Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Чи захистить від раку щеплення?

Волинь-нова

Чи захистить від раку щеплення?

Про те, як не стати жертвою грізної недуги, запитують читачки «Волині–нової» авторитетного фахівця–гінеколога, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Тетяну Євгенівну Ткачук

—На початку лютого дуже багато говорили і писали про небезпеку раку. Нащо нас лякати? Люди й так цієї хвороби бояться.

— Підвищена увага громадськості до Всесвітнього дня боротьби з раком зумовлена високими показниками смертності від злоякісних новоутворень, постійним ростом онкозахворюваності. Під поняттям «рак» криється майже 200 різних недуг, які, залежно від ураженого органа, по–різному проявляються, протікають та лікуються. Спільним є те, що всі злоякісні пухлини у своєму розвитку проходять стадії передраку (передпухлини), початкового раку, коли лікування менш затратне, з тривалим та якісним подальшим життям. Ось про це лікарі й нагадують.

Всі злоякісні пухлини у своєму розвитку проходять стадії передраку (передпухлини), початкового раку, коли лікування менш затратне.

— Кажуть, є вакцина проти раку шийки матки. Наскільки вона ефективна і чи варто робити таке щеплення дівчаткам?

— Вакцина існує не проти раку, а проти високоонкогенних типів вірусу папіломи людини, які є незаперечними чинниками виникнення передраку та раку шийки матки. Ці віруси знаходять у 100 відсотків хворих жінок із таким діагнозом. Введення вакцини проти кількох видів вірусу практикується до інфікування, саме тому щеплення роблять дівчаткам. Хоча воно не гарантує відсутності раку шийки матки протягом усього життя, у світі широко застосовують вакцини проти вірусу папіломи людини.

— У мене виявили гіперплазію ендометрію. Наскільки це небезпечно?

— Гіперплазія ендометрію належить до недуг, що спричиняються гормональними порушеннями жіночих репродуктивних органів, і є провідним фактором онкологічного ризику. До 80 відсотків випадків раку ендометрію розвивається саме з гіперплазій. При правильному лікуванні переривається ланцюг прогресування хвороби і рак матки не виникає. Виникнення злоякісних захворювань зумовлюють різні причини – паління, зловживання спиртними напоями, порушення харчового режиму (багато жирного, солодкого, смаженого, копченого, мало овочів та фруктів), невчасне виявлення та неправильне лікування передпухлинних захворювань, малорухливий спосіб життя, наявність специфічної вірусної інфекції (особливо при раку шийки матки). Розвитку онкологічних захворювань сприяють також тривале перебування у стресі та депресія.

— Мені вже за 70, у такому віці ходити до лікаря-гінеколога, думаю, вже нема потреби?

— Гінекологічні профілактичні огляди та огляд молочних залоз щорічно необхідно проходити всім — від дівчаток–підлітків до жінок у віці менопаузи. Навіть коли нічого не турбує, контроль лікаря–гінеколога все одно потрібен, бо він дає змогу виявляти недугу в той момент, коли проявів її ще немає. Ну а коли жінка попередньо знає, що у неї була не пролікована гінекологічна патологія, коли турбує біль внизу живота, печія піхви або зовнішніх статевих органів, з’явилися виділення, незвичні за кольором або запахом, змінилася форма або щільність молочних залоз, сосків, утворилися «вузлики» на статевих органах або грудях, — до лікаря треба не йти, а бігти.

Чекаємо на ваші запитання та пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування. Надсилайте їх на адресу [email protected], тел. 506709131.

Telegram Channel