Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
В Україні виборюють єдину церкву, а у Ватикані взялись за… одержимих дияволом

Чи почує Петра Порошенка Вселенський Патріарх Варфоломій І ?

Фото president.gov.ua.

В Україні виборюють єдину церкву, а у Ватикані взялись за… одержимих дияволом

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

Єдина помісна — ​чи «пшик та піар»?

Президент України Петро Порошенко звернувся з листом до Вселенського Патріарха Варфоломія І з проханням надати Томос про Єдину помісну православну українську церкву

Абсолютна більшість експертів заявляють, що це — ​вкрай важлива ініціатива, яку треба було реалізувати ще 27 років тому. «Питання помісної церкви — ​це не питання релігії. Це питання національної безпеки, — ​каже аналітик Сергій Фурса. — ​Абсолютно ненормально, що більшу частину релігійного ринку контролює контора, яку очолює КДБешник (мова про патріарха Кіріла. — ​Ред.) і яка безпосередньо підпорядковується Кремлю. Здається, з цим ніхто не сперечатиметься?.. Ви, як країна, не маєте права допустити, щоб ключова релігійна організація тут працювала на вашого ворога. І була не лояльною не тільки до влади України, а й до самої держави Україна…».

В Українській православній церкві (Московського патріархату. — ​Ред.) висловились різко негативно про президентський лист до Варфоломія. «Давати автокефалію УПЦ Київського патріархату — ​це те саме, що приймати «ДНР» та «ЛНР» в ООН… Піджак до гудзика не пришивають, а навпаки — ​гудзик до піджака», — ​заявив протоієрей Миколай Данилевич. Він впевнений, що історія з автокефалією закінчиться «великим пшиком». Із священнослужителем згоден і дипломат та політик від «УКРОПу» Богдан Яременко. Президентські рухи в цьому питанні він називає запізнілим передвиборчим піаром, на який не купиться Вселенський Патріарх.

Водночас лунають заклики бути готовими до сильного спротиву з боку російської держави, яка може вдатись до провокацій. «Для їхнього прикриття організують «хресні ходи», «молебні» тощо. Напевне, знайдуться чергові «патріоти», які атакуватимуть храми. Будуть фейки та потоки брехні», — ​попереджає народний депутат та керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук.

Тим часом учора Верховна Рада України підтримала звернення Петра Порошенка до Вселенського Патріарха щодо створення єдиної помісної церкви. «За» проголосувало 268 депутатів. Проти — ​36, з них 33 — ​представники «Опозиційного блоку», 2 — ​«Відродження» та 1 — ​позафракційний. Усі депутати від Волині підтримали документ.
 

Пряма мова

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України, у вчорашньому зверненні до Верховної Ради:

Я написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха з проханням про Томос, про автокефалію православної церкви України. Грамоту про незалежність Української православної церкви, якщо говорити світською мовою. Цей довгоочікуваний Томос стане не тільки торжеством православ’я, а й актом відновлення глибокої історичної справедливості. Саме з Цар-града пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри. І вже потім ми поділилися цим світлом з тим Заліссям, в якому стародавні київські князі дуже необачно заснували Москву.

 

Після телеефіру один ляшківець зламав іншому ніс

Двоє причетних до Радикальної партії народних депутатів – Сергій Мельничук і Дмитро Лінько – після зйомок на одному з телеканалів вирішили суперечку за допомогою кулаків

 

 

 Позафракційний Сергій Мельничук розповів в ефірі про те, що «радикали» зробили копію його депутатської картки, якою голосували, коли він був відсутній. У відповідь колишній колега по фракції Радикальної партії Лінько назвав Мельничука «тушкою, яка продалася». Мельничук хотів розібратися з противником, але в студії їм не дали цього зробити. І вже після ефіру протистояння продовжилося. У підсумку в Лінька виявився розбитий ніс, є підозра на перелом.

 

Нашим світлофорам хочуть заборонити моргати жовтим

Щоправда, в ініціативи є й противники

 

 Кабінет Міністрів Укра­їни вивчає питання скасування… жовтого сигналу світлофора на дорогах у зв’язку з випадками ДТП через проїзд на нього. Зокрема, вранці 17 квітня у Кривому Розі в результаті зіткнення автомобіля «Маzdа», маршрутки і автобуса, що перевозив співробітників одного з місцевих підприємств, 9 осіб загинули або померли потім у лікарні, 16 постраждалих госпіталізовано. Того ж дня поліція повідомила про підозру водію автомобіля «Маzdа», який скоїв смертельне ДТП, поїхавши на жовте світло.

Скасування «попереджувального» сигналу світлофора на українських дорогах не знизить аварійності, оскільки справжня її причина — ​у відсутності покарання за порушення правил дорожнього руху. Про це заявив експерт з ДТП Олег Голубенко. «Миготливий жовтий сигнал світлофора є такою ж забороною, як і червоний. Лише потрібно на проблемних аварійних ділянках поставити фотофіксацію проїзду на жовтий сигнал. От і все. Але не скасовувати сам сигнал», — ​сказав він. Голубенко додав, що на сьогодні у всіх європейських країнах є режим миготіння жовтого сигналу світлофора.

 

Що робити, коли вселився біс?

Священики з 50 країн зібралися у папській столиці на щорічні курси екзорцизму

 

 Перший такий семінар відбувся у Ватикані у 2005 році. З того часу кількість священиків, які відвідують захід, збільшилася удвічі. За словами католицьких священнослужителів з різних країн, про ознаки одержимістю дияволом стали повідомляти все частіше, особливо в Італії. Духівники пов’язують це з падінням інте­ресу до традиційних релігій і популярністю різних культів та шаманських практик.

У 1999 році католицька церква оновила правила, які стосуються екзорцизму. Вперше з 1964-го вона визначила відмінності між одержимістю дияволом та фізичними й психологічними недугами. Саме тому отці працюють спільно з командою лікарів, психологів та психіатрів (усі практикуючі католики), аби в кожному конкретному випадку розібратися, що саме є причиною проблеми. Лише впевнившись, що в людину дійсно вселився біс, священик береться за його вигнання.

 

У Франції чоловік отримав «третє обличчя»

Жером Амон хворів на рідкісне генетичне захворювання, яке спричинило появу пухлин, що дуже спотворили його зовнішність

 

 Уперше обличчя чоловікові пересадили 2010   року. Але в 2016-му воно почало відмирати, і його довелося видалити. На два місяці француз залишився без обличчя. Весь цей час він не міг говорити, бачити і чути. Коли знайшли донора, лице пересадили вдруге. Воно прижилося, гладеньке, хоча ще не повністю відповідає контурам черепа, очей і носа. Втім, сам Амон результатом задоволений. «Мені 43 роки. Донору було 22. Так що я зараз знову 22-літній», — ​каже француз.

Telegram Channel