Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
«Гаманцем» Волині буде розпоряджатися доктор економічних наук

Ірина Вахович тепер відповідатиме за роботу найсерйознішої комісії в обласній раді.

Фото із сайту 4vlada.com

«Гаманцем» Волині буде розпоряджатися доктор економічних наук

Нарешті депутати ухвалили головний фінансовий документ на 2018 рік

У проекті порядку денного 18-ї позачергової сесії Волинської обласної ради було 48 питань. Серед них головне — ​прийняття кошторису на 2018 рік. Окрім цього, проголосували за цілий ряд кадрових рішень та призначили керівників комунальних закладів. Депутати обрали вже третього голову бюджетної комісії — ​Ірину Вахович, та передали «привіт» керівнику фіскальної служби Світлані Савчук

За що так дякував начальник обласної поліції

Засідання розпочалося з виступу 72–річного майора Адама Ковча, який від імені 16 тисяч волинських відставників закликав депутатів прийняти звернення до керівництва держави щодо перерахунку пенсій військовим та пенсіонерам силових відомств. Після полеміки щодо того, хто ж розвалював українську армію, його пропозицію підтримали одноголосно.

Відразу після цього приступили до розгляду порядку денного і відправили у відставку голову бюджетної комісії Андрія Турака, який сам написав заяву і склав повноваження. Замість нього за головний «гаманець» Волині віднині відповідатиме член фракції «УКРОПу», науковець та фаховий економіст Ірина Вахович. Нагадаємо, що це вже третій керівник цієї комісії. Адже спершу її очолювала депутат від «Батьківщини» Людмила Кирда, але після розколу в рядах «білосердечних» пані Людмилу змістили з посади й призначили досвідченого господарника Андрія Турака.

Голова обласної ради побажав успіхів новому керівникові ключової комісії, та зауважив, що робота з бюджетом — ​справа серйозна, тому всі повинні працювати продуктивно і спільно з представниками виконавчої влади, а також із розпорядниками коштів.

Свій виступ на сесії генерал Петро Шпига розпочав з подяки голові обласної ради та засновнику фонду «Тільки разом» Ігорю Палиці за 4 подаровані автомобілі для співробітників кримінального підрозділу Головного управління Національної поліції в області. За словами керівника правоохоронців, криміногенна ситуація на Волині залишається складною, але контрольованою. Пояснив, чому зменшилася кількість патрульних бригад з 12 до 3 — ​частина молодих поліцейських звільнилася зі служби. Після виступу аж 11 депутатів ставили запитання: про незаконні затримання й обшуки, нелегальний видобуток бурштину, злочини в аграрній сфері та безлад на дорогах.

Більш вимогливими були обранці громади до виступу першого заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби в області Віталія Чуя. Його запитували про контрафактні товари та перевірки на підприємствах, про проблеми перевізників та зарплату у конвертах у будівельній галузі, про торгівлю фальшивим алкоголем в Устилузі. Врешті–решт голова обласної ради Ігор Палиця нещадно розкритикував доповідь податківця, передав «вітання» керівнику ДФС Волині Світлані Савчук, якої не було на засіданні, й запропонував заслухати її звіт на наступній черговій сесії. Щоправда, поки невідомо, коли вона відбудеться.

«київська Мафія ріже ліс, якого залишилося на 11 років?»

Ще минулої осені волинські депутати створили тимчасову контрольну комісію з питань, що виникають у сфері лісових відносин. Її очолює Анатолій Грицюк.

У своєму звіті депутат намалював просто апокаліптичну картину про масові зловживання та порушення у 22 держлісгоспах. Як заявив Анатолій Петрович, на Волині діє мафія, яка «кришується» з Києва. Обранці вчергове запропонували звільнити начальника управління Олександра Кватирка, адже при таких темпах рубки в області залишилося деревини на 11 років, така була оприлюднена інформація. На диво, зовсім іншу точку зору на роботу лісівників має Василь Столяр, котрий став на їхній захист і заявив, що озвучена паном Грицюком доповідь — ​це окрема думка членів комісії.

Нарешті настав той радісний момент, коли волинські депутати ухвалили головний фінансовий документ і практично без обговорення. Всі спірні моменти узгодили ще раніше на комісіях. Отож доходи обласного бюджету передбачені у сумі 8 мільярдів 382 мільйони 268 тисяч гривень.

Отож доходи обласного бюджету передбачені у сумі 8 мільярдів 382 мільйони 268 тисяч гривень.

Ігор Палиця привітав волинян із цією подією:

— Багато хто нарікав на депутатів за те, що ми не проголосували за бюджет у кінці 2017 року. Ці нарікання — ​марні. Хто кричав «все пропало» — ​або не фахівець, або провокатор. Ми зробили свою роботу якісно і виважено підійшли до підготовки головного фінансового документа.

Натомість голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик не голосував за ухвалення кошторису й пояснив свою позицію в офіційному коментарі:

— Коли ми говорили минулого року, що нам треба добудувати перинатальний центр та розвивати військовий ліцей через санаторій «Турія», то сьогодні я бачу, що з бюджету зняли 32 мільйони гривень і вони були розкидані депутатам як подачки для вирішення своїх питань в регіонах: вікна, двері, ремонти. Я вважаю, що такі речі треба було робити з коштів, які йшли з перехідних залишків. Зовсім не враховані пропозиції адміністрації по об’єктах обласної комунальної власності. Не виділено коштів на онкодиспансер, тубдиспансер, психіатричну та інфекційну лікарні.

А далі приступили до розгляду кадрових питань. Думаю, для багатьох стало несподіванкою, що більшість депутатів не проголосували за призначення досвідченого фахівця та справжнього фаната своєї справи Анатолія Силюка директором Волинського краєзнавчого музею. Щодо інших кандидатур, то їх затвердили. Отож обласні комунальні заклади будуть очолювати: Олександр Огороднік — ​директор — художній керівник заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос»; Олена Григола — директор Ковельського медичного коледжу; Руслана Дибель — ​дружина обласного депутата Володимира Дибеля — ​керівник санаторію «Лісова пісня». Миколі Зайченку довірили керувати обласною дитячо–юнацькою спортивною школою інвалідів, а Олена Місюк очолила Руденський психоневрологічний інтернат. Також продовжили термін дії контракту з Едуардом Неймарком — ​директором комунального підприємства «Волинський обласний навчально–курсовий комбінат». 

Telegram Channel