Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Німець на Красній площі: 34 покараних, понад рік в’язниці й кілька анекдотів

Літак Руста зупинився біля собору Василя Блаженного.

Волинь-нова

Німець на Красній площі: 34 покараних, понад рік в’язниці й кілька анекдотів

28 травня 1987 року Матіас Руст здійснив переліт із Гамбурга через Гельсінкі в Москву і приземлився в центрі столиці

Він увійшов в історію авіації. І все завдяки одному польоту, причому першому в його кар’єрі.

Щоб отримати ліцензію пілота, Матіас Руст провів у небі лише 40 годин. На момент завершення польоту, який вписав його ім’я в історію, він мав лишень сотню годин нальоту. Ще 60 хлопець пролетів за маршрутом Гамбург–Гельсінкі–Москва. Причини такого небувалого вчинку досі достеменно не з’ясовано, але версій хоч відбавляй: і бажання справити враження на дівчину, і парі, і юнацьке бажання одним махом налагодити відносини між двома політичними системами, і операція спецслужб (західних або радянських).

Усе трапилося банально просто: з Гельсінкі 18–річний пілот вилетів нібито у Стокгольм, але через якийсь час відімкнув прилади, різко змінив висоту й курс. Через трохи часу він пересік кордон СРСР. Руст орієнтувався на озера та залізницю, шукаючи Москву. Його невелику спортивну «Сессну» радари спочатку прийняли за зграю птахів. Але згодом підняли для перехоплення винищувачі. Проте льотчики не отримали чіткого наказу збивати порушника. А супроводжувати тихохідне цивільне судно, яке йшло на малій висоті, швидкісні «МіГи» не могли. Тому просто покинули його. З різних аеродромів винищувачі ще кілька разів піднімались у повітря, але літака не атакували й не примушували сісти. Коли недосвідчений лейтенант під час навчань авіаполку щось переплутав і всім суднам, які були в зоні навчань, присвоїв код «свій» у системі розпізнавання, то це лише додало плутанини. Тепер німця мали за свого.

Факт порушення кордону став шоком для керівництва СРСР. Або вдало зіграним шоком. 

Деякі дослідники вважають, що радянське керівництво боялося збивати цивільне судно після інциденту з південнокорейським лайнером, на борту якого загинуло 269 чоловік, серед них — конгресмен США. Інші вбачають у такій поведінці військових підступи спецслужб. Як би там не було, але надвечір Матіас Руст сів на Великому Москворецькому мосту, накатом доїхав до собору Василя Блаженного, виліз із кабіни і почав фотографуватися та роздавати автографи на Красній площі. Там його й заарештували.

Факт порушення кордону став шоком для керівництва СРСР. Або вдало зіграним шоком. Бо найбільше вигоди із ситуації зумів почерпнути очільник країни Михайло Горбачов. Уже наступного дня він звільнив з поста міністра оборони Сергія Соколова й поставив «свою» людину. Всього було знято з посад 34 генерали та офіцери. Американці порівнювали чистки в армії з 1937 роком. А радянські люди складали про цей випадок анекдоти.

Самого винуватця засудили на чотири роки тюрми, але відсидів він лише 14 місяців. Після того виїхав у Німеччину, оселився в Гамбурзі й нічим особливим не відзначився. «Сессна» Руста після багатьох перетурбацій опинилася в німецькому музеї.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel