Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У рабстві згубної залежності

Волинь-нова

У рабстві згубної залежності

Відомо, що людина, яка викурила 22 000 цигарок, добровільно прирівняла себе до робітника уранового рудника, оскільки тютюн має властивість поглинати цезій

Сигарети є причиною 90 % усіх випадків захворювань на рак легень. За даними ВООЗ, від куріння щороку у світі помирає близько мільйона осіб, гинуть вони здебільшого у відносно молодому і працездатному віці. 
У світі, де курять дорослі, першою жертвою стає дитина. Материнська цигарка згубно діє на неї ще до того, як маля з’явиться на світ. Доведено, що в жінок, які палять, частіше бувають викидні й передчасні пологи. Їхні діти, зазвичай, народжуються ослабленими, з низькою вагою і поганою опірністю організму.  Ризик втрати нащадка зростає пропорційно кількості цигарок, що викурює майбутня мати. 

У світі, де курять дорослі, першою жертвою стає дитина. Материнська цигарка згубно діє на неї ще до того, як маля з’явиться на світ. 

Медики підрахували: якщо всі вагітні жінки кинуть курити, рівень дитячої смертності знизиться на 10 %. У сім’ях, де палять батьки, діти частіше хворіють бронхітом та іншими респіраторними захворюваннями.
Лікарі встановили: чим раніше людина «знайомиться» з цигарками і чим довший у неї стаж курця, тим вищий ризик передчасної смерті від раку легень, ішемічної хвороби серця, інсульту. У чоловіків, які тривалий час курять, передчасно згасає статева функція, жінки рано старіють. 

Наталія КРИЩУК, 
лікар-терапевт КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги № 2»

Telegram Channel