Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
75 років тому упівці атакували райцентр Володимирець і визволили з рук нацистів побратима

Волинський хор «Посвіт» тепло приймали на Рівненщині.

Волинь-нова

75 років тому упівці атакували райцентр Володимирець і визволили з рук нацистів побратима

Це був перший бій повстанського підрозділу проти гітлерівських окупантів

Причина атаки на рівненський Володимирець, як пише «Історична правда», лежала на поверхні: на початку лютого німці арештували активного діяча ОУН на Сарненщині «Діброву». Було відомо, що його утримують у підвалі будинку німецької жандармерії у Володимирці.

Ватажок сотні Григорій Перегіняк.
Ватажок сотні Григорій Перегіняк.

 На той момент у цьому райцентрі основні окупаційні сили мали в своєму складі 30 німецьких жандармів, 70 російських козаків (колишніх військовополонених Червоної армії) та 80 узбеків (також колишніх радянських бранців).

Попри те, що ні козаки, ні узбеки не відзначалися особливо високим рівнем боєздатності, все ж операція була доволі ризикованою з огляду на достатньо численний гарнізон. Повстанцям мали сприяти несподіванка та нічна пора.

Незважаючи на те, що сотня Григорія Перегіняка («Довбешки/Довбенка», «Коробки») складалася з людей недостатньо підготовлених і не надто добре озброєних, завдяки блискавич-

ності нападу акція вдалася. Під час наскоку було захоплено казарми козаків і приміщення жандармерії.

Убито 7 осіб, у тому числі 3 козаків та 4 німців (серед них і коменданта жандармерії), 6 козаків було виведено із собою і після допиту страчено в лісі неподалік Володимирця.

Визволено з ув’язнення також «Діброву», захоплено 20 карабінів,

65 ковдр і доволі багато амуніції. Втрати сотні невеликі — 1 вбитий і 2 поранені. Після блискавичної атаки, користуючись безладом, що запанував у містечку, сотня швидко відійшла з райцентру…

Ростислав КУШНІРУК

А 7 лютого цього року у Володимирці на Рівненщині урочисто відзначили 75-у річницю цього першого наступального бою. У районному історичному музеї відбулося відкриття оновленої експозиції «Діяльність УПА на Поліссі». Приємно, що для виставки використали матеріали та інфографіку, розроблену Українським інститутом національної пам’яті.

Цьогоріч повстанську славу оспівували 22 колективи художньої самодіяльності.

Вшанувати героїв-упівців зібралися у центрі міста місцеві мешканці та гості з Рівненської і Волинської областей. До громади звернулися голова райдержадміністрації Володимир Хоружий, заступник голови райради Володимир Савонік та помічник народного депутата Василя Яніцького Оксана Слободзян.

На честь історичної події встановлено пам’ятний знак.
На честь історичної події встановлено пам’ятний знак.

 Пам’ятний знак першому бою УПА (автор проекту – Тетяна Бачинська) відкривала одна з кращих учениць Володимирецького районного колегіуму Юлія Юрчик.

Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх воїнів-захисників України. Військовослужбовці контрактної служби та учасники АТО поклали гірлянду пам’яті.

Офіційну частину продовжив брифінг «Перший бій УПА: крізь призму часу» у районному будинку культури. З вітальним словом виступив заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик. Учень 11-го класу Володимирецького районного колегіуму Максим Самчук розповів історію бою сотні Григорія Перегіняка. Краєзнавець Володимир Мозоль детально охарактеризував умови боротьби УПА на Поліссі. Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук підкреслила значення національно-визвольної боротьби в українській історії, розповіла про діяльність інституту та відповіла на запитання із залу.

Уже другий рік урочистості з нагоди першого бою УПА у Володимирці організовує управління культури та туризму Володимирецької районної державної адміністрації, яке очолює Людмила Босик. Завдяки їй відновилася традиція заходів вшанування воїнів УПА, а на пісенний фестиваль-огляд «Повстанський гомін» приїжджають виконавці з усієї Рівненщини. Цьогоріч повстанську славу оспівували 22 колективи художньої самодіяльності. Із Волинської області на фестивалі виступив аматорський хор «Посвіт» Палацу культури міста Луцька (засновник і керівник – Ростислав Кушнірук, художній керівник і диригент – Алла Гас). Луцькі хористи повезли додому фестивальний диплом

І ступеня. Усі учасники брифінгу та фестивалю отримали сувеніри, виготовлені спеціально до 75-річчя звільнення повстанцями Володимирця від нацистів. На завершення святкування усіх частували кулішем. 

Telegram Channel