Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Казці — гаплик:  усіх, хто повірив у НК «Верес», «розвели», неначе кошенят

Виявляється, не такий він уже й народний...

Фото sportvse.rv.ua.

Казці — гаплик: усіх, хто повірив у НК «Верес», «розвели», неначе кошенят

Клуб «повертається до Рівного», а насправді — виступатиме в УПЛ під маркою ФК «Львів», який цього сезону заледве «бовтався» у середині турнірної таблиці Другої ліги

Львівське «Копито» послало якнайдалі рівненський «Верес»…

Футбольні клуби в Україні можуть належати не лише сумнівним скоробагатькам на кшталт Ахметова чи братів Суркісів, які «наловили» силу–силенну грошви у каламутній «водичці» 1990–х. Вони також можуть бути цілком незалежними від змін настрою та відвертих дивацтв горе–власників на кшталт Коломойського. Адже клуб може бути не олігархічним, а народним!

У 2015–му тисячі спраглих за великим футболом рівнян повірили у відродження рідного «Вереса» вже як «Народного Клубу» (саме так — обидва слова з великої літери, відтоді завжди писали на клубному сайті)! З людей навіть збирали гроші (кількасот гривень щороку!), натомість видаючи «клубні картки». Аби кожен міг помацати, понюхати чи навіть спробувати на зуб свою частку в НК «Верес»!

У сезоні 2015/2016 «Верес» відразу допускають до чемпіонату серед команд Другої ліги (без попередньої участі в першості аматорів). І рівняни «з ходу» пробиваються в Першу лігу!

Серед першолігових колективів «Верес» також відразу захоплює лідерські позиції, проте під завісу чемпіонату таки поступається другим місцем чернігівській «Десні». Проте у високих кабінетах ухвалюється несподіване рішення: чернігівців лишити в Першій лізі, а рівнянам видати «путівку» в УПЛ!

Щоправда, більшості гравцям (як і після попереднього підвищення у класі) тоді вказали на двері: мовляв, хлопці, ну ви ж самі розумієте — для УПЛ ви не годитеся… А ще ж протягом 2015–2018 рр. були доволі несподівані зміни кількох головних тренерів — та й багато інших відверто дивних речей.

Хай там як, і в УПЛ «Верес» не загубився! За підсумками першої частини чемпіонату фінішував п’ятим — тож боротьба рівнян за «бронзу» видавалася цілком реальною!

До речі, грала команда вже у Львові, неподалік якого і базувалася. Ну, поки у Рівному ось–ось почнуть і швидко збудують сучасний стадіон і тренувальну базу. А ще й перереєструвався клуб на Львівщині (звісно–звісно, суто формальний момент — так зручніше було для клубної бухгалтерії та діловодів). Щирі вболівальники тим часом могли їздити на «домашні» поєдинки до Львова спеціальним «Червоно–чорним експресом» (направду сказати, старою електричкою — проте неодмінно з представником клубного керівництва у кабіні машиніста!). До речі, членам клубу квиточки на цей «експрес» продавали навіть зі знижкою!

До того ж, у другій частині чемпіонату у «Вереса» відверто «не пішло». У десяти поєдинках вдалося здобути лишень три очки, забивши при цьому «аж» двічі…

А ще першого квітня медійним простором почала «гуляти» інформація: «Верес» остаточно переїжджає до Львова і перейменовується на «Галичину». Щоправда, з часом ставало дедалі зрозуміліше — це був жарт лише в частині нової назви.

А злі язики навіть плещуть, що успішний бізнесмен Богдан Копитко і кримінальний авторитет на прізвисько «Копито» — це одна й та ж людина.

Ну а 21 травня на офіційному сайті «Вереса» з’явилося таке собі «Звернення Богдана Йосиповича Копитка до уболівальників рівненського футболу», ключовим у якому є такий абзац:

«Тому було прийняте спільне рішення про повернення Народного клубу «Верес» до Рівного. Нинішня команда, яка має право виступу в Українській прем’єр–лізі, буде перейменована на футбольний клуб «Львів»».

Хто такий Богдан Копитко, і як власник «Львівського холодокомбінату» став вершителем долі рівненського «Вереса» (віднедавна він обійняв посаду президента «народного клубу»)? Приміром, у серпні 2016–го, коли підірвали автівку цього чоловіка (пана Богдана у ній якраз не було, але три людини загинуло на місці), речники МВС озвучили таку інформацію:

«За даними Департаменту карного розшуку Національної поліції України, скоріш за все, мова йде про кримінальну боротьбу за вплив між організованими злочинними групами у регіоні».

А злі язики навіть плещуть, що успішний бізнесмен Богдан Копитко і кримінальний авторитет на прізвисько «Копито» — це одна й та ж людина.

Звісно, ще хочеться почути думку всіляких ФФУ і УПЛ. Як це друголіговий середнячок ФК «Львів» може раптом опинитися в УПЛ? Бо якщо «Верес» таки «здувся», то чому б його місце не посісти за спортивним принципом клубу Першої ліги?

А також кортить згадати сезон 2008/2009 — єдиний, проведений ФК «Львів» у вищому дивізіоні українського футболу (передостаннє підсумкове місце й виліт у Першу лігу). А також незабутні банери «ультрас» львівських «Карпат» тих часів, найкультурнішим з яких був «Велике місто — єдина команда!» Одним словом — «хай щастить» вам, «городяни»!

«Справжні чемпіони»

Тим часом в останньому турі УПЛ «Ворскла» перемогла «Зорю» і вдруге в своїй історії виборола «бронзу» (вперше це було у сезоні вже далеких 1996/1997 років).

Ну а «Динамо» втретє здолало «Шахтар» у нинішній першості (ще один поєдинок, нагадаємо, закінчився нульовою нічиєю). Таким чином кияни скоротили відставання від «гірників» до двох очок (маючи в пасиві «кабінетну» технічну поразку від ФК «Маріуполь»).

«Ультрас» «Динамо» вивісили на своїй трибуні величезний банер із написом «ФФУ — мафія!» Ну й, звісно, згадали вікопомну заяву Мірчі Луческу, зроблену ним у квітні 2016–го. Румун тоді добував останній сезон в Україні й удруге поспіль «програв» чемпіонство «Динамо». Тож спересердя заявив на прес–конференції: «Мовляв, «Динамо» буде «не справжнім» чемпіоном, якщо в жодному з двох матчів першості не обіграє «Шахтаря». Цього сезону «гірники» вибороли чемпіонство, не зумівши переграти киян аж в чотирьох поєдинках і забивши їм лише один м’яч — та й той з пенальті…

Ну а ще лідер атак «Шахтаря» і кращий бомбардир останньої першості Факундо Феррейра (21 гол), буцімто, таки покидає український клуб, за який відіграв п’ять сезонів. І податися аргентинець планує — знову ж, начебто — не в якийсь там італійський, німецький або ж турецький (саме за Чорне море нападника «відправляли» чутки останнім часом) клуб, а в московський «ЦСКА». Центральний спортивний клуб тієї самої армії, яка окупувала рідний для «Шахтаря» Донецьк. Поки це лишень плітки, а якщо й станеться, патріотичне керівництво «гірників» зможе заявити: ми ні до чого — пішов на правах вільного агента!

Усі результати 32 туру: «Чорноморець» — «Зірка» — 1:0; «Карпати» — «Сталь» — 3:0; «Динамо» — «Шахтар» — 2:1; ФК «Олександрія» — «Олімпік» — 2:0; «Верес» — ФК «Маріуполь» — 1:1; «Ворскла» — «Зоря» — 2:0.

Турнірна таблиця Прем’єр-ліги:

Група 1

М Команда І В Н П З–П О
1 «Шахтар» 32 24 3 5 71–24 75
2 «Динамо» 32 22 7 3 64–25 73
3 «Ворскла» 32 14 7 11 37–35 49
4 «Зоря» 32 11 10 11 44–44 43
5 «Маріуполь» 32 10 9 13 38–41 39
6 «Верес» 32 7 14 11 28–30 35

Група 2

М Команда І В Н П З–П О
7 «Олександрія» 32 10 15 7 32–27 45
8 «Карпати» 32 8 13 11 28–45 37
9 «Олімпік» 32 9 9 14 29–38 36
10 «Зірка» 32 7 10 15 22–40 31
11 «Чорноморець» 32 6 11 15 26–49 29
12 «Сталь» 32 6 8 18 23–44 26
Telegram Channel