Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ура! На пікнік!

Фото m.znaj.ua.

Ура! На пікнік!

Яка ж вилазка на природу без шашлику – однієї з найдавніших страв, що виникла ще в часи, коли люди тільки-но навчилися смажити м’ясо на відкритому вогні? Саме слово є кримськотатарським і означає «щось на вертелі». Страва здобула популярність у всьому світі, хоч і називають її скрізь по-різному: у нас – шашлик, у вірмен – хоровац, в азербайджанців – кебаб, грузини готують мцваді, греки – сувлакі. У європейських країнах аналогом шашлику є барбекю. Та й рецептів приготування такого м’яса – безліч

По-грузинськи

Жир, що розтоплюється на вогні і стікає по шматочках, утворює засмажену соковиту й ароматну скоринку
Інгредієнти: 1 кг свинини без кістки,  500 г помідорів, 6 цибулин, 6 зубчиків часнику, 1 гранат, 2 ч. л. насіння коріандру, 4–5 лаврових листків, 2/3 скл. оцту, 10 ст. л. олії, сіль, перець – за смаком.
Приготування. М’ясо покраяти великими кубиками. Цибулю нарізати товстими кільцями (краще вибирати цибулини середнього розміру, щоб було зручно нанизувати на шампур). Подрібнити часник. Змішати м’ясо і цибулю з часником, залити оцтом, додати товчений лавровий лист, коріандр, олію, перемішати і залишити маринуватися в холодильнику протягом 2–3 годин. Найкраще поставити під прес, щоб свинина була занурена в маринад. Нанизати шматочки м’яса на шампури, чергуючи з кільцями цибулі та кружальцями помідорів. Смажити до золотисто-коричневого кольору. Під час приготування слід поливати страву водою, змішаною з оливковою олією. Подають грузинський шашлик на великому блюді, посипавши посіченою зеленою цибулею і зернами граната. Смакуватиме він із червоним сухим вином, свіжими помідорами, теплим салатом із томатів, спеціальним соусом або вишневим варенням, змішаним із базиліком і перцем. У гірських районах Грузії таке м’ясо подають із соусом з йогурту, червоного перцю, кінзи і часнику.

«Апетитний»

Шашлик із курятини – непогана альтернатива свинячому, особливо коли потрібно приготувати дієтичне м’ясо. А якщо замаринувати його з медом і соком лайма, то воно вийде напрочуд ніжним, із тонким вишуканим смаком та ароматом
Інгредієнти: 700 г курячого філе, 300 г дрібної цибулі, 300 г помідорів чері, 2 зубки часнику, 300 мл соку лайма, 200 г меду, 1 ч. л. меленого коріандру, сіль та чорний мелений перець – за смаком.
Приготування. Куряче філе помити, обсушити і порізати порційними шматочками. Цибулю покраяти кільцями, часник подрібнити. Змішати сік лайма, мед, часник, перець і сіль. Частину маринаду (приблизно 50 мл) поставити в холодильник, щоб у процесі приготування поливати ним м’ясо. У решту покласти курятину і залишити на 2 години. Коли м’ясо промаринується, нанизати його впереміш із цибулею і чері на шампури або попередньо вимочені дерев’яні шпажки. Викласти шампури з шашликом на змащену олією решітку гриля і смажити, періодично перевертаючи і поливаючи маринадом, до готовності. Подавати з овочами і зеленню.

«Оригінальний» 

Зберегти соковитість м’яса допоможе маринад із крохмалем
Інгредієнти: 1 кг м’яса, 2 великі або 5 менших помідорів, 5 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. меленої паприки, 1 ч. л. кунжутної олії, 50 г цибулі-порею, 4–5 зубочків часнику, сіль та червоний перець – за смаком.
Приготування. М’ясо наріжте порційними шматками. Помідори натріть на тертці або подрібніть у блендері, відтисніть сік, додайте в нього соєвий соус, мед, крохмаль, мелену паприку, кунжутну олію, сіль і червоний перець за смаком. Дрібно посічіть цибулю-порей і часник, всипте овочі до маринаду і ретельно вимішайте. Покладіть у нього м’ясо і маринуйте 5–6 годин, періодично помішуючи. Нанижіть шматки на шампури або палички і смажте до готовності.

«Пікантний»

Якщо вам до вподоби незвичні поєднання прянощів, особливі букети ароматів – такий маринад саме для вас
Інгредієнти: 1 кг м’якоті свинини, 2 лаврові листки подрібнені, 4 ст. л. оливкової олії, 4 ч. л. паприки, 3 ч. л. меленого кмину, по 2 ч. л. подрібненого базиліку і насіння коріандру, 1/2 ч. л. меленого імбиру, за смаком — мелені кориця, мускатний горіх, чорний та пекучий червоний перці, сіль.
Приготування. М’ясо порізати. Перемішати паприку, кмин, коріандр, імбир, базилік, лавровий лист, корицю, чорний та червоний перці, олію, мускат, сіль. У пряну суміш покласти м’ясо і залишити в холоді на 8–12 годин, за цей час кілька разів перемішати. Нанизати свинину на шампури, смажити над вугіллям до готовності, при подачі можна полити соком лимона.

Соковитий яловичий шашлик  із ківі

Апетитна страва з пікантною кислинкою і золотистою скоринкою, безумовно, стане окрасою пікніка
Інгредієнти: 2 кг яловичини, 0,5 кг ріпчастої цибулі,      4 лаврові листки, сіль і чорний перець горошком, 1 ківі, 1,5 скл. газованої мінеральної води.
Приготування.  М’ясо нарізати порційними шматочками, засипати кільцями цибулі, покласти перець-горошок і лавровий лист, додати потертий на дрібній тертці ківі, влити мінералку і вимішати. Дати яловичині промаринуватися мінімум 3–4 години, час від часу перемішуючи. Нанизати на шампури шматочки м’яса, чергуючи їх із цибулею, смажити над вугіллям до готовності.

Шашлик  у майонезі з кефіром 

Чудовий маринад для курятини або свинини. М’ясо прекрасно просочується, виходить ніжне і соковите
Інгредієнти: 2 кг м’яса, 1 скл. кефіру, 150 г майонезу, 10 горошин перцю запашного, 300 г цибулі, 1 ст. л. гірчиці, 1 пучок петрушки, 1 ст. л. приправи для шашлику.
Приготування. Нарізаємо м’ясо і складаємо в контейнер для маринування, додаємо цибулю, покраяну кільцями. В іншу посудину зсипаємо петрушку (її можна не різати, просто порвати на шматки), майонез, гірчицю, спеції. Добре вимішуємо маринад руками, розминаючи горошинки перцю. Розбавляємо кефіром. Перекладаємо в маринад цибулю з м’ясом, перемішуємо все разом, накриваємо і залишаємо маринуватися мінімум на 3–4 години. Далі, як звичайно, нанизуємо шашлик на шампури і готуємо на мангалі, час від часу перевертаючи.

Шашличні секрети

l До складу більшості маринадів входить оцет. Його концентрація має бути не вище 3 %. Якщо у вас 9-відсотковий – розведіть його водою. Міцний оцет здатний пом’якшити жорстке м’ясо, але ж він розчиняє жир, а в свинячому ошийку, наприклад, це найсмачніше.
l Альтернативою оцту може бути лимонний або гранатовий сік: по-перше, це не хімічна, а органічна кислота, а по-друге, такий маринад надасть шашлику оригінального смаку і запаху.
l Багато хто маринує м’ясо замість оцту в кефірі − це також натуральна кислота, що забезпечує приємний смак.
l Один із кращих варіантів – маринад на основі сухого вина, яке містить у собі органічну кислоту і достатню кількість спирту. Він годиться для м’якого жирного м’яса замість поєднання горілки й оцту.
l Можна використати і томатний сік – він містить мінімум хімії та корисний для організму. М’ясо чудово поєднується з помідорами, тож такий шашлик буде соковитим, ніжним і смачним. Томатний сік надасть йому легкої кислинки, пікантності і м’якості.
l Чи не найпоширенішим компонентом маринаду є майонез. Хоча щодо його користі є сумніви, але плюс – у швидкості маринування: буквально за 3 години страва готова до запікання.
l Тим, хто прагне максимально зберегти первісний запах і смак м’яса, не перебиваючи його вином чи оцтом, неодмінно сподобається маринад на основі мінеральної води. Жорсткого м’яса вона, звісно, не пом’якшить, але смак збережеться. Час маринування − приблизно 12 годин.
l Незамінна у приготуванні шашлику цибуля − її сік надає м’ясу м’якості і соковитості.
l М’ясо закладається пошарово з цибулею та спеціями, а потім заливається обраним маринадом. Щоб воно якнайкраще всотало аромати, його потрібно притиснути пресом. Зверху можна додати води, щоб не обсихало і повністю покривалося рідиною.
l Які дрова використовувати – також дуже важливо. Найбільш підходять гілки листяних дерев, передусім фруктових. Неприпустиме використання хвойних порід з високим вмістом смоли – така деревина може зіпсувати смак страви. Дрова з абрикоса або сливи – одні з найкращих, адже додадуть страві ніжного і солодкого смаку. Однак ідеальний варіант – деревина вишні.
l Почекайте, поки дрова перетворяться на вугілля. Воно повинне горіти без диму. Шампури з м’ясом мають бути на 5 сантиметрів вище вугілля.
l До поїздки залишається обмаль часу? Додайте в соус кілька ложок горілки або коньяку. Спиртні напої допоможуть м’ясу замаринуватися швидше.

Telegram Channel