Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Красуня Оксана підняла штангу утричі важчу за себе  і стала чемпіонкою світу!

Оксана Гронович під час зустрічі у Веселому.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Красуня Оксана підняла штангу утричі важчу за себе і стала чемпіонкою світу!

24–річна волинянка не уявляє життя без пауерліфтингу і хороших людей

Знайомтеся: дівчина на світлині — багаторазова чемпіонка України, чемпіонка Європи і світу з класичного пауерліфтингу Оксана Гронович, уродженка села Ярівка Горохівського району. Дивлячись на неї, важко уявити, що ця дівчина може підняти штангу вагою 160 кілограмів. А це ж правда! Як і те, що всі титули вона здобула протягом лише двох років

Другою донечкою Бог нагородив подружжя Тетяни і Миколи Гроновичів у перший день січня 24 роки тому. Зі шкільної лави дівчинка вирізнялася інтелектом, закінчила школу із золотою медаллю. У дитинстві захищала честь навчального закладу у складі команд із волейболу та баскетболу, а потому захопилася легкою атлетикою. З тих пір звичка розпочинати ранки з кросу стала для Оксани правилом на довгі роки.

Якби хтось раніше сказав їй, що стане чемпіонкою світу, нізащо не повірила б. Усе почалося з того, що, вступивши на біологічний факультет Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, заради фігури охоче ходила з подружками у спортзал, що вабив сучасними тренажерами. Серед них були і штанги. Підняла одну з цікавості вагою близько 50 кілограмів. Повторила спробу наступного разу. Мабуть, і сама не помітила, що звикає до ваги, і що до її щоразу впевненіших рухів пильно придивляється заслужений тренер України Олег Хом’як.

Емоції, що дарує людям спорт, ні з чим не можна порівняти.

«Чому б і ні? Треба спробувати!» — погодилася на його пропозицію серйозно зайнятися важкою атлетикою. І почала вивчати три базові вправи пауерліфтингу: присідання зі штангою, жим штанги лежачи і станову тягу. Вже за два роки стала володаркою кубка з пауерліфтингу Рівненської області, у вересні 2016–го виборола першість серед юніорів на чемпіонаті України з класичного пауерліф­тингу в Полтаві. «До титулу абсолютної чемпіонки України серед юніорок Оксана додала ще й титул чемпіонки України серед жінок відкритої групи. В активі спортсменки 337,5 кг у сумі триборства у ваговій категорії до 52 кг», — написав тоді Олег Хом’як на своїй сторінці у мережі «Facebook».

Поступово Оксана наближалася до європейського помосту. У березні 2017 року Європа першим слухала Гімн України і милувалася її представницею, яка стояла на п’єдесталі перемоги найвище. Чемпіонат проходив у місті Тістед (Данія). У присіданні, з результатом 110 кілограмів, Оксана виборола срібло. У вправі «жим лежачи» результат 72,5 кг приніс спортсменці золото. Їй не було рівних у тязі, де з другої спроби зафіксували 157,5 кг. Зазначу, що тоді Оксана встановила рекорд у тязі і виконала норматив майстра спорту України у сумі триборств — 340 кілограмів.

Зірковий рік продовжився у Мінську. У Білорусі член збірної України і команди «Volyn Strength» Оксана Гронович у ваговій категорії до 52 кг, відпрацювавши вдало кожну спробу, в останньому підході перемогла суперницю з Канади і здобула золоту нагороду.

...Із землячкою я зустрілася у селі Веселе Луцького району. У місцевому дитячому садочку «Капітошка» нещодавно проходив районний семінар музичних працівників, присвячений автору пісні «Волинь моя», Почесному громадянину Волині Степану Кривенькому. А тепер завідувач дошкільного закладу Зоряна Кухарук запросила на зустріч чемпіонку Оксану Гронович. Пропозицію залучити школярів до спілкування зі спортсменкою підтримали вчителі місцевої школи і допомогли перетворити подію на оригінальне свято.

Діти з прапорцями урочисто ввели чемпіонку у спортзал. Там учасники зустрічі подивилися відеофільм про спортивні здобутки Оксани і навіть трохи позаймалися гімнастикою під бадьору музику. Потім знаменитість розповіла, що наразі працює тренером, навчаючи фізичної культури і спортивної майстерності людей віком від 14 до 40 років. Три рази на тиждень має тренування перед чемпіонатом України з пауерліфтингу з використанням спеціального екіпірування. Спортсменка сказала, що їй важко передати словами почуття гордості за державу, яке щоразу переповнює на п’єдесталі. Хвилини, в які розгортається прапор України, лунає Гімн, дівчина називає щастям. Тому й людям радить знаходити бодай годинку в день для заняття фізкультурою. Бо емоції, що дарує людям спорт, ні з чим не можна порівняти.

Telegram Channel