Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
А тепер будемо збирати на машину!

burst

Волинь-нова

А тепер будемо збирати на машину!

Яких лише цікавих моментів не побачиш під час журналістських відряджень! Щоразу за вікном пролітають не просто поля та ліси, села та містечка, а картини життя зі своїми турботами, печалями та радощами

Отаке воно наше сьогодення — ​поєднання сумного та веселого, звичного та нового. Наче це фото, на якому потужний джип та старенький надійний віз. А на тому возі ще один зразок «сучасних» технологій — ​пральна машина. Чому ж вживаю це слово в лапках? Та тому, що в Ківерцях щочетверга Великий Базарний День! (недарма пишу ці слова з великої літери — ​ківерчани зрозуміють). І важливим моментом на ньому є продаж уживаної побутової техніки. Працювали холодильники, мікрохвильовки, пралки років кільканадцять у Німеччині, доки їх просто не виставили перед будинком. А меткі бізнесмени привезли їх та й перепродали українцям — ​як і ті «євробляхи» — ​б/в автомобілі, про які зараз не згадує хіба лінивий. Отак і виходить, що «доношуємо» за європейцями майже все: і одяг, і техніку.

ПРИВІТАЙТЕ ІМЕНИННИКІВ:


15 — ​Василь.
16 — ​Ганна, Микола.
17 — ​Катерина, Кирило, Юрій.
18 — ​Антон, Макар, Михайло.
19 — ​Христина, Анатолій, Максим.

Маленькі янголи добрих справ

Конкурсантки поєднали стиль і моду з красою душі та благодійністю.
Конкурсантки поєднали стиль і моду з красою душі та благодійністю.

 Нещодавно у Рівному відбувся всеукраїнський захід, учасниками якого були діти з усіх регіонів

Лариса ЗАНЮК

Четверо волинських красунь — ​Анна Климовець, Анна Корецька, Соломія Ярош та Софія Щерба — ​дефілювали в образах янголів, у вбраннях бренду «ПАРА SOLO» та спортивному одязі ТМ «Bersense». Окрім модних смаків, дівчатка продемонстрували свої таланти. За виконання пісні «Сонячні зайчики» Анна Корецька отримала найбільше оплесків від вихованців Олександрійського сиротинця та титул «Янгол добрих справ» від організаторів. Адже разом із мамою дівчинка пошила іграшки для благодійного ярмарку, за які виручили 1360 гривень.

Софія Щерба стала володаркою «GRAND PRIX» та отримала окрему відзнаку від дизайнера Тетяни Кравчук. А Соломія Ярош — ​титул супер-моделі та «Кришталевого янгола» за акторство. Головну відзнаку виборола добра, весела, щира Анечка Климовець. Подарунком для красуні стала путівка в Париж. Загалом на благодійному заході зібрали понад 5 тисяч гривень, які передали онкохворому хлопчикові Єгорові Бесарабу з Рівного.

 

Сьогодні зима з весною зустрічаються!

15 лютого, на 40-й день після Різдва, відзначається свято Стрітення Господнього. Але ще до прийняття християнства наші пращури у цю пору святкували зустріч сивої бабці-зими з молодою дівчиноювесною. Називали цю подію Стрічанням, Зимобором, Громицею та з особливою увагою спостерігали за погодою. Вважалось, який сьогодні день — ​такою й весна буде: якщо сніжок йде — ​весною буде дощик, якщо ж на Стрітення дорогу перемітає — ​весна буде пізньою і холодною. Передбачити погоду могла й домашня птиця. Є й приказка відповідна: якщо на Стрітення півень води нап’ється, то на Юрія (6 травня) віл напасеться.

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, сьогодні — очікується хмарна з проясненнями погода, невеликий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер південно-східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря по області від нуля до мінус 5 градусів, в Луцьку – 1–3 градуси морозу. 16-го — хмарна погода з проясненнями, невеликий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер південно-західний, 5–10 метрів за секунду. Температура вночі — 4–9 градусів морозу, вдень — мінус 5. 17-го – хмарно з проясненнями, без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Температура повітря вночі – 4–9 градусів морозу, вдень – від мінус 4 до плюс 1. У наступні два дні очікується мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вночі – 3–8 градусів морозу, вдень – від мінус 3 до плюс 2.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 15 лютого було 2016 року — плюс 15, найхолодніше — 1956-го — мінус 19 градусів. Радіаційний фон учора по області становив 0,012 мілірентгена за годину.

 

«На засолених вулицях я почуваюся оселедцем»

У редакцію зателефонувала 71-річна лучанка. Вона не захотіла називатися, а тільки сказала: «Не важливо, хто дав істину, — ​важлива сама істина. Послухайте мене​ і напишіть у газеті про моє «sos»…

Катерина ЗУБЧУК

А йшлося, як стало ясно з подальших слів нашої читачки, наскільки шкідливим є те, що вулиці, дороги посипають сумішшю з домішком солі. На засолених вулицях, як висловилася жінка, вона почуває себе оселедцем. Мовляв, сіль випаровується у повітря, яким ми дихаємо. Це своєрідна інгаляція: якщо в принципі така процедура у помірній кількості корисна, то коли її забагато, ефект негативний (як і з будь-якими ліками: дві краплі лікують, а чотири роблять протилежне). А ще ж сніг тане, сіль потрапляє в грунт, і в кінцевому результаті забруднює водойми. Телефонувала жінка у міську раду, але там, як каже, сприйняли це в штики.

Стосовно «засоленого оселедця» — ​це вже, може, перебільшення. Але проблема посипання вулиць сумішшю з домішком солі вивчається, підкоректовується і в Україні, і тим більше за кордоном. Бо справді це призводить і до забруднення довкілля, і до псування взуття як нашого, так і автомобільного. Наприклад, у Гельсінкі (Фінляндія) дороги посипають подрібненим гранітом. Німеччина знайшла вихід відповідно до власних природних ресурсів і використовує те, чого в неї багато, — ​дороги обробляють подрібненою ейфельською лавою, яку добувають у Рейнських горах і яка не шкодить органам дихання. А в Україні достатньо піску. Без додавання солі «розморожування» вулиць було б ще й дешевшим.

Telegram Channel