Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Кір змусить згадати, чи зробили дітям щеплення

Волинь-нова

Кір змусить згадати, чи зробили дітям щеплення

Відомо, що ця гостра вірусна інфекція нині лютує в Румунії, де захворіло близько 2300 дітей, 14 із них — померли. Отож, медики нагадують про реальну загрозу поширення кору і в Україні

Небезпечний вірус стає приводом для особливої тривоги кожні 5--6 років. Зокрема, стрімке зростання захворюваності реєстрували на Волині у 2006 році, коли занедужало понад 800 наших краян, переважно дітей, та 2012–го —560 осіб. Враховуючи дані багаторічних спостережень, циклічність виникнення епідемічних ситуацій, аналіз охоплення щепленнями дітей, можна очікувати спалаху недуги і цьогоріч.
На сьогодні хворих на кір у нашій області не виявлено. Але він уже нагадав про себе на Івано–Франківщині, де за останні місяці зареєстровано 56 випадків цього захворювання, із них 34 було підтверджено лабораторно.



Єдиним способом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього є проведення профілактичних щеплень.



На думку фахівців, підвищення загрози кору частково пов’язане з порушеннями Календаря щеплень, відмовами від вакцинації, внаслідок чого рівень колективного імунітету знизився до 60 відсотків. Лікарі нагадують, що єдиним способом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього є проведення профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику піддаються нещеплені діти раннього віку. Сьогодні у поліклініках є достатня кількість вакцини проти кору і малеча, яка підлягає щепленню, може його отримати.


Як розпізнати кір? Недуга характеризується лихоманкою, катаральним запаленням слизових оболонок очей, носоглотки, верхніх дихальних шляхів і плямисто–папульозним висипанням на шкірі. Збудником захворювання є вірус, який швидко гине під дією сонячного світла та ультрафіолетового випромінювання.
Джерелом поширення інфекції є хворий на кір. Він заразний для навколишніх до 4–го дня після появи висипки. Передається збудник повітряно–крапельним шляхом. Вірус потрапляє в повітря під час розмови, кашлю, чхання. Зараження відбувається як при безпосередньому спілкуванні з хворим, так і на значній відстані від нього.
Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією, кон’юнктивітом, у маленьких дітей часто буває стоматит. Найважчі ускладнення від кору — менінгіт та енцефаліт. Дуже небезпечний він для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини.
Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію — у 6 років.


 

Telegram Channel