Курси НБУ $ 26.11 € 30.62
Готуємо ґрунт для розсади

Волинь-нова

Готуємо ґрунт для розсади

Правильно вирощена, вона стане гарантією хорошого врожаю томатів, капусти, перцю і баклажанів. Про що потрібно подбати у першу чергу? ґрунтосуміш повинна бути пористою, рихлою і з не надто кислим середовищем. Досягти таких показників можна за умови правильного приготування ґрунту. Типовою помилкою городників–початківців є сівба насіння в звичайну землю, яку взяли з городу

Ґрунт для розсади томатів, перцю, капусти, баклажанів та огірків повинен складатися з таких компонентів:

Перегній отримують з перепрілого гною або рослинних решток, що робить його поживним і родючим.

Хотілося б застерегти від надмірного використання добрив при підготовці суміші під овочеву розсаду.

Торф. Невід’ємний компонент будь–якої суміші для розсади. Він забезпечує надходження рослині необхідної кількості вологи.

Розпушувачі. Крім торфу, хорошої пористості ґрунт набуває після додавання грубозернистого річкового піску. Саме цей компонент створює найкращі умови для вирощування городніх рослин розсадним способом. Річковий пісок і торф можна замінити тирсою, але перед застосуванням її треба обробити окропом.

«Листяна» земля. Її найчастіше збирають у лісі, де ростуть листяні дерева. Вона рихла, але через низький вміст поживних речовин її не використовують як основну для розсади, а застосовують, тільки комбінуючи з іншими видами ґрунтів. Овочівники не рекомендують брати землю під вербою, дубом або каштаном, бо вона дуже насичена дубильними речовинами.

Хотілося б застерегти від надмірного використання добрив при підготовці суміші під овочеву розсаду. Бо на етапі проростання насіння рослині не потрібно багато мікроелементів. Необхідність у них виникає тільки при появі перших справжніх листочків. Тому добрива зазвичай вносять через кілька тижнів після сходів.

Знезаражують ґрунтосуміш для домашньої розсади, проморозивши її. Якщо такої можливості немає, то використовують полив дезінфікуючими засобами або обробку парою. Наприклад, добре полити ґрунт розчином марганцівки (3 г на 10 л води), після чого провести обробку протигрибковими препаратами. Або ж помістити його у тканинний мішок і пропарити 45 хвилин. Можна прожарити землю в духовці, але тоді разом із хвороботворними мікробами зникнуть і необхідні поживні речовини.