Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Як вибратися «Нововолинськводоканалу» з боргової кризи?

Фото із сайту bug.org.ua.

Як вибратися «Нововолинськводоканалу» з боргової кризи?

З початку нинішнього року в шахтарському місті почали діяти нові тарифи на водопостачання і водовідведення. Вартість одного кубічного метра води та стоків разом тепер становить 62,96 гривень. Це на 57,6 % більше від раніше діючих

Відповідне рішення затвердили на засіданні виконавчого комітету, чим викликали обурення нововолинців. Адже й так якість води бажає бути, м’яко кажучи, кращою. Так за що доплачувати?

Керівництво КП «Нововолинськводоканал» намагалося аргументовано пояснити, що після проведеної реконструкції стала набагато якісніша вода та суттєво зменшилося аварійних поривів на водопровідних лініях, що скоротило втрати та витрати комунального підприємства. Разом із тим з’явилося ряд чинників, які суттєво вплинули на подорожчання послуг підприємства. Найперше – це зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб та рівня мінімальної заробітної плати, зростання тарифів на електроенергію в 2,1 раза, ціни на паливно-мастильні матеріали. І, очевидно, найголовніше – це зростання курсу іноземної валюти і пов’язана з цим сплата кредиту та відсотків з 0,75% до 5,32% Міжнародному банку реконструкції та розвитку.

Як відомо, ще в 2014 році, коли набули чинності Угоди про позику між Україною та Світовим банком за проєктом «Розвиток міської інфраструктури-2».Передбачено реконструкцію і модернізацію систем водопостачання та насосних станцій. Кредит у сумі майже 6 млн доларів США надавали майже на 20 років. За умовами договору, перші п’ять років нічого не сплачували. А вже потім і кредит, і відсотки мали закладати у тариф за водопостачання.

Ускладнили ситуацію великі борги, майже 4 мільйони гривень, за електроенергію. 

Ускладнили ситуацію великі борги, майже 4 мільйони гривень, за електроенергію. Таким чином, підприємство Нововолинськводоканал опинилося у критичній ситуації.

Розв’язати проблему взялися депутати  міської ради. На останній сесії вони вирішили ще раз проаналізувати роботу підприємства та розробити план виходу з боргової кризи. А також надати «Нововолинськводоканалу» фінансову й кредитну підтримку з міського бюджету, зокрема, допомогти погасити заборгованість споживачів в сумі 20 млн гривень. Окрім цього, контролювати зменшення втрат на підприємстві та погашення боргів. Виконавчий комітет міської ради також зобов’язався надати юридичну допомогу в судових процесах для реструктуризації боргу судом.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel