Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ преосвященного МАТФЕЯ  єпископа Володимир-Волинського і Турійського боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним чадам  Володимир-Волинської єпархії Української православної церкви  Київського патріархату 

Волинь-нова

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ преосвященного МАТФЕЯ єпископа Володимир-Волинського і Турійського боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним чадам Володимир-Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату 

Всечесні отці,  дорогі брати і сестри! ХРИСТОС ВОСКРЕС !

Це день, що його створив Господь,

радіймо і веселімось у цей день (Пс. 117, 24).

   Кожного року у день Світлого Христового Воскресіння, коли уся повнота святої православної церкви торжествує, серце кожного християнина переповнюється невимовною великою радістю, тому що воістину цей день сотворив сам Господь.

     Головним є у це велике свято, яке отці церкви називають

«празників празник і торжество із торжеств», зрозуміти сутність нашої  радості, що саме змінило Воскресіння Христове в житті людей, адже Пасха Христова несе глибокий духовний зміст нашого з вами спасіння, який потрібно осягнути своїм розумом.

    Христове Воскресіння — це фундамент нашої віри. Воскресіння Ісуса Христа з мертвих стало завершальною дією у спасінні людського роду. Воно стало знаком того, що двері раю відчинені для всіх, хто увірує в Ісуса Христа. Пасха Христова дає нам надію на наше воскресіння з мертвих у судний день, але святий  Августин попереджає нас : «Якщо б Христос задля тебе тисячу разів помер і тисячу разів воскрес, то це нічого тобі не допоможе, якщо ти не помреш для гріха і не воскреснеш для любові».

      Тому ступаючи на дорогу Святої чотиридесятниці, днів святого Великого посту, який передував Великодню, ми чітко розуміли, що повинні були очиститись від гріха, перемогти його своєю смиренністю та любов’ю, водночас усвідомлювали: просто і легко цю дорогу не здолати. Але думка про те, для чого ми утримуємось, до кого  наближаємось, перемагаючи гріх, та  з якою радістю отримаємо звістку про те, що  ХРИСТОС ВОСКРЕС, це додавало нам сили провести ці дні у мирі й покаянні.

    Звичайно, знаючи людську природу, нашу неміч, милосердний Господь дає можливість увійти в радість свята Пасхи  усім людям,  які по своїй можливості старались підготувати себе духовно до Світлого Христового Воскресіння, щоб привітати один одного словами: «ХРИСТОС ВОСКРЕС!» — «ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!» 

  Тому і святитель Іоанн Золотоуст у своєму слові на Пасху Христову заспокоює нас словами: «Увійдіть усі в радість Господа свого: і перші, і другі, винагороду прийміть. Багаті і бідні, один з одним святкуйте! Стримані і ліниві, день вшануйте! Ті, що постилися, і ті, що не постилися, - звеселіться сьогодні! Трапеза готова: насолоджуйтесь усі!».

   Святкуючи Воскресіння Ісуса Христа, радіючи великому світлому празнику, не забуваймо, що є люди, які потребують нашої допомоги та уваги: це знедолені, бездомні, сироти, одинокі літні люди, інваліди, важкохворі.  Привітайте їх, якщо потрібно, та допоможіть і їм відчути радість свята — і Господь віддячить вам. «Будьте милосердні, як і Отець Ваш милосердний».

    Христове Воскресіння – це найвищий прояв Божої любові до людей. «Бог так полюбив світ, що і Сина Свого Єдинородного віддав,  щоб усякий, хто увірував у Нього, мав життя вічне». Тож ми повинні полюбити Христа і любити один одного, тому  що «любов — це Бог, і хто любить, той знає Бога».

    Дорога моя паства! У ці святкові Великодні дні  сердечно вітаю усіх вас зі світлим празником Воскресіння Христового. Нехай радість свята принесе у наші душі  духовний спокій і любов.

   Бажаю, щоб в Україні закінчилась  війна та й в  усьому світі запанував мир.

   Вітаю  наших воїнів, які на Сході України  захищають кордони нашої держави.

    Також із Пасхою Христовою вітаю голову Волинської державної адміністрації, голову Волинської обласної ради, володимир-волинського міського голову Петра Саганюка, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських рад, голів окремих територіальних громад,  бажаю мудрості у керуванні та невтомної праці  задля процвітання нашої держави та її народу.

   Хай Воскреслий Христос, який переміг смерть задля того, щоб усі ми мали життя вічне, дарує у наші душі і серця віру, надію і любов.

 

                   ХРИСТОС ВОСКРЕС!  ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

Telegram Channel