Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Волинські нотки художника–модерніста

Фото репродукцій картин Олександра Валенти із сайту volyn-museum.com.ua.

Волинські нотки художника–модерніста

16 лютого 1944 ро­ку в селі Чорніїв Турійського району народився Олександр Валента, український художник, лауреат обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича

Біографія художника сповнена драматичних моментів. Батько Родіон загинув під час Другої світової війни. Мати Уляна через деякий час після народження сина померла. Діти зазнали і гіркоти сирітства, і злиднів, і тяжкої недитячої праці. Як художник Олександр почав формуватися в Луцьку, куди він з сестрою потрапив у школу–інтернат. Під керівництвом Петра Сензюка багато читав про мистецтво, копіював, стилізував манери визначних митців, робив самостійні творчі спроби. Незабаром полотна початківця з’явилися на міських та обласних художніх виставках.

 

Таким ми запам’ятали майстра...
Таким ми запам’ятали майстра...

 

Твори художника, написані під впливом Моне, Сера, Брака, заполонили Луцьк 1960–х. Їх дуже багато, різних пейзажів та натюрмортів. І все ж проступають риси достоту оригінальні, незбагненно українські. Український, ба навіть волинський, контекст у них вичитується досить виразно.

Творчий доробок Олександра Валенти сьогодні — візитна картка волинського краю. 

Першим серйозним творчим успіхом Валенти стала його участь у Республіканській виставці молодих митців (Київ, 1966). Полотно «Риби», представлене там, було видруковане як кольорова поштівка і великим накладом розійшлося по країні, пропагуючи Волинь та волинське мистецтво. Цей факт, як на той час, був майже офіційним визнанням.

З кінця 1970–х років негативні емоції дедалі частіше супроводжували плин життя митця. 1978–го залишив сім’ю і перейшов жити в напівпідвальне приміщення майстерні. Незважаючи на прозаїчність інтер’єру, тут було тепло та затишно. Кость Шишко, Анатолій Пашкевич, Олександр Богачук, Олена Бурдаш, Клава Корецька, Анатолій Якуб’юк, Валерій Маренич — хто тільки із творчих людей не бував у цій «рукавичці».

 

У 1996–му Валенті було присуджено обласну мистецьку премію імені Йова Кондзелевича. 6 грудня 1997 року художника вбили невідомі у його новій майстерні на вулиці Данила Галицького. Творчий доробок Олександра Валенти сьогодні — візитна картка волинського краю.

Зоя НАВРОЦЬКА.

Telegram Channel