Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Пасхальне послання митрополита Володимир-Волинського і Ковельського УПЦ МП Володимира

Волинь-нова

Пасхальне послання митрополита Володимир-Волинського і Ковельського УПЦ МП Володимира

«Христос, воскреснувши з мертвих, уже не вмирає: смерть уже Ним не володіє» (Рим. 6, 9).

Христос воскресе!

Нині весь православний світ святкує Великий день Воскресіння Христового як запоруку перемоги правди і світла, торжества життя над темними силами пекла і зла.

Христос воскрес! Це святкове привітання наповнює наші серця благоговінням, радістю і втіхою. Христос воскрес! І це означає, що в Ньому ми знайшли істинного Бога. У Христі Спасителі нашому ми можемо знову любити свого Творця, можемо жити заради Нього і в Ньому знаходити сенс свого існування. Та ці слова — не лише традиційне вітання зі святом Пасхи, не тільки коротка проповідь про воскресіння Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа, ці слова — основа нашої віри, в них — уся суть Євангелія, в них — свідчення про найвищі духовні цінності православ’я. Вперше це вітання почули від ангелів майже дві тисячі років тому жінки-мироносиці. Вони передали радісну звістку про воскресіння апостолам (Мф.28,5-7), які згодом були послані на проповідь Господом Іісусом і просвітили святим Євангелієм увесь світ. Воскресіння Христове є настільки важливою подією, що святий апостол Павло вказує на неї як на критерій істинності всього християнського учення: «А якщо і Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор.15; 14). Цей Святий день відкриває кожній людині ворота Небесного Єрусалима, ворота Царства Христового, ворота Раю, які зачинилися після гріхопадіння наших прабатьків. Ніякі скорботи, якими б великими не були вони в нашому гріховному світі, не можуть затьмарити радості, подарованої нам Воскресінням Христовим. «Днесь радість на землі, радість і на небі, — виголошує святитель Іоанн Златоуст із нагоди Пасхи, — Господь воскрес — і воскресив разом із Собою всесвіт; Він воскрес, розірвавши кайдани смерті». Кожен, хто хоча б раз у житті пережив особливу, ні з чим іншим не зрівняну радість пасхальної ночі, розуміє, що Пасха — це не просто одне зі свят, а насправді «празників Празник і Торжество із торжеств» (ірмос 8-ї пісні Пасхального канону). Світло Воскресіння дивно преображає душу людини, в неї входить особлива радість.

Воскресіння Христове дає можливість кожній людині змінити себе і, «віддалившись від пануючого в світі розтління похіттю», стати причасником Божого єства (2 Петр. 1,4). Вже сьогодні в нашому земному житті ми маємо можливість прилучитися до Істини і благодатних дарів Святого Духа, які в повній мірі будуть явлені у Царстві Божому. Ми живемо у неспокійний і нелегкий час... Але, дорогі, чи був коли-небудь тривалий мир і спокій у цьому світі, що у злі лежить? В усі складні, скрутні часи справжні християни милістю Божою світилися серед гріховної тьми світлом Воскресіння, огортали християнською любов’ю людські серця, дарували свою доброту тим, хто цього потребує, прославляючи Небесного Отця (пор. Мф. 5,16). Цієї святої Пасхальної ночі ми повинні побачити один в одному свого брата чи сестру: «Воскресіння день, просвітімося торжеством, і одне одного обіймемо: братіє!..» Тільки в єдності ми зможемо з Божою допомогою долати труднощі та проблеми, які нині так гостро стоять перед нами. Тільки у єдності наша сила і впевненість у майбутньому. У ці світлі пасхальні дні просімо воскреслого Спасителя, щоб ми ніколи, ні за яких обставин не забували, що ми — християни, а навпаки, завжди сяяли пасхальною радістю і особистим життям виявляли нашу віру, а якщо доведеться, то і були готові смертю засвідчити, що Христос воскрес!

Возлюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Сердечно вітаю вас із великим і радісним святом Світлого Христового Воскресіння! Нехай святий дзвін пасхальної радості завітає в кожне віруюче серце, зігріє святою любов’ю Волинську землю та Поліський край. Щиро бажаю вам, щоб Господь, Котрий Воскрес із мертвих, сподобив усіх нас, хто прославляє тут, на землі, Великдень, святкувати Пасху життя вічного. Амінь.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Telegram Channel