Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Казали, що підвищать, а знову обманули...»

Волинь-нова

«Казали, що підвищать, а знову обманули...»

Після набуття Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» чинності до редакції газети телефонують і пишуть невдоволені читачі. Люди скаржаться на невеликий розмір підвищень після так званого осучаснення, цікавляться, як розраховується індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, новим порядком виходу на заслужений відпочинок. Ми попросили відповісти на ці запитання заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Ларису Лучковську 

 

«Не отримали доплат через низькі... зарплати за минулі роки»
 

— Ларисо Григорівно, хотілося б, аби ви нагадали, у чому суть осучаснення пенсій і від чого залежить рівень їхнього зростання?

— Осучаснення — ​це приведення раніше призначених виплат до сьогоднішніх умов, тобто перерахунок. На розмір пенсій впливають два показники: тривалість страхового стажу та розмір заробітної плати, яку одержувала людина. Вони у кожного індивідуальні. Але є одна складова, від якої суттєво залежить розмір виплати — ​це середня заробітна плата по Україні. Останнє осучаснення проводилось у 2012 році із застосуванням середньої заробітної плати за 2007 рік у сумі 1197, 91 гривні. Після прийняття Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» проведено перерахунки раніше призначених виплат за єдиними правилами обрахунку із використанням показника середньої зарплати за останні три роки — ​3764, 40 гривні та із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1 відсотка.
Зазначу, що їхній рівень зростання, як уже говорилося, залежить від двох показників: заробітної плати, яку фактично одержувала особа протягом трудової діяльності, з якої було сплачено внески до Пенсійного фонду, та страхового стажу. При цьому для обчислення пенсії враховується вся заробітна плата за наявними в органах фонду даними системи персоніфікованого обліку з 2000 року. Крім цього, за бажанням заявника може бути взято заробіток за будь–які 60 календарних місяців роботи підряд до 2000–го. Після осучаснення збільшення розмірів пенсії у кожного різне, оскільки показники коефіцієнта заробітку та тривалості страхового стажу індивідуальні.

Чим вища заробітна плата та триваліший страховий стаж, тим вища пенсія. Найсуттєвіші доплати отримали шахтарі.

— Ви згадували про індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Що це таке і як він обраховується?

— Це співвідношення розміру отриманої зарплати до середньої по країні. Коефіцієнт обраховується шляхом ділення фактичної заробітної плати застрахованої особи, з якої сплачено внески до Пенсійного фонду, за відповідний рік у розрізі кожного місяця. Наприклад, якщо вона у 1986 році була 300 карбованців (при середній по Україні 179), то він становитиме:      300:179=1,68. Або у 1995 році за червень була 300 гривень (при середній по Україні 71, 39 гривні), то коефіцієнт матимемо 4,2 (300:71,39 = 4,2). Чим він вищий, тим більший розмір доплати до пенсії після перерахунку.
 

— На те, що не отримали доплат, нарікають пенсіонери, котрі пішли на заслужений відпочинок за вислугою років. Яка причина?

— До всіх при перерахунку пенсій з жовтня поточного року, в тому числі й тих, яким їх призначено за вислугу років, застосовані однакові норми законодавства. Причина, що не отримали доплат, — ​низькі зарплати за минулі роки.

«Поки що покращення відчули на собі шахтарі–пенсіонери»

— А як щодо працівників сільського господарства. Усі вони працювали на важких роботах. Сподівалися, що держава оцінить їхню працю. Але після осучаснення пенсій отримали невеликі надбавки. Це теж через низькі заробітні плати?

— Так, робота у них була справді дуже важка, а оплата у більшості — ​невелика. В цілому по області індивідуальні коефіцієнти заробітної плати в основному становлять від 0,5 до 1, а суттєве підвищення пенсій після перерахунку було у тих, у кого коефіцієнт 3 і більше. Тобто, чим вища заробітна плата та триваліший страховий стаж, тим вища пенсія. Найсуттєвіші доплати отримали шахтарі.
 

— Чому не осучаснювали пенсії науковців?

— З 1 жовтня цього року проведено осучаснення тим пенсіонерам, які одержують виплати за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також військовослужбовців строкової служби — ​інвалідів унаслідок захворювання, пов’язаного з нею. Волиняни, які одержують виплати відповідно до Закону України «Про наукову та науково–технічну діяльність» під такий перерахунок не підпадають, оскільки їхній розмір визначено як відсоток від заробітної плати науковця.

— А який тепер необхідний стаж для набуття права на пенсію?

— До кінця 2017–го мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним — ​15 років. Із 1 січня 2018–го право на неї за віком у 60 років матимуть ті громадяни, у яких є 25 літ страхового стажу. А мінімальний щорічно буде збільшуватися на рік, поки не досягне 35 років у 2028–му.

— Чи буде в подальшому при визначенні розміру виплат враховуватися рівень інфляції?

— Так, щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески. Він щороку буде зростати на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання цін за попередній рік, та 50 відсоткам зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено внески за три календарні роки. Розмір, дата та порядок збільшення буде визначено у межах бюджету Пенсійного фонду за відповідним рішенням Кабінету Міністрів України.

— Чи будуть переглядатися пенсії, призначені за спеціальними законами?

— Ні, не будуть. Однак із 1 жовтня перерахунок пенсії/щомісячного довічного грошового утримання, що призначені відповідно до спецзаконів України, розмір яких із урахуванням перерахунку буде більший, проводиться автоматично, без звернення осіб про переведення пенсії на умовах, передбачених законом, за матеріалами пенсійних справ. 

Telegram Channel