Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
«Усе російське, совєцьке, окупантське має бути викинуте на смітник історії»

«Кожен, хто захищає наших людей, усі наші громади, усю нашу Україну, кожен у світі, хто допомагає Україні, – справжній оборонець життя».

Фото із сайту tsn.ua.

«Усе російське, совєцьке, окупантське має бути викинуте на смітник історії»

Найяскравіші за тиждень думки і цитати

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Президент України, про терор росією  нашого прикордоння:

«У всіх прикордонних районах України – проблематика однакова. Постійні російські знущання – обстріли, терор. На 15 тисяч мешканців прикордонних громад Чернігівщини, які зазнають постійних таких ударів із росії, терористи випустили 15 тисяч снарядів за минулий рік. Не жаліють. Буквально кожну людину намагаються дістати – хочуть знищити все життя тут. І кожен, хто захищає наших людей, усі наші громади, усю нашу Україну, кожен у світі, хто допомагає Україні, – справжній оборонець життя».

Юрій БУТУСОВ, журналіст, про реалії, з якими стикаються інвестори:

«Спілкуюсь з підприємцем, який інвестує мільйони доларів та будує комерційні обʼєкти з десятками нових робочих місць буквально за пару годин від фронту: «Може написати про вашу роботу та про потужну віру у ЗСУ?». – «Ми віримо та на ЗСУ щомісяця переводимо частину доходів, але писати не треба. Бо спочатку приїде кілька додаткових перевірок та слідчих поліції, ДБР, податкової та СБУ, порушать додаткові кримінальні справи та будуть вимагати ще більше хабарів. А потім і російська ракета може прилетіти».

Андрій СМОЛІЙ, громадський діяч, про суперечку навколо рішення Інституту національної пам’яті, який визнав російського письменника, уродженця Києва Михайла Булгакова, антиукраїнським діячем:

«Огидно дивитись, як деякі особи захищають українофоба. Це ті люди, які ще 3 роки тому захищали «рускій язик». Це ті люди, які ще 5 років тому бризкали слиною ненависті на декомунізацію, які ще 7 років тому казали, що «нада мірітса с расієй». Це ті люди, які ще 10 років тому  «вилизували путіна» та росію, і розповідали, що ми «братья». Зрештою, це ті люди, які бігли голосувати за Януковича та бачили Україну в «таможеннам саюзє».

Якщо ми будемо звертати увагу на тих, хто тягнув сюди «русскій мір», а Україну назад «до совка», то що матимемо на виході? Вже маємо війну, яка триває 10 років. Казав і казатиму – все російське, совєцьке, окупантське, хай би воно колись маскувалось під «українське» – має бути викинуте на смітник історії. Як московське сміття, що знищувало наш український простір».

Дмитро ЛУБІНЕЦЬ, уповноважений Верховної Ради з прав людини, про підготовку мобілізованих:

«Дійсно, є ганебні випадки, коли хлопців мобілізували, через декілька днів вони були на передовій і загинули. Чи бачили ви хоч одну людину, яка за це понесла покарання? Коли виходить головнокомандувач, він повинен найперше сказати: мінімум три місяці – підготовка. Друге: по всіх подібних випадках ми розібралися.  От конкретні прізвища, дивіться, які вони понесли покарання. Інакше буде залишатись недовіра до мобілізаційних процесів і будуть і далі ці історії, яких насправді не дуже багато».

Ігор ЛУЦЕНКО, екснардеп, воїн ЗСУ, вважає, що треба дозволити воювати добровольцям, яким за 60:

«Ухвалено рішення мобілізовувати більш молодих… (з 25 років. – Ред.) У зв’язку з цим хочу висловити своє здивування, чому ми кидаємо вперед молодих, але забороняємо служити тим, кому за 60? До мене у підрозділ просяться чимало чоловіків такого віку з міцним здоров’ям, котрі мають серйозний бойовий досвід або унікальні інженерні знання. Добровільно просяться. Але я їм змушений відмовити, бо такий закон. Натомість мені законодавці пропонують примусово мобілізовувати тих, хто знань і досвіду не має. Чому так?».

Юрій КАСЬЯНОВ, волонтер, про проблему українських виробників безпілотників:

«Цього року брати Байрактари стали мільярдерами із сумарним капіталом у 2,3 млрд доларів. Собівартість турецького безпілотника «Байрактар» – майже 1,7 млн доларів, продажна ціна – близько 7 млн доларів. Прибутковість – понад 350%. Українські розробники і виробники БПЛА працюють у рамках обмежених законом 25% прибутковості. Тому серед них немає компаній із капіталізацією хоча б у 5 млн доларів. Не кажучи вже про мільярди. Тому немає новітніх БПЛА, немає лабораторій, немає заводів. Орденами нікого не нагороджують. І ніхто з них не стає мільярдерами».

Данило МОКРИК, журналіст, про використання мобілізації в нечесних цілях:

«Журналіст Євгеній Шульгат робить розслідування про начальника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка.  Його працівник  Олексій Біленко, підлеглий Вітюка, мало не за ручку підводить працівників ТЦК до цього журналіста, щоб йому вручили повістку (Шульгата представники ТЦК на чолі зі співробітником СБУ«вели» в супермаркеті. – Ред.). Ні, це – не нормальний процес мобілізації. Це – перетворення її на точковий каральний інструмент. На знаряддя репресій. Це – огидно. Це дискредитує саму мобілізацію і службу в ЗСУ. Це поширює в суспільстві сприйняття мобілізації і повісток, яке найпростіше виражається словами: «А чому я?».

Одна така історія заливає брудом усі білборди із закликами приходити в ТЦК. Це – гра на користь ворогу у власних шкурних інтересах». 

Читайте також: Журналіст Bild: «В України закінчилися ракети до Patriot та Iris-T».

Реклама Google

Telegram Channel