Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Упав температурний рекорд, який у Луцьку протримався аж 77 років!

Волинь-нова

Упав температурний рекорд, який у Луцьку протримався аж 77 років!

Березень на Волині завершився аномально теплою погодою

Після надокучливої дощової погоди (адже в Луцьку випала майже двомісячна норма опадів: 59,4 мм при кліматичній нормі 31 мм) наприкінці березня на Волинь також прийшло аномальне тепло. Так, 30 березня повітря в Луцьку впродовж дня прогрілося до 23,5 градуса, що на 2,1 градуса вище попереднього рекордного показника для цього дня далекого 1947 року. Неймовірно, але цей температурний рекорд протримався аж 77 років! Мій ровесник!

На півночі області, у Любешові, цей день 30 березня також був рекордно теплим, хоч трохи прохолоднішим: 22,9 градуса.

Останній день березня був ще теплішим – метеорологи зафіксували на метеостанції Луцьк 24,6 градуса! Попереднє значення було 21,4 градуса – у 1968 році. Тепер цей день став ще й найтеплішим для обласного центру у березні  за всі роки метеорологічних спостережень!

Як не дивно, але 31 березня у північнішому Любешові було ще тепліше: 26,1 градуса!

Середня температура повітря в Луцьку в березні 2024 року становила 5,5 градуса тепла – при нормі 2,3 градуса. 

Середня температура повітря в Луцьку в березні 2024 року становила 5,5 градуса тепла – при нормі 2,3 градуса .

Отже, термометри зафіксували, що місяць був порівняно теплим, але, через часті дощі й вологе повітря, його відчували  прохолодним.

Аномально теплим став і початок квітня.

Так, 1 квітня у Луцьку максимальна температура повітря становила 26,4 градуса тепла. Попереднє рекордне значення 2017 року було перевершено відразу на 5,3 градуса (а таке буває не часто).

День 2 квітня був також рекордно теплим, хоч і прохолоднішим за попередній: термометр зафіксував в обласному центрі 24,5 градуса, що перевищило попередній рекордний показник того ж 2017 року на 1,2 градуса.

Рекордно теплими дні 1 і 2 квітня були й у Любешові: відповідно 25,2 і 26,1 градуса.

Отже, чотири дні поспіль метеорологи фіксували рекордні температури повітря. Синоптики пов’язували це із виносом теплого повітря з Африки.

На тепло відразу відреагувала природа буйним цвітінням на клумбах. За один день (такого ще й не спостерігав!) повністю розквітли абрикоси. З’явилися метелики та джмелі, а в повітрі виблискували поодинокі павутинки «бабиного літа». А поліські болота позолотіли від калюжниці, яку в народі в різних селах називають:  лотаць, лотать, лотах, латать, латаття.

Хотілося, щоб після зими так по-літньому тепло було якомога довше. Та у  «небесній канцелярії» вирішили інакше, і вже 2-го рекордно теплого квітня з північно-західним вітром прилетіло холодне скандинавське повітря. Так у Любешові близько 17 години похолодало і розпочався дощ, який скоро перетворився у зливу, адже лило, «як із відра». І до ранку випало 31,5 мм опадів при місячній нормі 39. А вітрюган обтрушував цвіт на абрикосах. Цікаво, що в Луцьку тоді  випало лише 9 мм опадів.

Звісно, що африканське тепло порадувало. І нічого, що разом із ним навіть до Волині дістався ще й пил із найбільшої пустелі світу – Сахари. Та кому будеш жалітися на таку прохолодну й дощову погоду? Адже у природи немає поганої погоди.

Селище Любешів. 

Петро КРАВЧУК, автор «Книги рекордів Волині» та «Книги рекордів природи».

 

До теми

А яким буде квітень?

Прогноз від народного синоптика із Каменя-Каширського Володимира Деркача

На початку другої декади квітня на кілька днів занегодиться, пройдуть дощі (хоча не дуже сильні) і похолодає. Вже із середини цієї декади знову прийде потепління, хоч і коротке, але температура вдень буде вищою квітневої норми.

Останній десятиденний відрізок квітня продовжить перехід до вищих температур. Хоча на початку опади зіпсують цей рух, але швидко погода налагодиться і до кінця місяця буде радувати теплими і погожими днями, без опадів у цей час. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel