Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Голод — ​не тітка, а рідна мати?

Волинь-нова

Голод — ​не тітка, а рідна мати?

Так вважає японський учений Йошінорі Осумі, який отримав Нобелівську премію з медицини за дослідження механізму аутофагії — ​процесу, під час якого клітини частково «поїдають» себе, щоб залишатися здоровими. А сприяє їхньому відновленню утримання від їжі

Аутофагія — ​природний процес життєдіяльності організму. Всі клітини можуть позбавлятися від старих або пошкоджених ділянок. В умовах голодування цей процес активізується. Але, на жаль, ми не можемо уявити свого життя без висококалорійної їжі, солодкого, смаколиків, до того ж звикли вдома ледь не щогодини заглядати до холодильника.

Якщо ви вирішите на добу відмовитися від їжі, ваші клітини хоч трохи очистяться від внутрішньоклітинного «сміття».  

Однак, якщо ви вирішите на добу відмовитися від їжі, ваші клітини хоч трохи очистяться від внутрішньоклітинного «сміття» — ​непотрібних структур, які спричинюють запалення, прискорюють процес старіння та мутації.

Йошінорі Осумі, фахівець із клітинної біології з Технологічного університету Токіо, почав вивчати це явище ще в 1992 році. Спочатку він розглядав гени, що відповідають за «самопоїдання» в клітинах дріжджів. Пізніше з’ясувалося, що процеси аутофагії впливають на різні хвороби людини, серед яких рак, діабет, нейродегенеративні та інфекційні захворювання.

Зараз науковці тестують ліки, які зможуть впливати на процеси аутофагії. Це фундаментальним чином змінить підхід до боротьби з раковими пухлинами, а також способи лікування психічних розладів. Процес аутофагії пов’язують і з нейродегенеративними розладами. Проявляється він, наприклад, при хворобі Паркінсона. Для цього захворювання характерна наявність ненормальних білкових утворень, тілець Леві, які поширюються в мозку. Вчені вважають, що порушені процеси аутофагії якраз і призводять до того, що клітини мозку перестають «поїдати» ці аномальні білки.

Подібним чином в мозку можуть накопичуватись амілоїди. Це шкідливий білок, який, на думку вчених, викликає хворобу Альцгеймера. То ж варто не зациклюватися на їжі і не забувати про розвантажувальні дні.

Telegram Channel