Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Новий рік Рівненщина зустріне з новим головою?

Микола Драганчук: «Я не боюся відставки, але й не приховуватиму — ​на мене тиснули керівники виконавчої влади області. Олексій Муляренко зокрема».

Волинь-нова

Новий рік Рівненщина зустріне з новим головою?

Наприкінці грудня цього року відбудеться сесія обласної ради, що може стати останньою на посаді голови для «батьківщинівця» Миколи Драганчука. Проект рішення про його звільнення вже опублікований, і нова більшість у раді активно «перебирає» кандидатів на чергового — ​четвертого у цьому скликанні – голову

Звільнити Миколу Драганчука могли б ще на сесії 1 грудня, коли депутати не проголосували за його звіт. А це — ​формальна причина для оголошення недовіри голові ради. Але без оприлюдненого за 20 робочих днів проекту рішення звільнення знову б перетворилося на судовий процес та «двоголів’я», як у 2016–му, коли облрада знімала з посади Володимира Ковальчука.

Микола Драганчук на двогодинній перерві довго вів перемовини з головними гравцями у раді, яких до минулої сесії побільшало. Долучився голова Рівненської облдержадміністра–

ції Олексій Муляренко, який наразі перебрав на себе керування фракцією «Блоку Петра Порошенка» в облраді, потіснивши Віталія Чугуннікова. Останній залишається офіційним головою фракції, але п’ятничні голосування БПП показали, що депутати його уже не слухають.

Союз «Батьківщини» та «Блоку Петра Порошенка» в Рівненській облраді, що тримався на домовленостях Віталія Чугуннікова та Миколи Кучерука, знищено. Принаймні поки що.

Миколу Драганчука просили написати заяву на звільнення. Причому не БПП, а керівник фракції «Батьківщина» Микола Кучерук. Поступитися посадою голови хотів взамін на обрання депутата–​«батьківщинівця» Олександра Ткача головним лікарем онкодиспансеру.

Втім, така комбінація не спрацювала. Союз «Батьківщини» та «Блоку Петра Порошенка» в Рівненській облраді, що тримався на домовленостях Віталія Чугуннікова та Миколи Кучерука, знищено. Принаймні поки що. Подав проект рішення про відставку голови у понеділок Віталій Ундір, заступник Олексія Муляренка у Рівненській ОДА. Олександра Корнійчука, першого заступника голови облради, якого ще у п’ятницю називали потенційним наступним головою, наразі на цю посаду не розглядають. Мовляв, облдержадміністрації потрібна людина, якою буде легше керувати пану Муляренку. Знайти потрібного кандидата серед 17 членів БПП наразі, кажуть, складно. Серед можливих — ​колишній голова облради Олександр Данильчук та найстарший депутат облради Валентин Крока.

Щодо посади першого заступника, то її віддадуть, ймовірно, радикалам: або Сергію Свисталюку, або Олександру Ширяєву. Заступником може лишитися Олексій Бучинський зі «Свободи».

Хоча до сесії наприкінці грудня ще все може змінитися. Окрім того, опублікованому проекту про звільнення голови, за підрахунками, не вистачає 20 робочих днів до наступного сесійного засідання. Утім, Рівненська обласна рада вже звільняла так одного голову, тож, ймовірно, може ризикнути ще раз наступити на ті ж граблі.

Коментар

Микола ДРАГАНЧУК, голова Рівненської обласної ради:

— Нічого не робитиму, аби втриматися на посаді. Нехай звільняють, так і сказав. Я вже втомився від цих перипетій. І це не останнє переформатування у раді, прогнозую. За місяць все ще може змінитися. Було прикро чути на свою адресу зауваження від людей, які за тиждень до сесії співали дифірамби. Але я знаю, звідки вітер дує: з Адміністрації Президента прийшла пряма вказівка душити «Батьківщину». Не тільки в обласній раді. У Рокитнівській районній голову ради від БПП змушують звільнити свого заступника–батьківщинівця, інакше погрожують зняти і його самого. Такої потужної машини тиску не було навіть за Партії регіонів, але ті, хто так робить, погано завершують.

Я не боюся відставки, але й не приховуватиму — ​на мене тиснули керівники виконавчої влади області. Олексій Муляренко зокрема. Пропонував перед сесією відмовитися від певних позицій, як–от від підтримки Олександра Ткача на посаду головного лікаря онкодиспансеру. Інакше, казав, «оголосять мені імпічмент». Ні на кого з депутатів, втім, не ображаюся і до суду не подаватиму. Хіба що депутатський корпус не дотримається норм законодавства.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel