Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Це – справжній кіберзахист:  в Україні створено нову потужну систему РЕБ

«Моя мета, щоб уся лінія фронту була прикрита унікальними комплексами РЕБ, радіолокаційних станцій, комплексами «Антидрон», які дозволять захистити воїнів від російської навали», – пояснює Порошенко.

Фото із сайту eurosolidarity.org.

Це – справжній кіберзахист: в Україні створено нову потужну систему РЕБ

«Ай-Петрі СВ» – так назвали новітню систему радіоелектронної боротьби, розробку та виробництво якої профінансував Петро Порошенко

Це – сучасний мобільний засіб кіберзахисту, який дозволяє нейтралізувати ворожі безпілотники типу «Орлан», «Зала», «Ланцет». Є позитивні результати і з керованими авіабомбами (КАБами). РЕБ – це те, що сьогодні чекають у кожному підрозділі, – каже п’ятий Президент. На проєкт не витрачено жодної копійки бюджетних коштів – Порошенко інвестував у цю розробку власні 150 мільйонів гривень.

Перша система, яка вже проходить «бойове тестування» на фронті, прикриває два артилерійські дивізіони. «І перші приклади бойового застосування більш ніж обнадійливі», – говорить Порошенко. Він повідомив, що за час використання нової системи РЕБ російським засобам ураження не вдалося наблизитися до нашої артилерії.

«Ми – підрозділ, який вже два роки успішно виконує спеціальні бойові  завдання на усій лінії бойового зіткнення. І сьогодні отримуємо нові, більш потужні, модифіковані комплекси, за допомогою яких будемо працювати. Наші колеги вже застосовують цей виріб у тестовому режимі на одному з напрямків лінії бойового зіткнення. І відгуки досить схвальні», – лаконічно пояснює військовий з 18-го Центру протидії технічній розвідці.

«Це вже, чесно кажучи, не засіб радіоелектронної боротьби, який розповсюджує шуми у всіх смугах частот для перешкод роботі ворожих БПЛА. Це фактично кіберзброя, яка чітко перехоплює позицію управляючого БПЛА по всіх видах безпілотників», – пояснює Порошенко. Він констатує: зазвичай розробка такого комплексу триває від 3 до 8 років, але цей проєкт вдалося зробити менш як за 5 місяців. «І ми вже працюємо над масштабуванням, бо маємо багато замовлень від військових. Комплекс складається з РЕБу, сучасної радіолокаційної станції, антидронового пристрою, надійного захищеного зв’язку, автономного живлення, пікапа, штабів управління», – перераховує Порошенко.

Спочатку ці 5 комплексів надійдуть до навчального центру, де готують екіпажі радіоелектронної боротьби. Унікальність комплексу «Ай-Петрі СВ» ще й у тому, що він може швидко переналаштовуватися у разі зміни льотних параметрів ворожих безпілотників. Це потребує якісного навчання операторів, які віддалено будуть знищувати російські засоби ураження.

За словами Порошенка, саме це потрібно для збереження наших воїнів. Бо російський мобілізаційний потенціал величезний, а ми маємо берегти кожного бійця, наголошує п’ятий Президент.

«На озброєнні у ЗСУ з’являються новітні інструменти, які здатні захистити воїнів, захистити лінію фронту. І моя мета, щоб уся вона була прикрита унікальними комплексами РЕБ, радіолокаційних станцій, комплексами «Антидрон», які дозволять захистити воїнів від російської навали, – пояснює Порошенко. – Я сподіваюся, що після завершення тренування екіпажів, на це буде потрібно максимум три тижні. Ми з вами побачимось вже у смузі їх застосування».

До речі

 

 Петро Порошенко пояснив, чому виріб називається «Ай-Петрі СВ»: «Ви бачите, що тут є певна кримська складова. І я думаю, що цей комплекс колись буде розташований на горі Ай-Петрі і сприятиме звільненню Криму. Ми на це також з нетерпінням чекаємо», – сказав Порошенко.

Читайте також: Дожилися: міністр оборони США розкритикував удари по російських НПЗ.

Реклама Google

Telegram Channel