Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
37 тисяч гривень — за салат

Волинь-нова

37 тисяч гривень — за салат

Наталія Гузєєва (на фото), авторка «Капітошки» – улюбленого мультфільму мільйонів українців – відсудила 37 тисяч гривень у рівненського ресторану «Jazz & Blues». Бо торік у меню закладу, що на вулиці 16 Липня, з’явився однойменний із мультиком салат вартістю 24 гривні

Рівненський міський суд наприкінці січня став на бік письменниці та стягнув з орендаря ресторану Сергія Шпеса компенсацію за порушення майнових авторських прав. Як зазначено у матеріалах судової справи, щоб іменувати салат «Капітошка», потрібно було отримати письмовий дозвіл пані Гузєєвої, яка зареєструвала авторське право на назву свого мультфільму ще понад 10 років тому.

Допомагав пані Гузєєвій виграти справу патентний повірений із Рівного Юрій Трачук.

— Цікаво, що порушник не визнавав ані наявності авторських прав у Наталії Гузєєвої, ані факту використання назви твору «Капітошка» у своєму меню, — зазначив пан Трачук і на своїй сторінці у «Facebook» додав, що, окрім «Капітошки», у меню закладу є ще салати «Вінні–Пух» та «Чебурашка».

Наталія Гузєєва зареєструвала авторське право на назву свого мультфільму ще понад 10 років тому.

Це не вперше у Рівному дитяча письменниця Наталія Гузєєва виграє подібні справи. Вона вже відсуджувала компенсації за використання назви «Капітошка» у магазину іграшок, виробника печива та навіть книгарень.

Адвокат письменниці у Рівному Наталія Калініченко зазначає, що з пані Гузєєвою співпрацюють із 2013 року.

— Якщо люди хоч раз заплатять принаймні гривню за неправомірне використання авторського твору, то наступного разу будуть значно більше уваги приділяти авторському праву, — зазначає пані Калініченко. — «Капітошка» — дуже відомий твір, і його назва оригінальна. Коли її використовують у меню, для продажу одягу, іграшок чи їжі, то виробники та продавці хочуть привернути увагу покупців й отримати більше прибутку.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel