Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Терорист колись передбачив… війну України з Путіним

Харківський псих, який мріяв бути мером, минулої суботи прикував до себе увагу всієї країни.

Волинь-нова

Терорист колись передбачив… війну України з Путіним

30 грудня у Харкові приблизно о 14.40 невідомий забарикадувався у відділенні Укрпошти на вулиці Шевченка і взяв у заручники 9 чоловік, з яких двоє дітей. Пізніше виявилося, що нападником був 40-річний Володимир Безух, який 2006-го року балотувався у мери міста

Жодної вимоги він не озвучив. У районі перекрили рух транспорту, на місце події відразу виїхали спецслужби, вибухотехніки і кінологи. Вони оточили приміщення, поки поліцейські, психологи та батьки вели переговори із нападником. Головний харківський поліцейський Олег Бех зазначив, що сам чоловік вимог не висував, але повідомив, що це зроблять інші люди, але якщо їх не виконають, то він використає вибухові речовини. «Він поводиться абсолютно спокійно. Основне питання — ​в тому, що він говорить, що не всі заручники були звільнені в ході недавнього обміну», — ​сказав правоохоронець.

Психолог Вадим Безуглий, який розмовляв із «терористом» через двері, вікно й телефоном, описав стан нападника як «галюциногенну маячню». «Достукатися до нього я пробував різними способами. Поки він трохи не заспокоївся, це все було марно. Щойно він став контактним, почав розмовляти, це все закінчилося протягом 10–15 хвилин», — ​сказав фахівець, який знав Безуха ще зі школи. «Я його благав, говорив із ним суворо, пробував усе, аби його розговорити… Мені хотілося б вірити, що він заспокоївся завдяки мені, але, швидше за все, перестала діяти горілка, ослабло сп’яніння», — ​додав Безуглий.

— Один напав на мене, тримав, інша вазою по голові била. Але я не опирався, не бив їх, у мої плани це 
не входило, — ​розповів затриманий.

Згодом зловмисник відпустив частину заручників. Вони розповіли, що чоловік у відділенні споживав алкоголь. Звільнений хлопчик сказав, що нападник був не агресивним, пропонував усім чай, каву. Пізніше, за повідомленнями поліції, двері їм відчинила жінка, тоді у відділення пошти увірвався спецназ. При затриманні у нього була закривавлена голова. «Один напав на мене, тримав, інша вазою по голові била. Але я не опирався, не бив їх, у мої плани це не входило», — ​розповів затриманий.

Наразі відомо, що терорист вів антисоціальний спосіб життя, вже притягувався до кримінальної відповідальності за нарко­злочини, його часто бачили нетверезим, ніде не працював. Це не завадило йому у 2006 році балотуватися в мери Харкова.
Мати затриманого Марина Безух заявила, що син з дитинства психічно хворий, і що він не мав при собі вибухового пристрою. «Він начіпляв на себе дротів та ящиків», — ​сказала вона. На її думку, не мав наміру щодо терору, усе спланував, аби привернути до себе увагу спільноти.
«Він чекав, поки зберуться журналісти, випустив дітей, залишив для своєї безпеки чотирьох осіб. Він розумово розвинутий, хоч закінчив всього чотири класи. Але він псих, страшний псих… Стояв на обліку. Хотів з дитинства стати лідером», — ​каже мати.

Сам терорист вважав себе екстрасенсом і провісником: у 2014 році знято відео, на якому він з іконою в руках «прогнозує» майбутнє України. Зокрема, передбачив війну в Україні, яка буде довгою і закінчиться не раніше, ніж через три роки: «Півкраїни ми втратимо. Путіна вже не зупинити. Росію чекає епідемія сибірської язви. Бацилу запустять через трубопровід, щоб звинуватити у цьому Україну», — ​казав тоді харків’янин.
31 грудня суд призначив Безуху 60 діб під вартою без права застави. Шляхом призначення біологічних, психіатричних експертиз буде встановлено, в якому він був стані. На щастя, спецоперація із затримання порушника відбулася без втрат, жертв та постраждалих.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що співробітники Укрпошти вели себе гідно. «Навіть у найскладніші хвилини ми бачили в системі, що начальник відділення продовжує працювати, закривати операції. Попросив, щоб їм оголосили офіційну подяку та виплатили підвищену премію, а, якщо необхідно, надали відповідну реабілітаційну допомогу», — ​додав очільник відомства. Учасникам спецоперації подякував і Президент Петро Порошенко.

Ірина ПАСІЧНИК

Telegram Channel