Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Що сьогодні заховали журналісти на Волині

Волинь-нова

Що сьогодні заховали журналісти на Волині

«Не бійтесь заглядати у словник...»

Як учив нас Максим Тадейович Рильський: «Це пишний яр,  а не сумне провалля». Особливо – якщо треба заглядати у словник синонімів... Скільки лапок у своєму житті я вже поставив над словами в нашій вікторині, щоб збити вас із пантелику і звести на манівці

Хоча, зізнаюся, не така це і проста штука стати «сусаніним» для вас... Тому коли піднімаєте «білий прапор» – я радію. Напевне, такі відчуття мав би кровопивця – путін, якби українці дослухались до порад Папи Римського, який, схоже, потрохи сходить з глузду. Або відробляє кремлівські гроші.

Та цур йому і пек – тому Франциску аргентинському. Нам же час нагадати запитання, з яким бувалі у бувальцях наші гравці таки впоралися.

«Гранатобуз із секретом» – 6 (2024)

А сьогодні в гранатобузі ми заховали фразу, відому всім нам із дитинства, яка закінчується знаком оклику. Щоб її відгадати, треба закреслити зайвих 8 літер із цього ряду: д / о / в / в / а / б / д / р / і / у / д / а / и / н / ь.

Асоціативний ряд із виразом: «мандат», «тварина із ЗСУ», «беріть», «голуб у множині», «у сумі «19», «тезка прессекретаря №1», «мама-«чудодійка», «вид спорту», «кому не вгору».

Що за фразу ми заховали у гранатобузі?

Але тепер ще раз про «не бійтесь заглядати у словник...» Якби я написав замість «мандат» слово «ультиматум», то ви одразу розгадали б. Отож довелося мені позичати інше слово в української мови, яка, до речі, має кілька синонімів для лексеми «ультиматум», які можна використовувати в різних контекстах. До найпоширеніших належать: «вимога», «умова», «обмеження», «стипуляція» (є і такий!) та «мандат».

Ось тут для багатьох із вас і була захована «пастка». Бо найвідоміший в українській історії ультиматум оголосить і учень середніх класів нашої школи: «Іду на ви!». Легендарний вислів уславленого князя Святослава Ігоровича (сина княгині Ольги) на означення проголошення воєнних дій своїм противникам. Перша письмова згадка про цей вираз, згідно із «Повістю временних літ», датується 964 роком і дослівно адресується хозарам: «Хочу на ви іти».

Хто з наших учасників надіслав правильну відповідь – «Іду на ви!» – дізнаєтесь уже із фейсбук-сторінки Грицька Гарбуза.

«Гранатобуз із секретом» – 9 (2024)

«Сестру» цього предмета більшість із наших читачів сьогодні тримали в руках. Хоча загалом його визнає лише кожен третій землянин. Чесно кажучи, я думав, що їх має бути значно більше. Проте світ чимало століть обходився без нього – і зараз спокійно дає собі раду. Звісно, не суперцивілізований світ. Бо років 50 тому в СРСР його появу не сприйняли. Довелося добровільно-примусово агітувати за його придбання – і так загітували, що він перетворився на дефіцит. Утім, більшість країн Сходу й нині його вважають вульгарним. 

Асоціативний ряд: «Ну, постривай!», «жнива», «колір поразки», «дорога», «колір вовка», «помічник від облисіння», «колір фламінго», «перший – прямокутник», «антилівша» і навіть «засіб для маскування в найсильнішій армії світу». 

Що за предмет ми заховали у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 4 квітня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 066 133 86 88. 

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: На Волині помітили незвичне явище (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel