Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
 Чи постане в Луцьку перший пам’ятник святому землі волинської?

Вручення ювілейної медалі Володимиру Братковському.

Волинь-нова

Чи постане в Луцьку перший пам’ятник святому землі волинської?

У нинішньому році Володимир Братковський, громадянин Нідерландів, уже вдруге побував у нашому краї. Перший раз він приїхав влітку чи не з цілою чоловічою частиною родини – учотирьох. А від Луцька до цієї країни шлях неблизький — ​понад 1500 кілометрів. Що ж покликало їх у таку далеку дорогу до обласного центру?

А спонукало до цього ім’я однофамільця Данила Братковського, який за відданість православній вірі та ідеї незалежності України 26 листопада 1702 року був привселюдно страчений у Луцьку на майдані Ринок. Поборник православної віри, луцький братчик, український шляхтич, поет він кілька років тому канонізований і причислений Священним синодом УПЦ Київського патріархату до лику Святих землі Волинської. 

Урочиста хода від Луцького замку до місця страти героїчного братчика.
Урочиста хода від Луцького замку до місця страти героїчного братчика.

 Перший серйозний крок до виведення із забуття цієї неординарної особистості був зроблений до 300–річчя з дня його страти. Тоді була проведена Всеукраїнська науково–краєзнавча конференція «Данило Братковський — ​поет і громадянин». Далі — ​повне видання його творів з перекладом (вперше) на українську мову, що швидко стало всенародним, як вдячність автору за його життєву позицію. Якраз воно і потрапило до рук Братковських, які проживають у Нідерландах. Проаналізувавши своє коріння, родина прийшла до висновку, що Данило Братковський — ​їхній далекий пращур. Тому влітку й відбувся перший візит до Луцька. Гості відвідали місця, пов’язані з Братковським: Братську Хрестовоздвиженську церкву, де в некрополі згідно із заповітом покояться його останки, родинне село Свищів Млинівського району на Рівненщині, Львів. Ознайомились Братковські з експозицією Музею історії Луцького братства, братським некрополем, місцем ув’язнення і страти свого героїчного предка.

Меморіальна дошка поборнику православної віри.
Меморіальна дошка поборнику православної віри.

 Перший серйозний крок до виведення із забуття цієї неординарної особистості був зроблений до 300-річчя з дня його страти. Тоді була проведена Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція "Данило Братковський  — поет і громадянин".

Нещодавно з нагоди 315–ї річниці з дня страти Володимир Братковський  знову прибув на Волинь. Інші члени його родини з різних причин не змогли приїхати. Він разом із священнослужителями, братчиками, представниками громадськості і козацтва взяв участь у ході від Луцького замку до місця страти, у богослужінні в Братській Хрестовоздвиженській церкві, панахиді в некрополі, у відкритті меморіальної дошки на фасаді обласного академічного театру ляльок, присвяченій установчій конференції 1990 року, яка ознаменувала відродження Братства. 

Біля місця страти голова Братства Андрій Бондарчук оголосив постанову зборів про прийняття Володимира Братковського у члени Луцького Хрестовоздвиженського братства, вручив йому ювілейні медаль та монету, присвячену 400–літтю Братства. На зустрічі з владикою Луцьким і Волинським УПЦ КП Михаїлом було обговорено питання спорудження в Луцьку пам’ятника Данилу Братковському. В реалізацію богоугодної справи Володимир Братковський зробив перший солідний внесок. 

Також обговорювалось питання створення при Луцькому Хрестовоздвиженському братстві Товариства Братковських, його ймовірних далеких нащадків і однофамільців. Чи постане в Луцьку пам’ятник святому мученику, страстотерпцю волинському – залежить від людей небайдужих до історії рідного краю. Тож Братство має намір звернутись до них за допомогою. 

Андрій БОНДАРЧУК,   
Почесний громадянин Луцька 
і Волині, голова Луцького Хрестовоздвиженського братства

Telegram Channel