Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Олімпійське свято вирує, але поки не на нашій вулиці

Ми хотіли б, щоб Олена Підгрушна у Пхьончхані не лише несла прапор України на відкритті Олімпіади, а й щоб переможно фінішувала з ним...

Фото із сайту Rauters.ua

Олімпійське свято вирує, але поки не на нашій вулиці

Україна не те що без медалей — ​без потраплянь у десятку кращих

З найбільшим нетерпінням у перші дні змагань ми, звісно, чекали жіночої спринтерської гонки у біатлоні. До речі, буквально за кілька днів до початку Олімпійських ігор у Південній Кореї американська агенція «The Associated Press» оприлюднила свій власний медальний прогноз. За ним у цій дисципліні «бронзу» мала вибороти Анастасія Меркушина. Ми були б аж ніяк не проти. Щоправда, прогноз цей видавався дещо авантюрним, тим паче з таким непередбачуваним вітром і морозом у Пхьончхані…

Під час самої ж гонки квартет українських «спринтерок» відверто розчарував. Ірина Варвинець аж п’ять разів схибила на двох вогневих рубежах і фінішувала 73–ю, тобто, не потрапила навіть у гонку переслідування, куди беруть тільки 60 кращих. По три рази запустили по горобцях Валя Семеренко (фінішувала 46–ю) і Анастасія Меркушина, яка посіла не 3–є місце, яке їй прогнозували американці, а аж 55–ю…

Відносно «вдало» виступила Віта Семеренко («бронзово–срібна» призерка у цій дисципліні в Сочі–2014). Перша стрільба у її виконанні була «чистою». Якби вона не схибила одного разу на другому вогневому рубежі, закінчення гонки дивитися було б веселіше. Проте усі ці «якби» — таки сумнівна втіха. Тож навіть «найкраща» з наших стала лише 14–ю… Натомість на п’єдестал піднялися за «золотом» Лаура Дальмайєр (Німеччина), «сріблом» — Марте Олсбю (Норвегія) і «бронзою» — Вероніка Віткова (Чехія).

Перед стартом гонки переслідування Мартен Фуркад зізнався, що його дуже розізлив провал у спринті.

14–те, 46–те, 55–те і 73–тє місця: як з таких результатів має «скластися» медаль в естафеті (що таки є нашою найбільшою надією) — поки не дуже зрозуміло. Звісно, є ще Юлія Джима і наш прапороносець Олена Підгрушна (яку, сподіваємося, «взяли в Пхьончхан» не тільки за попередні заслуги). Однозначно віримо і сподіваємося!

А ось чоловічий біатлонний спринт видався взагалі феноменальним. Визнані лідери світового біатлону — як от француз Мартен Фуркад та норвежець Йоганнес Бьо — вже на першій стрільбі зробили по три промахи! Тож настав час «темних конячок»!

Найспритнішою з них виявився німецький біатлоніст Арнд Пайффер. Запорукою його успіху стала не швидкість, а точна стрільба. Прикро, що Дмитро Підручний, який також відстрілявся «на нуль» (таких було зовсім небагато!) відстав від не надто швидкого Пайффера на понад 48 секунд. Що там казати, той таки Мартен Фуркад (з трьома штрафними колами!) показав суттєво кращий час, ніж наш Дмитро!

Щодо помітних подій перших днів «білої Олімпіади», то відразу два «подіуми» «окупували» представники однієї країни. Дівчата–ковзанярки з Нідерландів вибороли «золото», «срібло» та «бронзу» на дистанції 3000 м, а норвезькі лижники «забрали собі» всі нагороди у скіатлоні — 30–кілометровій дистанції, де перші 15 км лижники біжать класичним стилем, а наступні 15 км — вільним. Цікаво, що «дерев’яну» медаль тут здобув росіянин Денис Спіцов. У Росії його відразу ж зробили національним героєм… і черговою жертвою «всесвітньої змови» проти їхньої держави. Якщо коротко, то «здорові, як бугаї, норвежці нажерлися ліків від вигаданої астми й протягом усіх 30 км дистанції всіляко «щимили» незрівнянно кращого за них Дениска».

А ось ковзаняр Свен Крамер із Нідерландів у Пхьончхані–2018 виборов своє третє олімпійське «золото» на дистанції 5000 м (до цього він вигравав у цій дисципліні у Ванкувері–2010 та Сочі–2014). А оскільки в Сочі ще й здобув «золото» командної гонки, то тепер є вже чотириразовим олімпійським чемпіоном!

Дворазовою чемпіонкою Пхьончхана вчора стала 24–річна біатлоністка Лаура Дальмайєр, яка, промазавши лише один раз, гордо фінішувала в гонці переслідування із прапором Німеччини. На 2 місці — словачка Анастасія Кузьміна із 4–ма промахами (екс–росіянка, рідна сестра Антона Шипуліна, яку не допустили до Ігор), на 3–му — француженка Анаїс Бескон (1). Серед наших Віта Семеренко 14–е місце в спринті проміняла на 18–е у персьюті, Анастасія Меркушина стала 45–ю після 55–го в спринті, а Валя Семеренко взагалі на старт не вийшла.

У чоловічій гонці переслідування нікому не залишив жодних шансів, хоч і стартував лише 8–м із відставанням у 22 секунди, нинішній король біатлону 29–річний француз Мартен Фуркад. Перед стартом він зізнався, що його дуже розізлив провал у спринті. Тому зробив усе, щоб спокійно фінішувати із французьким триколором! А в боротьбі за «срібло» 19–річний швед Себастьян Самуельссон (Швеція) здолав 27–річного німця Бенедикта Долля (Німеччина). Наші ж чоловіки традиційно гонку провалили: Дмитро Підручний фінішував 34–м, хоч стартував 21–м, Артем Прима — 38 (40), Сергій Семенов — 49 (46).

 

Лідери медального заліку Олімпіади–2018 на 16.00 понеділка
№ Країна З С Б Всього
1. Німеччина 4 0 2 6
2. Нідерланди 2 2 1 5
3. США 2 1 1 4
4. Франція 2 0 1 3
5. Норвегія 1 4 3 8
6. Канада 1 4 1 6
Telegram Channel