Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У 1976 році він нагадав світові, що Україна – є

Данило Мигаль (ліворуч) та тодішній посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Фото з особистого архіву Данила МИГАЛЯ.

У 1976 році він нагадав світові, що Україна – є

​У Канаді помер Данило Мигаль, який із синьо-жовтим прапором станцював гопак на матчі збірної СРСР

 

 Канадець українського походження відійшов у вічність 8 березня у віці 68 років.

Як відомо, Данило Мигаль у 1976-му під час півфінального футбольного матчу Олімпійських ігор між збірними СРСР та НДР вибіг у вишиванці на поле з прапором України та станцював гопак.

Про це повідомив журналіст Любомир Кузьмяк, який його знав. «Тільки вчора переглядав історичний  забіг Данила Мигаля на поле під час півфінального матчу Монреальської Олімпіади-1976 між збірними СРСР та НДР. А сьогодні дізнався про те, що великий українець відійшов у засвіти. «Ви так і не приїхали на матч «Карпат» до Львова, зате вчасно передали свій прапор в Україну. Коли вперше побачив це відео багато років тому, то мріяв поспілкуватися з вами. Дякую за розмови, дякую за співи і колядки у телефоні на Різдво, дякую за тепло і щирість. А ще – за боротьбу. Вічна пам’ять», – написав Кузьмяк.

У СРСР цей епізод із телевізійної трансляції прибрали...

Данило Мигаль народився 28 грудня 1955 року в Тандер-Беї, штат Онтаріо (США), в сім’ї українських емігрантів. Батько Богдан був родом із села Русів Івано-Франківської області, навчався у медуніверситеті Львова та був лікарем у дивізії «Галичина». І змушений емігрувати до Канади, щоб не потрапити під репресії радянської влади.

27 липня 1976 року в Монреалі на Літніх Олімпійських іграх проходив футбольний матч між збірними СРСР та НДР (1:2). Команду Радянського Союзу, переважно, складали українці – гравці київського «Динамо», а тренував її Валерій Лобановський.

Тоді 20-річний Данило Мигаль у вишитій сорочці вибіг на поле з прапором України та словами «Свободу Україні!» і станцював гопак – так протестував проти окупації України радянською владою. Публіка почала аплодувати, гру зупинили.

«Мені було складно зрозуміти, чому українські спортсмени повинні виступати під чужим прапором».
«Мені було складно зрозуміти, чому українські спортсмени повинні виступати під чужим прапором».

 «Мені було складно зрозуміти, чому українські спортсмени повинні виступати під чужим прапором. Це – несправедливо, адже на честь їхніх перемог мали піднімати в небо саме синьо-жовтий. А ще я розумів, що за Олімпіадою стежить увесь світ, і це чудова нагода заявити про незалежність України», – розповів пізніше Данило, якого з поля вивела і затримала поліція.

У СРСР цей епізод із телевізійної трансляції прибрали...

Після повномасштабного вторгнення росії, 23 серпня 2022 року, синьо-жовтий стяг, з яким Данило танцював гопака в Монреалі, урочисто  підняли на відкритті нового сезону чемпіонату України з футболу перед матчем «Шахтаря» та «Металіста 1925».

Олена ПАВЛОВА, овоz.ua.

Читайте також: 12-річний Дмитрик Трушик стоятиме на блокпосту до Перемоги!.

Реклама Google

Telegram Channel