Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Найдорожчими були квіти, заражені вірусом

Невже в Україну тюльпани завезли козаки?

Волинь-нова

Найдорожчими були квіти, заражені вірусом

3 лютого 1637 року у Нідерландах почався обвал цін на тюльпани — за одну ніч луснула «тюльпанова» економічна бульбашка

Ці рослини потрапили в Європу у середині XVI століття з Османської імперії й одразу набули популярності в Нідерландах. Квітка швидко стала статусним предметом розкоші. З’явилася тьма-тьмуща різновидів. Були відомі не лише одноколірні тюльпани, але й Розени (червона або рожева барва на білому тлі), Віолети (пурпурова або бузкова на білому тлі) та Бізардени  (червоний, коричневий або фіолетовий колір на жовтому тлі). Як стало відомо значно пізніше, такі модифікації з’явилися через зараження рослини вірусом мозаїчного типу. Садівники давали новим сортам пишні назви: Адмірал, Генерал, Олександр Великий, Сципіон. 

Тюльпани ростуть із цибулин, але можуть розмножуватися й насінням (насінина за  кілька років перетворюється на цибулину) або бруньками. Щоправда, мозаїчні сорти поширюються тільки через бруньки — тож на вирощування найдорожчих різновидів потрібен був час. 

На ринку з’явилися спекулянти, які купували квіти тільки для того, щоб перепродати ще дорожче. Торгували не лише цибулинами, але й контрактами на майбутні поставки. Такі операції  називали «торгівлею повітрям».

З року в рік ціни зростали. Ці рослини в Нідерландах зайняли місце нарівні із золотом та коштовностями. На ринку з’явилися спекулянти, які купували квіти тільки для того, щоб перепродати ще дорожче. Торгували не лише цибулинами, але й контрактами на майбутні поставки. Такі операції  називали «торгівлею повітрям».

На піку тюльпаноманії у 1637 році за них платили шалені гроші. Наприклад, за одну цибулину тюльпана сорту Віце-король давали дві мірки пшениці, чотири — жита, четверо биків, восьмеро свиней, дванадцятеро  овець, близько 300 літрів вина, майже 4 тисячі літрів пива, 2 тисячі літрів олії, 500 кілограмів сиру, ліжко, костюм та срібну чашу. Загальна вартість усього добра – 2500 гульденів. Це річний дохід середнього купця, а кваліфікований ремісник заробляв за рік 300 гульденів.
3 лютого 1637-го ринок тюльпанових цибулин луснув. Ціни катастрофічно обвалилися. Тисячі голландців розорилися. Тюльпаноманію вважають першою зафіксованою спекулятивною бульбашкою (коли ціни на товар значно вищі за його справжню вартість).

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel