Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ти ж мене підманула

Волинь-нова

Ти ж мене підманула

Весілля вже було на стадії народної самодіяльності. Воно дружно й заповзято виводило пісню «Ти ж мене підманула». Особливо старалася дівчина, що сиділа навпроти. Вона виводила слова так рішуче й натхненно, як дитина виводить перші в своєму житті літери на папері. Її обличчя розшарілося. В неї був гарний і сильний голос, тож в якийсь момент погляди майже всіх запрошених сфокусувалися на цьому юному обличчі. Мені теж важко було відірвати очі від порожевілого дівочого лиця

Видно, їй найдужче подобався приспів, який повторювала з якоюсь мстивою насолодою, що аж переростала в жорстокість. «Ти ж мене підманула», – весело наспівувала дівчина, примруживши очі і роблячи логічний наголос на слові «підманула».

– Бачу, тобі подобається ця пісня. В ній для тебе є щось особисте?

– Вгадав. Мені подобається одне слівце.

– Неважко здогадатися, яке. Я помітив.

– Люблю, коли й дівчатам вдається інколи сипнути хлопцям сіль на рану, а то тільки наші серця майже весь час стікають кров’ю.Мені хотілося б якомога частіше бути на місці героїні цієї чудової пісні.

– Хто ж це вселив тобі таку палку ненависть до чоловічої статі? – не міг не поцікавитися.

– Та знайшовся тут один такий. Не з’явився на наші заручини. Направлявся до мене, а дорогою зустрів однокласника. Той візьми й поцікався, куди їде мій наречений. Відповів, що на заручини. Однокласник тоді йому й ляпни: «Ходи краще на пиво. Вдаримо по пивкові, одразу ж твоє дурне бажання по вітрові й розвіється». І таки розвіялося. Не приїхав він до мене. Я нічого. Витримала б. Так усі вже знали, що йду заміж. Ще й мати – вчителька. Ото сусідоньки язиками поплескали. Знаєш, як неприємно бути осоромленою на все село? Траплялися хлопці після того, але розбита душа до них не лежала. А ти звідки?

– З міста.

– А чим тепер займаєшся?

– Водій вантажівки. На життя вистачає.

– Розкажи краще, чим любиш займатися у вільний від роботи час.

– Спати, бо дуже втомлююся, працюючи.

– А я люблю мріяти. Про те, що я відома співачка, визнана цілим світом.

– Ого! І навіщо це тобі?

– Щоб легше було знайти того, єдиного.

– Помиляєшся. Тоді багато хто захоче таким здаватися. Можна помилитися і знову обманутися.

– Не замислювалася над цим. Що ж ти наробив! Зіпсував мені мрію. Тепер у мене зовсім не буде радості.

– А ти спробуй подумати про земне, справжнє.

– Про яке таке – земне?

– О, то тебе важко зігнати з хмар. Думай про те, що зустрінеш простого хлопця й народиш йому тьму дітей.

От позустрічайся зі мною і побачиш, що не всі такі гади, як ти думаєш.

– Як не дивно, мені легше уявити собі перше, ніж запропоноване тобою. Щось давно вже не віриться в те, що прості хлопці можуть бути хорошими чоловіками й люблячими батьками. Мені довелося за життя переконатися в протилежному, і не тільки з власного досвіду.

– Я намагатимуся довести тобі протилежне. От позустрічайся зі мною і побачиш, що не всі такі гади, як ти думаєш.

Став навідуватися до Майоли на вихідні. Вона завжди світилася усмішкою назустріч. Але через півроку запал в очах почав поступово пригасати. Чому – не хотіла пояснювати. Якось мені випала нагода добре підзаробити. Але як залишити її, коли така сумна? Як вона тут без мене? Проте, довідавшись, що мені потрібно їхати на чотири місяці, Майола таки примусила себе приязно усміхнутися. Я залишив їй велику суму грошей і повідомив, що коли приїду — одружимося.

Повернувся у село в суботу. Ще здалеку побачив біля її хати столи й почув весільні пісні.

Чи не середня сестра заміж виходить? Подумав спокійно, бо знав, що дівчина готується до шлюбу.

Дорогою мені трапився дідок.

– Добрий день! У кого весілля?

– Не знаєш? У Майоли. Та кинув її колись один жевжик, а як дізнався, що до неї їздить якийсь крутий шоферюга, залишає їй великі гроші, коли йде в рейс, повернувся до неї, раз вона така затребувана іншим.

Спершу хотів розвернутися і піти, а тоді вирішив подивитися у безсоромні очі, які колись пошкодував. Зайшов у шалаш. Гості саме поїли й радилися, яку б то пісню заспівати.

Молода побачила мене, почервоніла, але перша весело затягла:

«Ти ж мене підманула, ти ж мене підвела»!

Sandra OLEK

Telegram Channel