Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Пасхальне послання архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона  боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним  Рівненської єпархії Української православної церкви  Київського патріархату

Волинь-нова

Пасхальне послання архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату

Всечесні отці, дорогі у Христі браття і сестри! ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Радіє і торжествує нині видимий і невидимий світ, голоси людей поєднуються з голосами ангелів, прославляючи воскреслого з мертвих Христа Життєдавця. «Нині веселяться Ангели, радуються Архангели, Херувими і Серафими, урочисто святкують з нами наповнене світлом свято – Воскресіння Христове» такими словами відображає повноту цієї радості святитель Іоан Золотоуст. А що може бути радіснішим для християнина, покликаного «iз темряви у чудове Своє свiтло» (1 Пет. 2, 9), ніж вічне спілкування з Богом у Царстві Небесному?! «Hе бачило око‚ i вухо не чуло, i на серце людини не приходило те, що Бог приготував тим, хто любить Його» (1 Кор. 2, 9).

Ось чому воскреслий Христос звертається із закликом радіти до своїх учнів. Ці ж слова повторить пізніше апостол Павло: «Радійте завжди в Господi, i ще кажу: радійте» (Флп. 4, 4). З цією радістю апостоли проповідували світові Євангеліє. З нею святі мученики відважно йшли на страждання і смерть. Ця радість давала духовну силу святим отцям захищати чистоту православної віри від погибельних єресей. Вона – сьогодні в серцях тих, хто живе істинним християнським життям.

Однак шлях до радості Воскресіння лежить через Голгофу. Господь зійшов на хрест і, перетерпівши великі муки, увійшов у радість Воскресіння. Так само і кожен із нас перед тим, як відчути благодатну радість Христову у своєму серці, має пройти шляхом терпіння та скорбот, шляхом несення свого життєвого хреста. Спаситель не обіцяє нам легкого і безтурботного життя, але зазначає, що Він «переміг світ» (Ін. 16, 33) і дійсно знає, як заспокоїти усіх «струджених і обтяжених» (Мф. 11, 28).

Про це надзвичайно актуально пам’ятати сьогодні, коли святкування Пасхи Христової відбувається в умовах анексії Криму та воєнних дій на Сході України. Вони щоденно стають причиною страждань багатьох українців, які змушені хоронити своїх близьких, дбати про лікування поранених, розраджувати та допомагати тим, кого підступний і жорстокий агресор зробив вдовами і сиротами, позбавив власних домівок... В такий важкий час у нас може закрадатися відчай, смуток, невпевненість. Подібне відчували й апостоли, коли Того, на Кого вони покладали всі надії, – розп’яли.

Але Христос воскрес! Воскрес і переміг диявола, зруйнував врата пекла і відкрив нам вхід у Царство Боже. Як через хрест, страждання і смерть Він увійшов у радість Свого Небесного Отця, так і ми через наші скорботи та випробування ввійдемо у радість воскреслого Спасителя.

І так, як сум апостолів був перемінений на велику і всеперемагаючу радість, так і ми втішаймося у цей Великий і Святий день! Очевидно, що це важко. Адже в нас живе пам’ять про останні події, яка щемить в серцях багатьох глибокими ранами. Але воскреслий Господь нас зцілює та воскрешає рідну країну! На подив усім, на очах усього світу, який у більшості своїй донедавна навіть не знав про наше існування, велично і славно воскресає Нова Україна! І вже ніхто і ніщо не зупинить її воскресіння! Бо воно – не діло рук людських, а здійснення Божого промислу. Ми не знаємо, як довго буде тривати ця Хресна дорога, але твердо знаємо, що Бог підтримує нас Своєю переможною десницею, бо з нами правда, яка завжди торжествує, як це демонструє свято Христового Воскресіння!

Улюблена моя паство! У ці святкові Пасхальні дні сердечно вітаю вас зі Світлим Христовим Воскресінням!. Вітаю вірних і мужніх захисників нашої Батьківщини: воїнів, капеланів, волонтерів та тих, хто жертвує своїм життям і здоров’ям заради миру на нашій рідній землі. Вітаю державну владу та органи місцевого самоврядування. Вітаю боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату. Вітаю наші громади у Європі та всіх земляків-українців, розсіяних по всьому світу.

Нехай віра у воскреслого Спасителя вселяє мужність і героїчну безстрашність в душі наших захисників, які боронять країну. Нехай ця віра допоможе нам пережити ті скорботи, труднощі і випробування, які нині спіткали український народ. Нехай жертовна любов, яку явив нам Христос, покриває всі негаразди та посилає мир на рідну землю, адже Воскресіння Господнє – це те чудо, яке утверджує віру та примножує надію в серцях людей на щасливе та мирне майбутнє!

 

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Telegram Channel