Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Часник і лимони від грипу не врятують

Волинь-нова

Часник і лимони від грипу не врятують

Міністерство охорони здоров’я спростовує найпоширеніші «міфи» про небезпечну недугу

Міф 1. Грип — ​це важка форма застуди

Ні. На відміну від застуди, симптоми грипу виникають раптово та проявляються у гострій формі. Як правило, це різке підвищення температури тіла (більше 38 °С), головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, кашель, нежить. Найважче грип протікає у людей із групи ризику: дітей, вагітних та породілль, осіб, старших 65 років, з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними захворюваннями, ожирінням, а також медичних працівників. Їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень менші, аніж в інших.

Міф 2. Можна заразитися вірусом унаслідок щеплення

Це не так. Для імунопрофілактики використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу грипу, який жодним чином не може передавати інфекцію (розповсюджуватися). Як правило, імунітет набувається протягом одного–двох тижнів після вакцинації.

Міф 3. Вітамін с — ​чудовий засіб для профілактики

Багато людей вірять, що прийом харчових добавок чи продуктів, які містять вітамін С, – чудовий метод запобігання грипу. Проте немає жодних доказів його ефективності.

Міф 4.Часник і цибуля захищають від грипу

Пари часнику або цибулі не знезаражують повітря в кімнаті, як дехто вважає, навпаки, їхній насичений запах може спровокувати кашель і спазм бронхів. А надмірне вживання цих овочів призведе до проблем із шлунково–кишковим трактом.

Міф 5. Захворіти можна, якщо дуже змерзнути

Ні, це неправда. Єдиний спосіб занедужати на грип – це заразитися вірусом цього небезпечного захворювання.

Міф 6. Вірус «вбивають» антибіотики

Ні. Антибіотики мають здатність пригнічувати функціонування бактерій та певних мікроорганізмів. Грип викликають віруси, а тому для його лікування призначають виключно противірусні ліки. На сьогодні в Україні зареєстровано два ефективні препарати, що містять діючі речовини занамавір та озельтамівір, які можна придбати тільки за рецептом лікаря.

Міф 7. Чай з малини і курячий бульйон допоможуть швидше одужати

Хворим на грип людям, у яких висока температура тіла, лікарі рекомендують багато пити. Теплий чай чи курячий бульйон – джерело рідини для організму. Крім того, вони допоможуть на деякий час заспокоїти біль у горлі. А пришвидшити одужання їм, на жаль, не під силу.

Telegram Channel