти півкільцями. На сковороді підсмажити цибулю і моркву, викласти в чавунок, всипати капусту, накрити кришкою і протушкувати 5–7 хвилин. Додати картоплю, квасолю, томатну пасту, розведену водою, спеції і сіль за смаком, закрити кришку і на невеликому вогні тушкувати пів години, після чого перемішати і дати настоятись. Подаючи страву на стіл, посипати посіченою зеленню.

Рагу по-мексиканськи з гарбузом

Інгредієнти: 200 г гарбуза, 1 велика цибулина, 2 стручки перцю чилі, 150 г м’ясного фаршу, пучок петрушки, 2 ст. л. томатної пасти, 300 мл овочевого бульйону, 1 ст. л. олії, 0,5 скл. борошна, 80–100 г консервованої кукурудзи, 80 г зеленого горошку, 1 зубчик часнику, сіль і карі – до смаку.

Приготування. Фарш обсмажити на олії до готовності. Посолити, приправити карі. Почистити гарбуз і цибулю, нарізати їх кубиками. У сковороді розігріти олію та обсмажити в ній цибулю і гарбуз протягом 5 хвилин, додати дрібно нарізаний перець чилі, пропущений через прес часник, томатну пасту і трохи бульйону. Довести до кипіння і тушкувати упродовж 8 хвилин. Борошно злегка підсмажити на сухій пательні, розвести його бульйоном і додати до овочів. Туди ж всипати кукурудзу, горошок, фарш і дрібно нарізану зелень петрушки. Посолити, перемішати і перекласти рагу в глиняний горщик. У попередньо розігрітій до 200° духовці готувати 30 хвилин. Гарячим викласти на тарілку і прикрасити зеленню петрушки, кукурудзою та зеленим горошком.

Овочеве із сьомгою в пароварці

Інгредієнти: 3 морквини, 2 помідори, 1 велика цибулина, 200 г сьомги, чорний мелений перець, хмелі-сунелі та сіль – до смаку.

Приготування. Почистити, помити й потерти на крупній тертці моркву. Помідори і цибулю нарізати кубиками. Філе сьомги покраяти невеликими шматочками. Всі інгредієнти змішати і викласти в пароварку у чашу для рису. Готувати рагу 35–40 хвилин. Посолити і приправити спеціями за 5 хвилин до готовності страви.

Реклама Google

Telegram Channel