Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Українська фішка –  «Повітря Майдану»!

Волинь-нова

Українська фішка – «Повітря Майдану»!

13–й тур нашої інтелектуальної вікторини виявився тотально нещасливим для читачів. Усіх, крім Ольги Векерик із села Новий Двір Турійського району! І справа не в щасті, а в… наполегливості

Але насамперед нагадаємо це каверзне, «чортоводюжинне» запитання.

«Гарбуз із секретом» – 13 (2018)

«Врємя і Стєкло»… Підлітки тепер під них шаленіють. Коли перший сплинув, друге вирішили замінити на цей предмет, при виготовленні його насамперед була думка про людей, пов’язана з тваринами або рослинами. Уявляємо, що тепер думає на тому світі чоловік, котрий запатентував цей винахід трохи більше двохсот років тому: «Який додатковий прибуток міг би мати, коли б знав, що у нього можна це помістити?»…

Он мудрі і багаті швейцарці зараз перетворили його на модну ходову штучку. Адже чим по–особливому славиться ця країна? Отож бо й воно. Найбільш охоче гребе цей товар Китай із його багатомільйонними містами у «тумані»…

Але китайці, росіяни чи англійці навіть не можуть уявити, як завдяки йому у ХХІ столітті і мільйони українців пережили неймовірні відчуття, пов’язані з тим, що міститься всередині цього предмета. Іноземці ж так не любили, так не зачаровувались і їхню душу не кидали «просто так»…

Так. Цей предмет з’явився у нас у час небувалого, але доволі короткого тріумфу тих, на кому катаються без коліс. Хоча про «колеса» у їхніх прихильників стільки наговорила Людмила Саничівна! Вона на дух не сприймала тих, чиїй тусовці щиро заздрили найпалкіші фани Рууда Гулліта, Руда ван Ністельройя чи Едвіна ван дер Сара. А якби сприйняла, може, все пішло б по–іншому. Тому нас цікавить, щоб ви вказали не так сам предмет, котрий ми заховали, як те, що знаходиться всередині нього.

Цікаво, як би повели себе автори і герої книжки «Троє в човні, не рахуючи собаки» чи фільму «Спортлото–82», коли б знали, що вміст буває ще й такий… Але, гадаємо, в СРСР такі сценарії просто б заборонили.

Що міститься всередині предмета, який ми заховали в гарбузі?

Ну а далі називаємо прізвище тріумфаторки цього туру (до речі, вже кількаразової в нашому конкурсі!) – це Ольга Векерик із села Новий Двір Турійського району, яка ЄДИНА дала і правильну відповідь на запитання, і написала історію про розгадування загадки, за що й отримає від редакції 350 гривень призових (200 за sms +150 за розповідь). Браво! І – слово переможниці (подаємо дуже скорочено):

«Гарбуз із секретом» – це перше, що я читаю, коли приходить нова «Цікава газета на вихідні». Дуже дякую Вам за те, що створили цю неймовірно пізнавальну вікторину!

А тепер про завдання 13. Найлегше було відгадати Людмилу Олександрівну Янукович та «наколоті апельсини» у прихильників Помаранчевої революції. На чому катаються без коліс?…На ґринджолах! Це низькі і широкі сани без спинки та сидіння, з боками, що розходяться від передка у різні боки. Хоч спочатку чомусь подумала про Віктора Ющенка. Але тоді згадала гурт «Ґринджоли» з їхнім «Разом нас багато».

Коли прочитала перше речення завдання – промайнула думка про скляні пляшки, які замінили на пластикові. Однак, як то кажуть, «чим далі в ліс, тим більше дров».

Чим відома Швейцарія? Банки, годинники, шоколад, сир, армійські ножі… Але навіщо їх забороняли б у СРСР? Тож я вирішила «погуглити» винаходи початку ХІХ століття. Ткацький верстат…Електрична батарея… Паровий локомотив…Дугова лампа…І от нарешті – консервна банка. Справді, першу бляшанку створив британець Пітер Дюранд. 25 серпня 1810–го він отримав патент на збереження їжі з допомогою жерстяних банок, які могли замінити скляні…

Через два роки Дюранд продав патент Брайану Донкину та Джону Холлу за 1000 фунтів. 1813–го вони побудували в лондонському районі Бермондсі фабрику, яка почала постачати консервні продукти до британської армії та флоту. Уже до 1820–го консерви були відомі на всю Британію і Францію. А через два роки схожий успіх чекав їх у США.

Щоправда, відкрити бляшанку було не так і просто – для цього використовували молотки та сокири. Лише через 48 років після винаходу бляшаної банки було запатентовано перший ключ, яким користувалися солдати під час Громадянської війни у США. Герої книги «Троє у човні, не рахуючи собаки» та фільму «Спортлото –82» не мали відкривачки, тож і не змогли поласувати консервами.

У наш час модною штукою у всьому світі стали «бляшанки з повітрям».

Дуже вже боїться володар Кремля, щоб не дай Боже російський народ не вдихнув той досі невідомий заморський «запах свободи»!

Пітер Дюранд навіть уявити не міг, як будуть використовувати його винахід у ХХІ столітті. І не повірив би ніколи, що законсервувати можна не лише їжу, а й …повітря. Мабуть, якби хтось таке сказав 200 років тому, його б точно вважали би дотепним жартівником або ж божевільним. Однак тепер саме такі незвичайні сувеніри користуються величезною популярністю у всьому світі. Туристи охоче купують на згадку баночку з повітрям, наприклад Праги, Берліна, Рейк’явіка, Токіо чи альпійське зі Швейцарії…

Підхопили цей модний тренд й українські підприємці (найперше – в Одесі ще у 1980–х роках). А після Помаранчевої революції у Києві на Андріївському узвозі почали продавати «повітря Майдану». Купували такі сувеніри переважно іноземці. Баночку з написом «Повітря Майдану – повітря свободи» та зображенням статуї Незалежності на Майдані продавали не менш ніж за 10 доларів.

Думаю, саме такий вміст консервної банки заборонили б не тільки в СРСР, а й у сучасній Росії. Мабуть, з таким сувеніром вас не пропустить тамтешня митниця. А якщо ж провезете цю небезпечну «контрабанду» до Білокам’яної, то вам точно буде непереливки. Можливо, навіть у в’язницю запроторять і оголосять терористом. Бо дуже вже боїться володар Кремля, щоб не дай Боже російський народ не вдихнув той досі невідомий заморський «запах свободи»! От відкриє хтось ненароком таку заборонену баночку і наповнить Російську імперію революційним повітрям…»

Тож зрозуміли, що ми заховали у гарбузі?! Повітря Майдану! Проте не треба посипати голову попелом – час розгадувати нове завдання.

Путін такої зброї боїться, як чорт ладану.
Путін такої зброї боїться, як чорт ладану.

 

«Гарбуз із секретом» – 16 (2018)

Цей предмет, як правило, є там, де… й ми є. Хоча з’являється він у нас не одразу. Проте його поява – це ніби заманлива акція від якогось супермаркету. Бо першого разу предмет, захований у гарбузі, дається нам просто так. І другого разу «надурняк». Зате третього – і всі наступні – маємо за нього платити (і це не безкоштовні газетки наших олігархів). Платити, якщо, звісно, не володіємо якимись особливими преференціями.

Зате за «пеньондзи» можемо дозволити широченний вибір: від найпростіших – до вироблених з того, що вручають чемпіонам, чи навіть інкрустованих діамантами.

То що ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 2 травня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel