Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Задовгі слова»

Волинь-нова

«Задовгі слова»

– Мам, я давно вже все зрозумів, більш нічого не кажи – Ти впевнений, бо я ще не завершила? – Дуже впевнений, ти говориш задовгі слова

Я чула про свої надто довгі пояснення уже не раз: дорікають мені і 15-літня донька, і тепер – ще й 7-річний син. Поки мене обривала на пів слові дочка, кажучи, що давно все зрозуміла, я робила їй зауваження, що переривати – некультурно, і що вже раз ми про щось заговорили, то мусимо цей діалог довести до логічної крапки, яку, зазвичай, ставлять обоє, а не одна з нас. За якийсь рік ще підріс син – звернула увагу, що і він намагається швидше згорнути мої пояснення чи зауваження, заокруглюючи розмову набагато раніше, аніж варто, за моїми відчуттями. Подібні вимоги аж від двох дітей змусили мене задуматися, як же маю діяти у таких ситуаціях?

Звісно, емоція, яка була «зверху», – невдоволення, що мені не дають закінчити думку. Тож, передусім, мусила долати спокусу піддатися роздумам через те, що мною намагаються керувати. «Зайшла» з іншого боку: стала аналізувати, як спілкується донька з моїм старшим сином. Швидко мовлені речення, більшість з них – короткі, посилені гримасами чи жаргонними словечками. Якщо хтось із них запитує щось в іншого – пояснення максимально лаконічне. Наче за принципом, якщо хочеш деталей – став наступне питання. А вже про те, щоб повторити одне і те ж різними словами, нема й мови.

Міркувати над цією темою мене змушує ще й знання, що покоління 2000-х – дуже стрімке, воно – інакше за темпоритмом життя. Я ж над усе хочу мати міцний зв’язок і зі своїми найменшими дітьми, вікова різниця з якими в мене – набагато більша, ніж була зі старшими. До яких висновків дійшла? Своє дорікання, що маму переривати під час розмови «не гоже», я не збираюся вилучати з наших із дітьми розмов. А от свої адресовані їм пояснення чи відповіді на запитання точно вкорочуватиму! Жодних «задовгих слів»! Гнучкість у спілкуванні з дітьми, в цьому сенсі, дійсно корисна і дає змогу дружити з ними.

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми цікаво, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: У місті на Волині відкрили виставку картин дружин загиблих Героїв (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel