Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Дорогий наш випускний: або залізти в борги, або відмовитись від нього

Красиво, стильно і ... д-у-ж-е дорого!

Фото 24ks.news.

Дорогий наш випускний: або залізти в борги, або відмовитись від нього

Останні дні травня, закінчення навчання, на часі — ​ЗНО та вечори прощання зі школою. І якщо тестування проходить нервово і швидко, то підготовка до урочистостей — ​ще й із чималими витратами. А коли чуєш у вітальних виступах «Дорогі наші діти» — розумієш усю буквальність цієї фрази

Одразу зазначимо: названі ціни не можуть претендувати на середньостатистичні, адже бажання і можливості кожної сім’ї та забаганки класу — ​річ надзвичайно суб’єктивна. Ми орієнтувалися на інформацію батьків із чотирьох шкіл обласного центру Волині.
Найдорожчим пунктом випускного традиційно є ресторан або кафе. Якщо торік у закладах Луцька та його околицях можна було вкластися у суму 450–550 гривень з особи (менше число — ​сума за дитину, більше — ​за дорослого), то цього року такий показник стартує від 600 грн за дитину. З батьків братимуть від 700 за вечір. Якщо ви маєте четвертокласника й хочете відсвяткувати закінчення навчання у молодших класах, то не сподівайтеся, що ця цифра буде набагато меншою. За кількагодинний банкет доведеться заплатити хіба на гривень 50–100 менше.

Батьки зізнаються: випускний обійдеться родині у 8–10 тис. гривень.

Вартість випускного вбрання теж немало засмутить. Вечірнє плаття в міських крамницях «стартує» від 2 тисяч гривень, та, кажуть, є випускниці, які купують наряд і за 10 тисяч. Костюм для хлопця — ​така ж ціна. Взуття — ​плюсуйте ще стільки ж, хоча знаючі люди радять що-що, а туфлі одягати ті, які є в гардеробі, аби новими не намуляти ніг. До цієї статті витрат варто додати ще ціну зачіски, макіяжу, манікюру. Орієнтовно на це піде від двох сотень гривень за кожен пункт.
Окрема стаття — ​фото- і відеозйомка. Замовити таку послугу для цілого класу коштує від 8 тисяч. Кінцева межа тут не окреслена, бо є навіть такі, хто замовляє її з повітря за допомогою квадрокоптера. Як-то кажуть, можливо все, аби платили. Музика й ведучий — ​аналогічна ціна. Хоча є й імениті місцеві колективи, які ще торік просили від 20 тисяч за розважальну програму.
Без подарунка школі теж не обійтися. Дарують мультимедійні дошки, комп’ютери, меблі. Якщо ж потреба чітко не визначена — ​гроші. А тоді з подарованої кількома випускними класами суми школа купує щось вартісне. Подарунки вчителям — ​по 200–300 грн з учня. Це ж не перший клас, учителів на кінець навчання в школі стає більше десятка, тому й набігає така сума.
Загалом батьки зізнаються: випускний обійдеться родині у 8–10 тис. грн. Бо ще ж і маму треба вбрати, і батька причепурити… І вже не для преси підбивають підсумок: іноді складається враження, що платиш всі 11 років і потім ще на завершення, аби тебе зі школи нарешті випустили.
Та найбільш прикро, що в кожному класі є діти, які… відмовляються від випускного вечора, бо така сума по кишені далеко не кожній сім’ї. n

Telegram Channel