Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Сьогодні у нас — зелене меню

Волинь-нова

Сьогодні у нас — зелене меню

Ми звикли вважати цю рослину бур’яном, який слід виполювати, знищувати, викорінювати. І, мабуть, багато хто навіть не здогадується, що з кропиви можна готувати найрізноманітніші смачні і надзвичайно корисні страви. Її цілющі властивості люди оцінили ще в давнину, підтверджені вони і сучасною наукою: вітаміну С у кропиві в 4 рази більше, ніж у лимонах, а за вмістом каротину вона значно перевершує моркву. А ще – вітаміни В1, В2, В3, К, аскорбінова кислота, крохмаль, дубильні речовини, органічні кислоти, магній, кальцій тощо. Тож не бійтеся обпекти руки, беріть рукавички й кошик – і гайда по кропиву! Молоді листочки цієї рослини — одні з найкорисніших інгредієнтів для страв

«Вітамінне тріо»

Такий борщик не тільки смачний і ситний, а ще й корисний

 

 Інгредієнти: 300 г м’яса (свинина, яловичина), 7–8 картоплин, чималий пучок кропиви і щавлю, 2–3 гілочки медунки, сіль та перець – за смаком, кріп, зелена цибуля, сметана.

Приготування. М’ясо промити, залити водою, довести до кипіння, зібрати шумовиння, посолити і зварити бульйон. Всипати нарізану кубиками картоплю й варити до готовності. Дрібненько посікти молоді листочки медунки, кропиви і щавлю і додати в борщ. Почекати 1–2 хвилини, коли закипить, зняти з вогню. Подавати зі сметаною, посипавши кропом та зеленою цибулею.

 

Суп вершковий

Ніжна й ароматна перша страва неодмінно вам сподобається

 

 Інгредієнти: (на 6–8 пор-цій) пучок листя кропиви, 1 морквина, 1 середня цибулина, пучок петрушки, 3–4 ст. л. вершкового масла, 0,5 скл. вершків, сіль та чорний перець – за смаком.

Приготування. Проваріть листочки кропиви у трохи підсоленій воді 3 хвилини. Виловіть їх із каструлі шумівкою, пропустіть через м’ясорубку і трохи потушкуйте з вершковим маслом. Окремо обсмажте на маслі потерту морквину, подрібнену цибулю і петрушку. Усі підготовлені інгредієнти додайте в бульйон із кропиви. Приправте страву спеціями за смаком, влийте в неї вершки і проваріть близько 20–25 хвилин.

 

Плов «Весняний»

Додайте звичній страві особливих ноток!

 

 Інгредієнти: 400 г рису, 2–3 морквини, 2 цибулини, 100 г родзинок, 150 г вершкового масла, пучок молодої кропиви, сіль, спеції.

Приготування. Очищену моркву нарізати соломкою або натерти на тертку з великими отворами, цибулю покраяти півкільцями, пасерувати овочі на вершковому маслі до напівготовності. Перекласти їх у товстостінну каструлю. Рис, промитий і заздалегідь замочений у холодній воді, промиті та перебрані родзинки, дрібно посічену кропиву додати до цибулі з морквою, посолити, поперчити, перемішати, залити окропом і тушкувати під кришкою до готовності.

 

Пельмені з кропивою

Ця страва дагестанської кухні, мабуть, буде до вподоби не лише вегетаріанцям

 

 Інгредієнти: 300 г молодої кропиви, 50 г зеленої цибулі (або 1 ріпчаста цибулина), 2 ст. л. олії, борошно, вода, вершкове масло, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Замісити тісто як зазвичай для пельменів. Дати йому полежати приблизно 30–40 хвилин, потім розкатати у пласт завтовшки 1,5–2 мм. 300 г дрібно нарізаних листочків молодої кропиви і 50 г посіченої ріпчастої цибулі змішати і підсмажити на 1–2 ст. л. олії. Зліпити пельмені і зварити їх у киплячій підсоленій воді. Подавати з маслом.

 

Франкфуртський салат

Саме час додати у свій раціон зелені – навесні організм, як ніколи, потребує вітамінів

 

 Інгредієнти: 2 жмені зелені (кульбаби, кропиви, м’яти, щавлю, кропу, петрушки, зеленої цибулі тощо), 3 варені яйця, 1 цибулина, кисле молоко або сметана, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Зелень перебрати, помити, дрібно посікти, додати порізані яйця та тонко нашатковану цибулину. Для заправки змішати кисле молоко чи сметану з перцем і сіллю. Все добре вимішати, прикрасити салат шматочками яйця.

 

Напій обліпиховий з кропивою

Якщо ви не ризикуєте скуштувати страв із кропиви, можливо, захочете поповнити запас вітамінів принаймні напоями з цієї рослини

 

 Інгредієнти: 1 л води, 200 г ягід обліпихи, 50 г листя кропиви сушеної, цукор за смаком.

Приготування. Ягоди обліпихи розім’яти, змішавши з цукром, заварити окропом разом із сушеним листям кропиви, остудити. Додати цукор чи мед за смаком.

Коктейль із соком кропиви

Перемішати 80 г кропив’яного, 160 г морквяного і 10 г лимонного соків. Подавати холодним.

Вітамінний чай

3 частини сушених плодів шипшини, 1 частина сушених плодів чорної смородини, 3 частини листя кропиви і 3 частини сушеного морквяного бадилля перемішати і використовувати для заварки.

 

Биточки з кропиви

Їх готують із чого завгодно: м’яса, риби, грибів, картоплі... Пропонуємо ще один варіант

 

 Інгредієнти: пучок молодої кропиви (приблизно 100 г), 200–250 г густої пшеничної каші, 1 ст. л. смальцю, панірувальні сухарі, олія для смаження, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Помиту і перебрану кропиву ошпарити окропом і потримати в гарячій воді 2–3 хвилини, після чого відкинути на друшляк, подрібнити й перемішати з густою пшеничною кашею, посмачити смальцем, посолити, поперчити, сформувати з отриманої маси биточки й обсмажити їх в олії.

 

Зелений омлет

Прекрасний варіант сніданку для тих, хто хоче отримати заряд енергії, сили і бадьорості

 

 Інгредієнти: кропива, яйця, молоко, вершкове масло, сіль.

Приготування. Обдати кропиву окропом, дрібно нарізати, залити збитими з молоком яйцями, підсолити і перемішати. На сковороді розтопити вершкове масло, вилити яєчно-кропив’яну масу і тушкувати під кришкою до готовності. Такий омлет з кропивою дуже корисний.

Telegram Channel