Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Пухлина на шиї 15-річного хлопця могла будь-якої миті його вбити...

В Артема тепер розпочинається нове життя.

Фото з фейсбук-сторінки «Першого медичного об’єднання Львова».

Пухлина на шиї 15-річного хлопця могла будь-якої миті його вбити...

Новоутворення збільшувалося і вже тиснуло на трахею, життєво важливі судини та нерви, що могло будь-якої миті спричинити зупинку дихання або ж інсульт. Без операції хлопець загинув би, але і робити її також дуже небезпечно. Проте хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая «Першого медоб’єднання Львова» зважили всі ризики та взялися за це надскладне втручання

Пацієнт – Артем із Одеси. Коли розпочалася велика війна, хлопець із родиною виїхав за кордон. Батьки прагнули убезпечити сина від ракетних атак, однак на чужині його наздогнала інша небезпека – удар по здоров’ю. Якось підліток помітив у себе на шиї припухлість. З часом вона збільшилась – до розміру невеличкого курячого яйця. Мама Артема звернулася по допомогу до іноземних спеціалістів. За кордоном хлопцеві зробили УЗД і сказали, що це може бути пухлина.

Родина повернулася до Одеси. Вдома юнака дообстежили, провели МРТ і КТ та підтвердили підозри іноземних колег. Це, дійсно, була пухлина (попередньо – доброякісна). Найбільшим викликом для медиків стало небезпечне розташування новоутворення – в ділянці шиї, де проходять нерви та судини, що забезпечують дихання та кровообіг у мозку. Видаляти таку пухлину – великий ризик. Водночас без операції хлопець загине. Пухлина вже тиснула на трахею, життєво важливі судини та нерви. Могла спричинити зупинку дихання або ж інсульт. Батьки зважили всі ризики і вирішили довіритися львівським хірургам.

«Коли хижак нападає на жертву, він завжди кусає в шию – там зосереджені всі життєво важливі судини та нерви. Пухлина в Артема знаходилася в межах судинно-нервового пучка: його утворюють сонна артерія, внутрішня яремна вена і блукаючий нерв. Також – шийне та нервове сплетення. Якщо під час операції зачепити будь-що з цього, виникнуть серйозні ускладнення, і дитина може загинути», – розповідає про складність операції медичний директор Дитячої Лікарні Святого Миколая, хірург Олександр Калінчук.

«Коли хижак нападає на жертву, він завжди кусає в шию – там зосереджені всі життєво важливі судини та нерви».

На момент останнього передопераційного обстеження новоутворення було вже розміром із грушу та відчутно стискало дихальні шляхи. Діаметр трахеї юнака звузився аж у чотири рази – до 6 міліметрів. Тоді як норма – від 1,6 см до 2,5. Без термінового втручання пухлина могла просто задушити Артема.

Спершу спеціалісти мали переконатися, що новоутвір – не злоякісний. Для цього провели біопсію – взяли забір шматочка пухлини та підтвердили, що вона таки доброякісна. Після цього розпочали надскладне хірургічне втручання. Аби не пошкодити судини та зберегти життєво необхідні нерви, Артема оперували під мікроскопом. Також хірурги задіяли спеціальні ультразвукові ножиці – це обладнання самостійно підбирає необхідну температуру нагріву тканин та мінімізує крововтрату.

«Втручання тривало близько трьох годин. Команді наших дитячих хірургів вдалося не зачепити жодних життєво важливих судин і нервів та повністю видалити пухлину. Тепер Артем – абсолютно здоровий юнак, і вже повернувся додому – в Одесу», – зазначає на своїй фейсбук-сторінці Центр трансплантології «Перше медичне об’єднання Львова».

Дякуємо лікарям за те, що беруться за такі складні випадки і рятують життя українських дітей!

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel