Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чи та кутя щедра, чи вона голодна, а припадеш до макітри — від’їстись не годна!

Волинь-нова

Чи та кутя щедра, чи вона голодна, а припадеш до макітри — від’їстись не годна!

Так каже народна приказка про головну з дванадцяти традиційних страв Святвечора. Готують її тричі: напередодні Різдва (Багата кутя), перед Старим Новим роком (Щедра кутя) й у переддень Водохреща (Голодна кутя); четвертий різновид (Чорну кутю) — на поминки. Основні складові страви — зерно, мед і мак — мають символічне значення. Зерно є символом воскреслого життя, мед — здоров’я і благополучного побуту (солодкого життя), мак символізує достаток у сім’ї. Нині до куті додають розпарені родзинки, горіхи, а дехто і різноманітні сухофрукти і навіть шоколад. Вважається, чим смачніша і ситніша кутя, тим кращим буде врожай і вищим достаток

Панська

Інгредієнти: 2 склянки пшениці; 50 г цукатів; 0,5 склянки волоських горіхів; 0,5 склянки маку, мед за смаком.

Приготування. Пшеницю добре промити і замочити на 1–2 години. Варити на повільному вогні до готовності. У 4 ст. л. води розчинити мед за смаком, залити кашу медовим сиропом. Горіхи подрібнити й обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати, настоювати 2–3 години.

Рисова

Інгредієнти: 250 г рису, 100 г родзинок, 100 г мигдалю, цукор, кориця, мак.

Приготування: рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк і промити кип’яченою холодною водою. Мигдаль та родзинки ошпарити окропом, мигдаль трохи подрібнити. Мак розтерти в макітрі. Цукор розвести в невеликій кількості води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки, мак і полити цукровим сиропом.

З родзинками та інжиром

Інгредієнти: 250 г пшениці, 150 г родзинок, 150 г інжиру, 100 г меду.

Приготування. Пшеницю зварити до розм’якшення, але щоб зерна залишалися цілими. Ізюм та інжир добре промити, залити холодною кип’яченою водою і дати набухнути. Інжир нарізати шматочками. Все змішати, додати мед.

Telegram Channel