Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Рятуємо, а не шкодимо

Волинь-нова

Рятуємо, а не шкодимо

10 відомих прийомів першої допомоги, які 90 відсотків людей роблять неправильно!

1. Промивання ран перекисом водню, обробка йодом та медичним спиртом небезпечне. Така процедура знищує клітини сполучної тканини і рана довше заживає. Йод, зеленка і спирт можуть викликати больовий шок і опік. Як треба: промити рану чистою питною або кип’яченою водою, нанести мазь з антибіотиком. Пластир і бинт не потрібно накладати без необхідності.

Парацетамол може призвести до проблем із печінкою. Цей препарат складається з ацетамінофену. Він знімає біль, температуру і заспокоює запалення. Але передозування призводить до відмови печінки, нирок.

2. Непрямий масаж серця призводить до перелому ребер, а зламані кістки можуть серйозно травмувати легені та серце. Як треба: переконайтеся, що пульс відсутній, людина не дихає і поруч немає лікаря. Правильний ритм — ​100 компресій за хвилину. Для маленьких дітей масаж робиться за допомогою пальців в іншому ритмі. Штучне дихання розпочинати, коли серце запуститься. Інший варіант: 30 компресій і 2 вдихи, потім знову 30  компресій і 2 вдихи.

3. Парацетамол може призвести до проблем із печінкою. Цей препарат складається з ацетамінофену. Він знімає біль, температуру і заспокоює запалення. Але передозування призводить до відмови печінки, нирок. Як треба: для дорослих максимальна разова доза становить 1 грам, максимальна добова доза — ​4 грами. Ацетамінофен міститься в різних препаратах, тому уважно читайте інструкції.

4. При кровотечі з носа не можна закидати голову назад і лягати на спину, бо в такому випадку кров’яний тиск в голові підвищується, кров може потрапити в легені, спровокувати блювоту. Як треба: тримати голову прямо, щоб прискорити зниження тиску. Прикласти щось холодне до носа. За допомогою вказівного і великого пальців закривати по черзі ніздрі на 15 хвилин кожну, дихати через рот.

5. Після ДТП потерпілого не потрібно діставати з машини, перекладати в більш зручну позу, адже найчастіше смерть після аварії настає через травму шиї і хребта. Як треба: якщо людина постраждала і є привід побоюватися, що пошкоджені голова, шия або хребет (наприклад, особа не відчуває кінцівок, але без крововтрати), то потрібно викликати «швидку».

6. При серйозному отруєнні не можна пити ліки, що викликають блювоту, оскільки вони можуть спричинити опік стравоходу і призвести до того, що блювотні маси потраплять в легені. Як треба: при підозрі на отруєння необхідно викликати «швидку» допомогу, описати симптоми. Важливо знати, що передозування ліків, вітамінів або алкоголю може бути cмертельним.

7. Використання джгута для зупинки кровотечі призводить до ампутації. Неправильне передавлювання кінцівок не зупиняє кровотечу, а припиняє циркуляцію крові, що веде до некрозу тканин. Як треба: за допомогою великої кількості стерильної марлі або чистої тканини накласти пов’язку на рану і притискати із силою. Цього достатньо, поки їде «швидка». Виняток — ​сильна кровотеча, при якій ризик померти вищий від ризику ампутації кінцівки.

8. Не потрібно вставляти в рот ложку або виймати язик людині, у якої почався напад, адже вона може проковтнути сторонній предмет або задихнутися. Як треба: під час нападу хворий може різко смикатися і навіть посиніти. Але організм не здатний завдати собі серйозної шкоди. Найважливіше — ​подбати, щоб людина не поранилася об щось, і стежити, щоб їй було зручно дихати.

9. При укусах змій, отруйних комах і членистоногих категорично забороняється відсмоктувати отруту. Адже вона, змішана зі слиною, потрапить у рот, створюючи ще один осередок ураження. Це прискорить отруєння організму. Як треба: якщо йдеться про кінцівку, то слід лягти так, щоб місце укусу було нижче, ніж серце. Викликати «швидку» допомогу, описати ситуацію і пити багато рідини.

10. Неправильно робити укол в напружений м’яз, проникаючи в шкіру занадто глибоко або не до кінця, а також у будь-яку частину м’яза. Як треба: при уколі в сідницю подумки розділити її на 4 частини. Швидким рухом ввести 3/4 голки строго у верхню праву частину (щоб не зачепити сідничний нерв).

За матеріалами інтернет-видань.

Оксана КРАВЧЕНКО

Telegram Channel