Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Добірка «Доброго дня вам, люди!»: про шпаків, добру шефиню та Христину, яка співає в окопах

Волинь-нова

Добірка «Доброго дня вам, люди!»: про шпаків, добру шефиню та Христину, яка співає в окопах

50 юних горохівчан училися писанкарства

 

 У недільній школі при храмі Різдва Христового у Горохові такі заняття стали доброю традицією

 

 З благословення та ініціативи настоятеля Андрія Гаврилюка цьогоріч понад 50 дітей спробували себе у ролі народних умільців. Цікавий майстер–клас для малечі провели парафіянки Мирослава Цимбалюк та Марія Лотвін, а отець Андрій розповів, що писанка є не лише давнім українським символом, а й пов’язана із християнським віровченням.

Роман НОВОСАД.

 

Така добра шефиня, що колишні працівники за неї моляться

Дві усміхнені пенсіонерки Марія Осійчук та Зоя Пугачова навперебій розповідають про свою колишню начальницю Пашу Гаврилівну Веселовську. Переконують, що про її людяність мають усі знати, бо навіть тим працівникам, які давно на пенсії, вона досі щиро допомагає і морально, й матеріально

«Відчуваємо її підтримку й усім про неї розповідаємо, та мало хто вірить, що такі люди бувають, тож вирішили через улюблену газету сказати про неї добре слово. З 1972 року Паша Гаврилівна очолювала магазин «Тканини», де ми працювали продавцями, а як розпався Союз, організувала ТзОВ «Волиньтекстильконтакт», у колективі якого панувала дружба й порозуміння. Цієї неділі Паша Гаврилівна відзначила 70–річний ювілей, але ще й досі трудиться. Ми й не знаємо, як їй за доброту віддячити, то коли телефонує, кажемо: «Молимося за вас щодня», а вона відповідає: «То для мене головне».

 

Її зброя – музика!

Рівненську співачку й виконавицю Христину Панасюк нагородив Генштаб

Вона завоювала цю відзнаку не на великих сценах, а в окопах та бліндажах, хоча й не ставила перед собою такої мети. За тендітними плечима дівчини – 350 виїздів на позиції, переважно на першу лінію, 320 виступів у шпиталях та благодійних концертів, мільйони переглядів на Youtube, але найважливіше – шалена моральна підтримка для тисяч бійців. Отож «за активну громадянську позицію, значний особистий внесок у проведення заходів культурологічного забезпечення діяльності Збройних сил України на засадах волонтерської діяльності» Христину Панасюк нагороджено грамотою від начальника Генштабу Віктора Муженка, яку вручив співачці полковник Віталій Голота. А командир 61–ї бригади Олег Бова нагородив її волонтерською медаллю «Патріотка України». Христину вітають друзі в окопах та на мирній території, її чекають із концертами по всій Україні!

 

Побачив шпака – весну стрічай

Мабуть, з усіх птахів, що гніздяться у нас, найбільш відомі шпаки. Вони скрізь – і в населених пунктах, і в лісах

 

 Повернувшись із вирію, птахи наводять порядок у своїх колишніх домівках. Але якщо їх немає, то відшукують нові шпаківні, які підготували люди, або займають у лісі дупла, видовбані дятлами.

Про шпаків у цьому році добре потурбувались у Щедрогірському лісництві, що в Ратнівському районі. Кожен лісник у своєму обході має почепити на дерева по 15 хатинок для цих пернатих. Два дні розвішували їх в обході Ярослава Гурича, розподіляючи порівну по всій території. Він виготовив аж 30 шпаківень. Займалися цією корисною справою Володимир Марчук (на фото) та Віталій Денисюк. Перші «хатки» шпаки позаймали. Тепер заслухаєшся, як співають, закидаючи голову, широко розкривши дзьоба. За турботу про них птахи віддячать знищенням шкідників лісу.

Микола ДЕНИСЮК.

 

6 квітня

Сонце (схід – 5.42, захід – 19.01, тривалість дня 13.19). Місяць у Стрільці, Козерозі. 19–20 дні Місяця. Іменинники: Артем, Захар, Петро, Яків, Степан.

7 квітня

Сонце (схід – 5.40, захід – 19.02, тривалість дня 13.22). Місяць у Козерозі. 20–21 дні Місяця. Іменинники: Марія, Йосип, Тихін, Сава, Василь, Гаврило, Феодосій.

8 квітня

Сонце (схід – 5.40, захід – 19.02, тривалість дня 13.22). Місяць у Козерозі, 21–22 дні Місяця. Іменинники: Марія, Лариса, Гаврило, Василь, Ганна, Алла, Віра, Кіндрат.

9 квітня

Сонце (схід – 5.38, захід – 19.04, тривалість дня 13.26). Місяць у Козерозі, Водолії. 22–23 дні Місяця. Іменинники: Мефодій, Мотрона, Феодосій, Олександр, Іван.

10 квітня

Сонце (схід – 5.36, захід – 19.06, тривалість дня 13.30). Місяць у Водолії; 23–24 дні Місяця. Іменинники: Марія, Іларіон, Степан, Ілля, Сава.

11 квітня

Сонце (схід – 5.34, захід – 19.07, тривалість дня 13.33). Місяць у Водолії, Рибах; 24–25 дні Місяця. Іменинники: Марко, Кирило, Остап, Євстахій, Іван, Потап, Пилип.

12 квітня

Сонце (схід – 5.31, захід – 19.09, тривалість дня 13.38). Місяць у Рибах; 25–26 дні Місяця. Іменинники: Іван, Зосим, Пантелеймон, Захар, Сава.

 

На Похвалу Богородиці вже й пташечка хвалиться першим яєчком

6 квітня відзначається переддень Благовіщення і вшановується пам’ять преподобного Захарії–монаха. Ще цей день називають Похвалою Богородиці, примовляють «На похвалу Богородиці і пташечка хвалиться першим яєчком». У давнину примітили: якщо ніч на Захарія тепла – весна дружня буде

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 6 квітня — хмарно з проясненням, невеликий дощ. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 5–10, вдень — 8 — 13 тепла. 7–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 1— до плюс 4, вдень — 8—13 градусів тепла. 8–го — малохмарно, без опадів. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 1 — до плюс 4, вдень — 14—19 градусів тепла. 9–го — малохмарно, без опадів. Вітер північно–західний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2—7, вдень — 17—22 градуси тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 6–го квітня було 2016 року — плюс 26, найхолодніше — 2003–го — мінус 3 градуси.

У Рівному 6 квітня погода буде похмурою до вечора, у наступні три доби опадів не передбачається. Температура – від 6 до 17 градусів тепла, 7–го – 3–11, 8–го – від 4 до 5, 9–го – 8–18 градусів із позначкою «плюс».

Telegram Channel