Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Побудова якісних фортифікацій має стати національною ідеєю, а не «великим розпилом»

«Робота воїнів – воювати, а не шукати дерево, скоби, плівку і техніку».

Фото із сайту mil.in.ua.

Побудова якісних фортифікацій має стати національною ідеєю, а не «великим розпилом»

Є теми, в яких важко бути політкоректною. Так, ми з колегами були на самому кордоні, там, де можливі танкові наступи з росії, де постійні «дрг» і обстріли. Ми дивилися, наскільки Україна захистилася за ці два роки

Ні, в нас досі немає ні власної «лінії суровікіна», ні «лінії Сирського». Хоча є установка її копати, що добре. Правда – не­зрозуміло чим.

У нас немає бетонних споруд по більшості напрямків, а саме вони є фундаментальними і такими, що гарантовано врятують життя. В нас навіть не завжди є споруди з деревом і скобами. А це означає, що без цього окопи обсипаються від води і снігу. Вже не кажучи про артобстріл. І про «накати» з відповідною гідроізоляцією і водовідведеннями, щоб не бути по коліна в багнюці.

…І в нас є військові, які копають ці окопи, як вони самі кажуть, «практично ложками», тобто, лопатами. Хоча їх робота – воювати, а не шукати дерево, скоби, плівку і техніку. Вірніше просити: у волонтерів, благодійників чи громад.

Ми декілька місяців тому ініціювали створення ТСК щодо фортифікацій, аби розібратися, а скільки ж ми як держава виділили на свій захист і захист своїх військових? Скільки замінували і як окопалися? Чи дають ці укріплення стримати ворога бодай на кордоні і бодай на добу чи дві, допоки підмога не прибуде?

Петро Порошенко купив 15 землерийних машин і готовий їх передати для побудови укріплень. А ми готові ініціювати конкретні рішення.

Якщо чесно, то якісні фортифікації – питання виживання і держави, і армії. Їх побудова мала б стати певною національною ідеєю: від рівня малих громад до національного рівня, включно з бізнесом і т. д.

Тому пишу про це часто… Бо, бляха, надто дорогою може бути ціна ігнорування цієї теми.

ТСК досі блокується… Але ми поборемося.

Вікторія СЮМАР, народний депутат України, фракція «Європейська Солідарність».

Читайте також: Порошенко розповів, скільки кілометрів фортифікацій треба збудувати Україні.

Реклама Google

Telegram Channel