Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
У Фінляндії пояснили, чому її народ – найщасливіший на Землі

У країні Суомі – дивовижна природа, до якої її жителі ставляться дуже бережно, можна сказати трепетно.

Фото із сайту suomik.com.

У Фінляндії пояснили, чому її народ – найщасливіший на Землі

Дивовижно, але ця країна, яку місцеві називають Суомі (Suomi), вже сьомий рік поспіль очолює «Світовий рейтинг щастя»

Не став винятком і 2023-й.  Цікаво, що сусіди Фінляндії – Данія, Ісландія та Швеція – також зберігають свої місця в першій десятці списку. У цих країнах тісний зв’язок з природою та здоровий баланс між роботою та особистим життям сприяють лідерству у світових рейтингах щастя.

Водночас зростання відчуття нещастя, особливо серед молоді, призвело до того, що інші західні держави опустилися в рейтингу.  Сполучені Штати і Німеччина  випали з першої двадцятки з часу публікації дебютного звіту – понад десять років тому. Їхнє місце посіли Коста-Рика і Кувейт – на 12 і 13 місцях відповідно.

Сербія, Болгарія і Латвія повідомили про найбільше зростання рівня щастя. Україна зайняла 105 місце.

Афганістан перебуває на останньому місці.

Звіт ґрунтується на даних глобального опитування людей у понад 140 країнах світу. Держави ранжуються за рівнем щастя на основі їхніх середніх оцінок життя за три попередні роки, в цьому випадку – з 2021 по 2023 рік. До уваги беруть такі  фактори, як ВВП на душу населення, соціальна підтримка, тривалість здорового життя, свобода, щедрість, корупція тощо.

Оприлюднення звіту збігається з Міжнародним днем щастя, який відзначають 20 березня. 

У цей день президент Фінляндії Александер Стубб поділився  «секретом» першості у цьому рейтингу. Він виокремив три головні на його думку причини. По-перше, це – дивовижна природа країни, до якої її жителі ставляться дуже бережно, можна сказати трепетно. По-друге, це – довіра. Фіни у загальній масі не бояться, що їх надурять чи підставлять представники бізнесу, державного органу чи сусід, а довіряють  їм. І, по-третє –, це освіта. Система фінської освіти, зокрема шкільної, стала зразком для багатьох інших держав. 

Марта САЛО.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel